Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut dënon Turqinë për arrestimin e 427 gjyqtarëve, pas grushtit të shtetit të dështuar në 2016

Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut dënon Turqinë për arrestimin parandalues ​​të 427 magjistratëve pas grushtit të dështuar të shtetit në vitin 2016. Gjyqtarët e Strasburgut vendosën gjithashtu që secilit prej magjistratëve të arrestuar t'i paguhet dëmshpërblim prej 5000 euro për dëmin moral. Kjo pasi masat janë marrë në bazë të ligjit turk që parashikon në flagrancë. Por është ky aspekti i fundit që është përdorur shumë gjerësisht - dhe në një mënyrë që nuk mund të konsiderohet - në përputhje me kërkesat e Konventës Europiane për të Drejtat e Njeriut.

Tani Turqia do të duhet të paguajë dëmshpërblim prej 5 mijë eurosh për dëmin moral për secilin prej 427 gjyqtarëve të arrestuar paraprakisht, pas grushtit të shtetit të dështuar në vitin 2016. Kështu vendosi Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut në Strasburg, sipas së cilës të gjithë gjyqtarët u arrestuan në bazë të ligjit të zakonshëm turk, i cili parashikon se kjo mund të bëhet kur një person kapet në flagrancë. Por ky aspekt i fundit është përdorur, argumentojnë gjyqtarët, shumë gjerësisht dhe në një mënyrë që nuk mund të konsiderohet në përputhje me kërkesat e Konventës Europiane për të Drejtat e Njeriut. Ky është dënimi i parë real kundër ekzekutivit të AkPartit të Rexhep Tajip Erdoganit për arrestimet pas grushtit të dështuar për të cilin presidenti vazhdon të akuzojë mbështetësit në vend, në të gjitha nivelet, nga ai ligjor, ushtarak, mediatik dhe ai mediatik. organizatat e ish-aleatit dhe tani armikut të betuar, predikuesit Fethullah Gylen. Mbi 97,000 persona janë arrestuar në vend me akuzën e pjesëmarrjes ose mbështetjes së forcave të grushtit të shtetit që nga 15 korriku 2016, ndërsa mbi 500,000 njerëz janë hetuar, disa prej të cilëve janë dënuar me dënime të ashpra. siç është burgimi i përjetshëm.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet