SHBA miliarda dollarë financime për rritjen e konkurrencës me Kinën

Senati amerikan miratoi një përpjekje gjithëpërfshirëse për të forcuar aftësinë e vendit për të konkurruar me ambiciet ekonomike dhe politike të Kinës, duke investuar miliarda dollarë në kërkimin shkencor amerikan dhe prodhimin në të gjitha industritë, përfshirë inteligjencën artificiale, robotikën dhe shërbimet e tjera.

Paketa prej çerek trilion dollarësh, e aprovuar me 68 vota pro dhe 32 kundër, ndan 52 miliardë dollarë edhe për mungesën e prodhimit kombëtar të çipave, shkak për ngadalësimin e prodhimit të makinave, laptopëve dhe video-lojërave. Projektligji gjithashtu forcon rregullat e pronës intelektuale të vendit, i jep qeverisë federale autoritet të ri për të kufizuar vizitorët e huaj që mund të kryejnë veprimtari spiunazhi dhe imponon një bojkot “diplomatik” të Lojërave Olimpike që do të mbahen në Kinë vitin e ardhshëm.

Si pjesë e këtij veprimi, atletët amerikanë mund të merrnin pjesë në Lojëra, por Departamenti i Shtetit nuk mund të sponsorizojë udhëtime nga punonjës të qeverisë amerikane. I quajtur ”Akti i Inovacionit dhe Konkurrencës të SHBA”, legjislacioni shënon një nga hapat më domethënës që Kongresi ka ndërmarrë për t’i rezistuar fuqisë në rritje të Pekinit në dekadat e fundit.

Përpjekja dypalëshe e parë rrallë vjen pasi pandemia është përqendruar në shqetësimet e gjata për kapacitetet prodhuese në rritje të Kinës dhe një rënie në prodhimin e brendshëm të mallrave kritike, të tilla si pajisjet mbrojtëse personale dhe çipat kompjuterikë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet