Ambasadori i BEsë, respekti për gratë në Afganistan është kusht për dialog

"Ne duhet të këmbëngulim që talebanët të përmbushin premtimet e tyre dhe të zhvillojnë një Afganistan të moderuar." Kështu ambasadori i BE -së në Afganistan, Andreas Von Brandt në një seancë dëgjimore në Parlamentin Evropian, duke shpresuar se qeveria e re talebane do të jetë "më gjithëpërfshirëse nga të gjitha pikëpamjet, jo vetëm ato simbolike", shtoi ai. "BE do të jetë e vendosur në lidhje me kushtet" - specifikoi Von Brandt, duke shtuar se - "respekti për gratë dhe vajzat do të jetë një kusht për çdo dialog dhe ndërveprim politik me talebanët dhe qeverinë e re, për të siguruar që përparimet

i 20 viteve të fundit janë të mbrojtura".

Në Afganistan "ekziston një vakum politik në siguri, popullata ka dyshime në lidhje me angazhimet e shpallura nga talebanët: ka raste të ngacmimit dhe njoftimi se gratë nuk mund të zënë më pozicione drejtuese në qeveri vetëm e konfirmon këtë."

"Ka shumë raporte që i referohen klasave të veçanta për gratë dhe ekziston gjithashtu një kod veshjeje - tha Von Brandt - Këto janë raporte të përkohshme, por ne duhet të sigurohemi që forcat e moderuara të talebanëve të mbizotërojnë". Për gratë është një "luftë e vazhdueshme që ishte tashmë më parë dhe që duhet të shoqërohet - specifikoi ajo - ata kanë nevojë për ndihmën tonë, është një luftë për demokracinë dhe pluralizmin që përfshin të gjitha forcat".

"A ka talebanë të rinj? E ardhmja do të na tregojë. Ideologjikisht, fetarisht ata nuk kanë ndryshuar, por konkretisht politikat e tyre qeveritare, do të shohim." Andreas Von Brandt më në fund nënvizoi sesi talebanët duan të "kenë marrëdhënie me botën e jashtme" dhe se si ky element është "efekti i levës" që BE mund të përdorë. "Ekziston një vetëdije e madhe për nevojën për të qenë përsëri i pranishëm në terren", shpjegoi më pas ambasadori në lidhje me një kthim të mundshëm të përfaqësimit diplomatik të BE -së në Afganistan. "Ne do të shohim se si dhe me çfarë kapaciteti, por ne kemi kontakte në Doha dhe po hetojmë mundësitë e kthimit", përfundoi ai.

"Gratë afgane dolën me guxim në rrugë për të kërkuar të drejta, barazi, punë dhe mundësinë për të mos braktisur rrugët që janë ndjekur gjatë viteve të kaluara. Ne e dimë se shtypja e talebanëve i ka goditur ato në një mënyrë dramatike, të dhunshme, veçanërisht në provincat jashtë Kabulit".

"Përveç solidaritetit të dukshëm, besoj se në këtë fazë është e përshtatshme të vendoset një program ndërkombëtar i mbrojtjes për gratë afgane në qendër të agjendës evropiane - vazhdoi - duke u kërkuar të gjithë aktorëve ndërkombëtarë që të monitorojnë vazhdimisht".

"Shumë shpesh ka pasur mungesë të një zëri të përbashkët, të përbashkët në çështjet e mbrojtjes dhe politikës së jashtme evropiane: le të ndryshojmë trendin, duke filluar me të drejtat e grave afgane të cilat, me guximin e tyre, na kërkojnë të mos i lëmë ato vetëm edhe kur talebanët kërkojnë dialog dhe marrëveshje tregtare," përfundoi ai.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet