Johnson premton rritje ekonomike: nuk kthemi më tek modeli i vjetër

Kryeministri britanik, Boris Johnson, u zotua se do të nisë një ndryshim të ri të drejtimit “që ka vonuar prej kohësh në ekonominë e Britanisë së Madhe. Duke folur në konferencën e Partisë Konservatore në Manchester, Johnson tha se vendi “nuk do të kthehet në të njëjtin model të vjetër të prishur, me paga të ulëta, rritje të ulët, aftësi të ulëta dhe produktivitet të ulët, të gjitha të mundësuara dhe të ndihmuara nga emigracioni i pakontrolluar”.

“Përgjigja ndaj streseve dhe tendosjeve të tanishme, të cilat janë kryesisht një funksion i rritjes dhe ringjalljes ekonomike, nuk është të arrihet niveli i njëjtë i vjetër i migrimit të pakontrolluar për t’i mbajtur pagat e ulëta”, tha ai. Johnson u shpreh se Britania e Madhe është në rrugën e një “drejtimi të ri”, ku sipas tij do të ketë “paga të larta, aftësi të larta, produktivitet të lartë dhe ekonomi me taksa të ulëta”. “Përgjigja është të kontrollosh emigracionin për të lejuar njerëzit me talent që të vijnë në këtë vend, por jo për të përdorur imigrimin si një justifikim për dështimin për të investuar në njerëz, në aftësi dhe në pajisjet ose makineritë që ata kanë nevojë për të bërë punën e tyre”, theksoi Johnson.

Johnson tha se Mbretëria e Bashkuar ka ''një nga shoqëritë më të çekuilibruara dhe ekonomitë e gabuara të të gjitha vendeve më të pasura''. “Nuk është vetëm se ekziston një hendek midis Londrës dhe Juglindjes dhe pjesës tjetër të vendit, ka boshllëqe të dhimbshme brenda vetë rajoneve”, tha ai, duke shtuar se nuk ka “asnjë arsye pse banorët e një pjese të vendit duhet të përcaktohet gjeografikisht për të qenë më të varfër se të tjerët”. Ai gjithashtu tha se nivelimi “punëve për të gjithë vendin” është një “politikë e drejtë dhe e përgjegjshme”. “Kjo ndihmon për të hequr presionin nga pjesët e mbinxehjes në juglindje, ndërsa njëkohësisht ofron shpresë dhe mundësi për ato zona që janë ndjerë nuk janë lënë pas dore”, tha Johnson.

Financat publike: Kryeministri britanik tha se ka një “vrimë të madhe” në financat publike për shkak të pandemisë së koronavirusit. “Ne kemi shpenzuar 407 miliardë funte për mbështetje nga COVID dhe borxhi ynë tani është mbi 2 trilionë funte”, shtoi ai. Duke folur për listën e pritjes të shërbimit shëndetësor kombëtar të shkaktuar nga pandemia, ai tha: “Listat e pritjes pothuajse me siguri do të rriten para se të shënojë ulje”, duke vënë në dukje se qeveria e tij do të krijojë fonde për të zgjidhur këtë problem. “Mund t’ju them diçka: (Ish-kryeministrja) Margaret Thatcher nuk do ta kishte injoruar këtë meteorit që sapo ka rënë mbi financat publike. Ajo do të kishte tundur gishtin dhe do të thoshte se më shumë huamarrje tani nënkuptojnë norma më të larta interesi dhe taksa akoma më të larta më vonë”, theksoi Johnson.

Krimi: Duke folur gjithashtu për krimin në vend, Johnson tha se nivelimi nënkupton gjithashtu luftimin e krimit, vënien në lëvizje të më shumë policëve, ashpërsimin e dënimeve dhe luftimin e rrjeteve të drogës. “Dekriminalizimi i drogave të fuqishme, lirimi i gangsterëve me kusht. Një përgjigje që vjen drejtpërdrejt nga ‘dhomat e pluhurit’ nga darkat në Londrën veriore dhe nuk ka të bëjë me nevojat reale të këtij vendi”, u shpreh ai. Kryeministri më pas tha se shkalla e krimit ka rënë, duke thënë në shaka se “kjo nuk është vetëm për shkak të masave paraprake të mbylljes” shkaku i koronavirusit.

Rrjedha e migrimit nga Afganistani: Johnson u tha delegatëve konservatorë se ai është nipi i dikujt që iku nga Turqia në Mbretërinë e Bashkuar për të qenë i sigurt, duke iu referuar stërgjyshit të tij Ali Kemal, një ministër osman që u arratis në Britaninë e Madhe. Johnson tha se Mbretëria e Bashkuar do të mirëpresë refugjatët nga Afganistani pasi qeveria është zotuar të pranojë 20.000 refugjatë nga vendi, por gjithashtu u zotua se do të luftojë trafikimin e qenieve njerëzore.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet