Inflacioni në nivelin më të lartë që nga 1990-ta

Çmimet e konsumit në Gjermani ishin 7,4% më të larta në muajin prill se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar, deklaroi Zyra Federale e Statistikave (Destatis). ”Inflacioni aktual është në nivelin më të lartë që nga ribashkimi gjerman në 1990. Nga marsi në prill të këtij viti, çmimet e konsumit u rritën me 0,8%”, theksoi Destatis.

Rritjet e forta të çmimeve të energjisë po nxisin inflacionin, me luftën në Ukrainë që përforcon trendin. Problemet e zinxhirit të furnizimit dhe bllokimet e koronavirusit në pjesë të Kinës janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm.

Në prill, çmimet e energjisë janë rritur me 35,3% krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Çmimet e naftës për ngrohje janë pothuajse dyfishuar.

Konsumatorët gjithashtu duhej të paguanin shumë më tepër për karburant (38,5%) dhe gaz natyror (47,5%). Çmimet e ushqimeve u rritën me 8,6%.

Çmimet e vajrave ushqimore (27,3%) si dhe mishit dhe produkteve të mishit (11,8%) janë rritur veçanërisht të dukshme. Mallrat e tjera si automjetet (8,9%) dhe pajisjet e përpunimit të informacionit (8%) gjithashtu kushtojnë dukshëm më shumë se vitin e kaluar. Sipas ekonomistëve, njerëzit duhet të vazhdojnë të përgatiten për norma të larta inflacioni edhe gjatë muajve të ardhshëm.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet