Vetëvrasja e asistuar është bërë e ligjshme në Austri

Një ligj të miratuar me shumicë të madhe, pas një vendimi historik të Gjykatës Kushtetuese

Që nga 1 janari, një ligj i fundit ka hyrë në fuqi në Austri që legalizon vetëvrasjen e asistuar, e cila ndodh kur ilaçi i nevojshëm për të vrarë veten merret në mënyrë të pavarur nga personi i sëmurë. Austria është bërë kështu një nga vendet e pakta evropiane që lejojnë një formë eutanazie, e cila aktualisht është e ligjshme në Belgjikë, Holandë, Spanjë dhe Zvicër.

Ligji i ri u miratua nga Parlamenti austriak në dhjetor, me një shumicë të madhe, dhe parashikon një procedurë mjaft të rreptë për të aksesuar vetëvrasjen e asistuar. Ligji zbatohet vetëm për të sëmurët terminalë ose për njerëzit që vuajnë nga një sëmundje e pashërueshme që shkakton pasoja të rënda. Çdo kërkesë do të shqyrtohet nga dy mjekë, njëri prej të cilëve është ekspert në kujdesin paliativ. Rregullat e reja parashikojnë gjithashtu që nga momenti i kërkesës deri në miratimin e saj duhet të kalojnë të paktën tre muaj.

Aprovimi i një ligji pritej prej rreth një viti, pra që kur Gjykata Kushtetuese austriake në dhjetor 2020 e gjykoi dispozitën e kodit penal si antikushtetuese, e cila parashikonte deri në pesë vjet burg për ata që ndihmojnë një person për të vrarë veten.

Ligji i ri u mbështet si nga partitë e shumicës që mbështesin qeverinë, dmth ÖVP dhe të Gjelbrit e qendrës së djathtë, ashtu edhe nga socialdemokratët dhe neo liberalët. E vetmja parti kundërshtare e përfaqësuar në parlament ishte FPÖ e ekstremit të djathtë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet