Të rriturit vendosin vetë, Luksemburgu legalizon kanabisin vetëm për...

Duke iu bashkuar Kanadasë në Amerikën e Veriut dhe Uruguait në Amerikën e Jugut, Luksemburgu u bë vendi i parë evropian që legalizoi rritjen e kanabisit për përdorim rekreativ.

Disa kombe, të tilla si Holanda dhe Portugalia, lejojnë përdorimin medicinal dhe specifika të tjera, por ky vend i vogël ka rënë dakord që është koha për t'i lënë të rriturit të marrin vendimet e tyre për substancat që duan të konsumojnë.

Sipas një grupi të ri legjislacioni, të rriturit në Luksemburg do të jenë në gjendje të kultivojnë deri në katër bimë për përdorim personal dhe të mbajnë deri në tre gramë në trupin e tyre. Është ende e paligjshme të konsumohet në publik, megjithëse gjobat do të ulen në mënyrë drastike.

Kufizimet në përmbajtjen e THC të kanabisit do të hiqen. Shitjet dhe shpërndarja do të jenë gjithashtu të parregulluara, duke hapur rrugë të reja të të ardhurave të tatueshme që qeveria t'i përdorë për "parandalimin e varësisë, arsimin dhe kujdesin shëndetësor", thanë zyrtarët.

“Ne menduam se duhej të vepronim, kemi një problem me drogën dhe kanabisi është droga që përdoret më shumë dhe është një pjesë e madhe e tregut të paligjshëm,” tha ministri i Drejtësisë Sam Tanson.

“Ne duam të fillojmë duke i lejuar njerëzit ta rritin atë në shtëpi. Ideja është që një konsumator të mos jetë në një situatë të paligjshme nëse konsumon kanabis dhe se ne nuk e mbështesim të gjithë zinxhirin e paligjshëm nga prodhimi tek transporti deri tek shitja ku ka shumë mjerim të lidhur. Ne duam të bëjmë gjithçka që mundemi për t'u larguar gjithnjë e më shumë nga tregu i zi i paligjshëm,” vijon.

Siç ka qenë rasti me 11 nga 50 shtetet e SHBA-së, çdo vendim progresiv për dekriminalizimin dhe derregullimin e ka bërë më të lehtë për organet e mëvonshme legjislative që të ndërmarrin hapin. Si i tillë, fqinji i Luksemburgut, Gjermania, i cili po mirëpret një qeveri të re që përfshin Partinë e Gjelbër, mendohet të jetë një ndjekës i mundshëm, pasi ata kanë mbështetur përdorimin rekreativ të kanabisit në të kaluarën.

Tani, siç raporton DW, edhe anëtarët e koalicionit të ri, Social Demokratët dhe Demokratët e Lirë, po favorizojnë legalizimin.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet