Peter STANO, Zëdhënës për politikat e sigurisë në BE

BE kritikon ashpër dënimin me vdekje që SHBA i dha Lisa Montgomery-t

Bashkimi Europian dënon thellë ekzekutimin në një nivel federal në Shtetet e Bashkuara të gruas së parë në pothuajse shtatë dekada. BE kishte bërë thirrje që t'i jepej lehtësi Lisa Montgomery-t duke marrë parasysh të drejtën ndërkombëtare dhe standardet minimale të pranuara ndërkombëtarisht që duhen respektuar në lidhje me njerëzit me çrregullime mendore.

Që nga rifillimi i dënimit federal me vdekje në korrik 2020, pas një pauze 17-vjeçare, ne kemi qenë dëshmitarë të një numri të lartë të ekzekutimeve. BE qëndron fort dhe pa mëdyshje pranë viktimave të krimit dhe familjeve të tyre dhe ndjek efektivisht kriminelët në territorin e saj. Por dënimi me vdekje është i papajtueshëm me dinjitetin njerëzor dhe të drejtën për jetë, përbën një trajtim çnjerëzor dhe degradues dhe nuk ka ndonjë efekt parandalues ​​të provuar. Dështimet e drejtësisë, të pashmangshme në çdo sistem gjyqësor, janë të pakthyeshme. BE i bën thirrje administratës së SH.B.A.-së të kthejë vendimin e saj për të kryer ekzekutimet e mbetura të nivelit federal gjatë ditëve të fundit të administratës aktuale.

Këto ekzekutime kundërshtojnë vrullin në rritje drejt heqjes së dënimit me vdekje në të gjithë botën, siç pasqyrohet nga miratimi i fundit i Rezolutës së 8-të që bën thirrje për një "Moratorium mbi përdorimin e dënimit me vdekje" në Asamblenë e Përgjithshme të KB në 16 Dhjetor. Numri i lartë i ekzekutimeve federale gjithashtu kundërshton trendin midis shteteve individuale brenda SH.B.A., të cilat kryen më pak ekzekutime në 37 vjet në 2020.

Bashkimi Evropian është fuqimisht dhe pa mëdyshje kundër dënimit me vdekje në të gjitha rrethanat dhe nuk do të kursejë asnjë përpjekje për të punuar drejt heqjes së tij në të gjithë botën në përputhje me Planin e ri të Veprimit të BE për të Drejtat e Njeriut dhe Demokracinë për 2020-2024.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet