Samiti global i COP26, palët angazhohen për energji të pastër

Në COP26 për klimën, shumë nga palët në Marrëveshjen e Parisit për Klimën janë dyfishuar në angazhimet e tyre për reduktimin e humbjeve dhe emetimeve të pyjeve. Tri ditë në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimin e Klimës në vitin 2021 dhe fatmirësisht shumica e tregimeve kryesore, me nota reale, janë pozitive. Deri tani ka pasur angazhime për ruajtjen dhe të drejtat e njerëzve indigjenë që meritojnë të përmenden, duke përfshirë zgjerimin e Rezervës Detare të Galapagosit.

Energjia e gjelbër dhe financimi: Afrika e Jugut, një emetues i madh i karbonit, ka nënshkruar një marrëveshje financimi me disa vende të G7 me vlerë 8.5 miliardë dollarë për të ndihmuar në dhënien fund të mbështetjes së saj në qymyr, pasi është konsumatori i 12-të më i madh në botë. 40 shtete duke përfshirë SHBA, Indinë, Australinë, Turqinë, BE dhe Kinën kanë nënshkruar një nismë të kryesuar nga Mbreteria e Bashkuar për të rritur aksesin mbarëbotëror ndaj energjisë së ripërtëritëshme të përballueshme deri në 2030. Kancelari i Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak tha se deri në vitin 2023 vendi ishull do të jetë i pari që do t'i detyrojë të gjitha kompanitë e tregtuara publikisht të lëshojnë plane se si synojnë të arrijnë zeron neto. Japonia, një konsumatore e madhe e qymyrit dhe naftës, ka njoftuar një shtesë prej 10 miliardë dollarësh në financimin e klimës gjatë disa viteve të ardhshme. 450 firma botërore do të formojnë Glasgow Financial Alliance for Net Zero dhe do të njoftojnë anëtarësimin të mërkurën, ndërsa administratorët e 40% të totalit të pasurive të investueshme në botë kanë nënshkruar deri në 2050 objektiva neto-zero duke përfshirë kufizimin e ngrohjes globale në 1.5C.

Konservimi: Një sipërfaqe oqeani me madhësinë e Liqenit Miçigan, që lidh Galapagosin dhe Ishujt Kokos pranë Kosta Rikës, i është shtuar Rezervatit Detar Galapagos,që arrin në 23.000 milje katrorë, rreth 8 herë më shumë se Jelloustoni, dhe mbron një "superudhë detare" të peshkaqenëve, rrezeve, tonave, breshkave dhe balenave. Udhëheqësit botërorë që kontrollojnë rreth 85% të pyjeve të botës janë zotuar t'i japin fund humbjes së pyjeve në këtë dekadë, për të cilën kanë ndarë 19.2 miliardë dollarë në para private dhe publike. 1.7 miliardë dollarë janë ndarë nga Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Gjermania, Norvegjia dhe Hollanda për t'u dhënë drejtpërdrejt popujve indigjenë për të ndihmuar në kontributin e tyre thelbësor në ruajtjen e pyjeve dhe tokës.

Emetimet: Presidenti Bajden u bashkua me 100 vende në nënshkrimin e një plani për të shkurtuar emetimet e metanit me 30%, i cili do të kryhet nëpërmjet shkallëzimit të prodhimit të karburantit fosil. Megjithëse CO2 është agjenti kryesor i ngrohjes, metani, i cili është më i fuqishëm, por zgjat vetëm 12 vjet në atmosferë, po konsiderohet si një mënyrë për të fituar kohë për CO2, e cila mund të qëndrojë në atmosferë për deri në 1,000 vjet, për t'u reduktuar ose kapur. Pikërisht në fillim të konferencës India, e cila deri në këtë pikë ka qenë pa një objektiv të madh të reduktimit të emetimeve, e angazhuar për zeron e emetimeve kombëtare deri në vitin 2070. Ekspertët duke folur me The Guardian thanë se "kjo demonstron udhëheqje reale nga një vend emetimet e të cilit për frymë janë rreth një e treta e mesatares globale."

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet