Papa Françesku, na duhet një ekologji integrale njerëzore

"Ne kemi nevojë për një ekologji njerëzore integrale që transformon stilet tona të jetesës, marrëdhëniet tona me burimet e Tokës; që përfshin jo vetëm çështje mjedisore, por njeriun në tërësi, duke iu përgjigjur thirrjes së të varfërve. #Dita e Mjedisit Botëror". Papa Françesku e tha këtë në një deklaratë, me rastin e Ditës Botërore të Mjedisit.

Rivendosja e ekosistemeve të degraduara nga njeriu ishte tema e Ditës Botërore të Mjedisit, e organizuar nga KB. Dita këtë vit hap gjithashtu Dekadën e Kombeve të Bashkuara për Rivendosjen e Ekosistemit: një përpjekje dhjetë-vjeçare globale për të parandaluar, ndaluar dhe përmbysur degradimin e mjediseve natyrore.

"Bashkimi Evropian prodhon vetëm 9% të dioksidit të karbonit global. Ne mund të taksojmë veten për të ulur emetimet e gazeve serë, por nëse vendet e tjera vazhdojnë t'i prodhojnë ato, përpjekja jonë është e padobishme. Për këtë, vendet e pasura duhet të ndihmojnë të varfërit në modelin e tyre të zhvillimit. Duhet angazhimi i atyre që munden për të ndihmuar ata që nuk munden," tha Ministri i Tranzicionit Ekologjik, Roberto Cingolani.

"U fol shumë për financat e klimës - vazhdoi ministri - por kjo financë duhet të jetë etike. Duhet të nivelojë ndryshimet, jo vetëm të bëjë para me tranzicionin ekologjik". "Modeli i zhvillimit të 200 viteve të fundit ka qenë në kurriz të planetit. Ne duhet të kalojmë në një model për planetin. Ne do të duhet të bëjmë kompromise, por pa ideologji, të cilat janë të padobishme".

"Nëse duam të bëjmë të gjitha gjërat që kemi premtuar, duhet të arrijmë të paktën 70% të energjisë së gjelbër deri në 2030. Mbeten 30%, të cilat për momentin mund të jenë vetëm gaz. Ne duhet të stabilizojmë rrjetin, sepse burimet e rinovueshme kanë ndërprerje prodhimi. Dhe burimi i vazhdueshëm i energjisë për të siguruar që gjithmonë ka energji elektrike është gazi, i cili në çdo rast dekarbonizohet në krahasim me qymyrin (me 30%, ed)", tha ministri. Cingolani më pas kujtoi se "Ne mbajtëm dy referendume mbi energjinë bërthamore dhe folëm. Kjo është e vetmja gjë që ka rëndësi. Në fakt, askush nuk ka folur kurrë për këtë dhe nuk është në rendin e ditës".

Në Ditën Botërore të Mjedisit, njerëzit në të gjithë botën do të tregojnë përpjekjet e tyre për të rikthyer natyrën, nga mbjellja e pemëve në Indi për pastrimin e plazheve në Hong Kong ose komunitetet në Kenia. Shumë më tepër do të bashkohen në mediat sociale, duke marrë pjesë në "Snap Challenge" për të treguar se si do të ndryshojnë sjelljet e tyre për të qenë pjesë e lëvizjes. Hashtagët e Ditës Botërore të Mjedisit 2021 janë #GenerationRestoration dhe #WorldEn EnvironmentalDay. Këtë vit Pakistani është vendi pritës i Ditës dhe fillon projektin e tij "Tsunami me 10 miliardë pemë", i cili synon të mbjellë 10 miliardë pemë deri në 2023.

Sipas KB, restaurimi i ekosistemit mund të ndihmojë në mbrojtjen dhe përmirësimin e jetesës, luftimin e sëmundjeve, zvogëlimin e rrezikut të katastrofave natyrore dhe kontribuimin në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm 2030.

"Një raport i fundit i UNEP zbuloi se përfitimet ekonomike të restaurimit të ekosistemit janë tronditëse. Tani dhe 2030, restaurimi i 350 milion hektarëve të ekosistemeve tokësore dhe ujore të degraduara mund të gjenerojë 9 trilion dollarë shërbime të ekosistemit dhe të heqë deri në 26 miliardë ton gazra serë nga atmosfera. Përfitimet ekonomike janë dhjetë herë më të mëdha se shpenzimet e investimeve, ndërsa bërja e asgjë nuk është të paktën tre herë më e shtrenjtë se rivendosja e ekosistemit." - lexohet në faqen e internetit të Ditës.

Planet e rimëkëmbjes pandemike ofrojnë një mundësi unike për të hartuar një rrugë të re, përfundon KB, duke zhvendosur investimet drejt një "ekonomie rikuperimi" që mund të sigurojë miliona punë "të gjelbërta".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet