Çfarë është ''forca hibride''?

Misri dhe kulturat e tjera përfitojnë nga prania e mikroorganizmave në tokë dhe fenomeni i quajtur "energji hibride". Ja si funksionon. Nëse nuk jeni ekspert, ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë për të, por forca hibride, ose heteroza, është një nga fenomenet më të rëndësishme që rregullon rritjen e bimëve të rritura për qëllime bujqësore. Kur shihni një arë misri gati për korrje, një nga arsyet e pasurisë së saj është fuqia hibride, e cila në kushte të caktuara çon që bimë të caktuara të rriten më mirë ato para tyre.

Ideja e Darwin -it. Propozuar për herë të parë nga Charles Darwin, e shfrytëzuar gjerësisht në bujqësi, heteroza është ende një mekanizëm misterioz; një studim i ri i botuar në PNAS, propozon një zgjidhje për misterin: pse lidhen hibridet më mirë se paraardhësit e tyre nga bashkësi të caktuara të mikroorganizmave që janë në tokë, dhe të cilët ndërveprojnë ndryshe me këta dy kategori.

Para së gjithash, është e nevojshme të shpjegohet më mirë se çfarë nënkuptohet me energji hibride dhe pse është kështu e rëndësishme në bujqësi. Termi i referohet një fenomeni ku, nëse një specie bimore kalon dy linja të pastra gjenetike, rezultati është, në fakt, një hibrid që do të tregojë një rrjetë me përmirësim të karakteristikave të caktuara fiziologjike: misri hibrid, për shembull, rritet më lart e prodhon më shumë se sa ai i pastër. Që nga fillimi i shekullit të kaluar ky fenomen është shfrytëzuar në bujqësi për të prodhuar prodhime gjithnjë e më të pasura dhe rrjedhimisht fitimprurëse; shpërthimi i kulturave hibride është ndodhi, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, pas Luftës së Dytë Botërore.

Si shpjegohet? Në përpjekje për të gjetur një shpjegim për një mekanizëm ende jo plotësisht të qartë, autori i parë i studimit, Maggie Wagner i Universitetit të Kansas, u përpoq të marrë te qeniet e tjera të gjalla që marrin pjesë në rritjen e bimëve: bashkësitë e mikroorganizmave të cilat gjenden në tokë dhe të cilat, duke kolonizuar gjethet dhe rrënjët e bimëve, i mbrojnë ata nga sëmundjet e parazitëve. Gjatë një studimi të vitit 2020, Wagner vuri re një detaj që do të ishte vendimtar: rrënjët e hibrideve që ai po punonte kishin mikroorganizma të ndryshëm nga rrënjët e bimëve të pastra.

Wagner më pas u përpoq të përsëriste eksperimentin në laborator, dhe u përpoq të rriste bimë hibride dhe bimë të pastra në një mjedis në rritje plotësisht pa mikroorganizma. Rezultatet e para kanë dhënë arsyen: pa ndihmën e mikroorganizmave të tokës, hibridet janë rritur aq sa ato të të pastra, pa dallime të dukshme në madhësi ose produktivitet. Pikërisht kur në tokë u shtuan mikroorganizma, hibridet rifituan përparësinë.

Ajo që në (nuk)dimë . Sipas Wagner, kjo thjesht do të thotë se «fakti i të qenit hibridi i bën bimët të ndërveprojnë me mikroorganizmat në një mënyrë më të mirë "; ajo që është ende e paqartë është se: hipoteza më e mundshme duke parë eksperimentin është se këta organizma ngadalësojnë rritjen e bimëve të pastra. Por ende nuk ka një përgjigje përfundimtare: eksperimentet e bëra deri më tani, sipas Wagner, kanë hedhur vetëm themelet për kërkimet e ardhshme.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet