Mariupoli përballet me rrezikun e epidemisë së kolerës

Qyteti portual i Mariupolit, në Ukrainën Lindore, po përballet me rrezikun e një epidemie kolere në mes të shkatërrimit të furnizimeve me ujë dhe kanalizimeve, gjatë pushtimit rus, paralajmëruan zyrtarët e qytetit dhe agjencitë shëndetësore, shkruan abcnews.go.com.

“Rreziku i kolerës është shumë i lartë, në nivelin alarmant”, theksoi Petro Andriushchenko, këshilltar i kryetarit të bashkisë së Mariupolit.

Bashkia nuk ishte në gjendje të jepte një vlerësim të numrit të rasteve të infektuara për mungesën e aksesit adekuat ndaj pushtuesve gjatë pushtimit nga forcat ruse.

Ndërsa paralajmërimet janë përshkallëzuar ditët e fundit, kryebashkiaku i Mariupolit Vadym Boychenko theksoi se ”për shkak të problemeve me furnizimin me ujë, qyteti kërcënohet me një katastrofë infektive dhe më shumë se 10 000 njerëz mund të vdesin brenda fundit të vitit”.

Përkeqësimi i infrastrukturës së ujit, kanalizimeve dhe kanalizimeve ka krijuar një rrezik alarmues të një epidemie, sipas një raporti të prillit nga agjencia e shëndetit ”Cluster Ukraine” e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Moti është i nxehtë. Ka ende kufoma në rrugët e qytetit, veçanërisht nën rrënojat e ndërtesave të banimit. Në disa blloqe është e pamundur të ecësh, për shkak të erës së keqe të mishit të kalbur njerëzor. Nuk ka rënë shi dhe po bëhet gjithnjë e më e nxehtë”, theksoi një banor i Mariupolit.

”Sistemi shëndetësor është në kolaps të plotë. Në këtë gjendje, çdo sëmundje infektive kthehet në një epidemi vdekjeprurëse”, shtoi ai.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet