Kablli nëndet më i gjatë në botë do të dërgojë energji të pastër nga Maroku në Mbretërinë e Bashkuar

Një fshat i vogël anglez do të bëhet qendra e një «revolucioni» në industrinë globale të energjisë dhe do të lidhet me Marokun, me kabllon nënujore më të gjatë në botë. Xlinks Morocco-UK Power Project thotë se do të importojë energji të mjaftueshme nga dielli dhe era në Mbretërinë e Bashkuar për të furnizuar shtatë milionë shtëpi deri në vitin 2030. Plani do të jetë 3,800 km (2,361 milje) eme kabëlla ujor që do të lidhin rajonin Marok të marokut të pasur me energji të ripërtëritshme me Alverdiscott të vogël, pranë Barnstaple. Tashmë është arritur një marrëveshje me Rrjetin Kombëtar për stacionet e konvertuesit të burimit të tensionit që do të ngrihen në fshatin anglez, i cili ka një popullsi prej 286 banorësh.

Njeriu pas projektit të madh është ish shefi i zinxhirit të dyqanit të grookeve Tesco, Sër David Lewis. Struktura e re e prodhimit të energjisë elektrike, e fuqizuar tërësisht nga energjia diellore dhe e erës e kombinuar me një strukturë të ruajtjes së baterive, e cila do të mbulonte rreth 1,500 kilometra katrorë (579 milje katrore) në Marok dhe pastaj do të lidhej me Britaninë nëpërmjet katër kabllove nën det (rryma e drejtpërdrejtë e tensionit të lartë).

Këto do të lidheshin me Alverdiscott i cili do të ruanin dy lidhje me nga 1.8GW. Stacionet konvertues në Marok do të ndryshojnë rrymën e alternuar të tensionit të lartë (HVAC) në vendin e gjenerimit në HVDC (High Voltage Direct Current). Kjo pastaj dërgohet përmes kabllos nëndet në stacionin e konvertuesit në Devonin e Veriut i cili e ndryshon atë përsëri në fuqi të tensionit të lartë, gati për t'u injektuar në rrjetin britanik të transmetimit.

Në total, katër kabllo do të formojnë sistemet binjake të nëndheshme 1.8GW HVDC. Ata do të ndjekin rrugën e cekët ujore nga Maroku për në Alverdiskot, duke kaluar Spanjën, Portugalinë dhe Francën. Një përfaqesues për Xlinks tha: "Ky projekt 'i parë i një lloji' do të gjenerojë 10.5GW energji zero karboni nga dielli dhe era për të dhënë 3.6GW energji të besueshme për një mesatare prej 20+ orë në ditë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet