A mund të nuhasin qentë një krizë epileptike?

Sipas një studimi francez, djersa e pacientëve ndryshon erën gjatë një krize dhe qentë e stërvitur siç duhet mund të vërejnë herët

A mund të nuhasin qentë një krizë epileptike? Jemi në rrugën e duhur. Për ta thënë këtë janë studiuesit francezë të Universitetit të Rennes, të joshur nga kërkime të tjera shkencore të kryera mbi aftësinë e këtyre kafshëve shtëpiake për të nuhatur lloje të caktuara të tumoreve dhe krizat e hipoglikemisë në pacientët diabetikë.

A mund të nuhasin qentë një krizë epilektike? Këtu është studimi. Për studimin, botuar në revistën Scientific Reports, pesë qen u trajnuan nga United States Medical Mutts (një organizatë jofitimprurëse që trajnon qen për të shpëtuar ose ndihmuar njerëzit që jetojnë me sëmundje të tilla si diabeti dhe epilepsia) për të njohur erën e djersës së një pacient i cili kishte pasur një krizë. Më pas, qentë u ballafaquan me shtatë mostra djerse të marra nga pacientë të tjerë ndërsa ishin duke pushuar, ushtruar ose pasi kishin pasur një krizë.

Si silleshin qentë? Dy nga qentë gjetën kampionin e djersës të lidhur me sulmin epileptik në rreth dy të tretat e kohës në dispozicion, ndërsa tre të tjerët e gjetën atë menjëherë. Në dritën e kësaj sjelljeje, studimi shprehet se "rezultatet janë jashtëzakonisht të qarta dhe përbëjnë një hap të parë drejt identifikimit të një ere specifike të lidhur me krizën epileptike". Do të kërkohet një analizë e hollësishme kimike e mostrës së djersës për të identifikuar përbërjet specifike të përfshira. Për më tepër, nuk dihet ende pse një sulm epileptik çon në një ndryshim në erën e djersës.

Sepse dikush që ka një krizë ka erë ndryshe. "Nevojiten më shumë kërkime, por është e mundur që ndryshimi në aktivitetin elektrik në tru të shkaktojë çlirimin e disa neurormoneve që shkaktojnë ndryshimin e nuhatjes", spekuloi Dr. Amelie Catala, nga Universiteti i Rennes. Studiuesit shpresojnë që trajnimi i qenve mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve epileptikë, sepse nëse miqtë tanë me katër këmbë do të jenë në gjendje të nuhasin kriza, një person epileptik do të kishte kohë për të arritur në një vend të sigurt ose për të marrë masat e nevojshme paraprake. Shkencëtarët gjithashtu hipotezojnë krijimin e hundëve "elektronike", të afta për të zbuluar erën dhe për të lajmëruar një pacient në kohë.

Patologjia. Epilepsia është një sëmundje kronike neurologjike që prek korteksin cerebral. Shkaktohet ose nga një predispozitë gjenetike, ose nga dëmtimi i trurit. Abuzimi me disa barna, narkotikë ose me alkoolin gjithashtu mund ta shkaktojë atë. Prek mesatarisht 1% të popullsisë. Karakterizohet nga përsëritja e krizave epileptike me kalimin e kohës: një sulm i vetëm, i shkaktuar për shembull nga ethe shumë të larta, nuk është e mjaftueshme për të diagnostikuar sëmundjen, duhet të ketë një seri sulmesh që përsëriten me kalimin e kohës. A mund të nuhasin qentë një krizë? Këtu është studimi.

Për studimin, botuar në revistën Scientific Reports, pesë qen u trajnuan nga United States Medical Mutts (një organizatë jofitimprurëse që trajnon qen për të shpëtuar ose ndihmuar njerëzit që jetojnë me sëmundje të tilla si diabeti dhe epilepsia) për të njohur erën e djersës së një pacient i cili kishte pasur një krizë. Më pas, qentë u ballafaquan me shtatë mostra djerse të marra nga pacientë të tjerë ndërsa ishin duke pushuar, ushtruar ose pasi kishin pasur një krizë.

Si silleshin qentë? Dy nga qentë gjetën kampionin e djersës të lidhur me sulmin epileptik në rreth dy të tretat e kohës në dispozicion, ndërsa tre të tjerët e gjetën atë menjëherë. Në dritën e kësaj sjelljeje, studimi shprehet se "rezultatet janë jashtëzakonisht të qarta dhe përbëjnë një hap të parë drejt identifikimit të një ere specifike të lidhur me krizën epileptike". Do të kërkohet një analizë e hollësishme kimike e mostrës së djersës për të identifikuar përbërjet specifike të përfshira. Për më tepër, nuk dihet ende pse një sulm epileptik çon në një ndryshim në erën e djersës.

Sepse dikush që ka një krizë erë ndryshe. "Nevojiten më shumë kërkime, por është e mundur që ndryshimi në aktivitetin elektrik në tru të shkaktojë çlirimin e disa neurormoneve që shkaktojnë ndryshimin e nuhatjes", spekuloi Dr. Amelie Catala, nga Universiteti i Rennes. Studiuesit shpresojnë që trajnimi i qenve mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve epileptikë, sepse nëse miqtë tanë me katër këmbë do të jenë në gjendje të nuhasin kriza, një person epileptik do të kishte kohë për të arritur në një vend të sigurt ose për të marrë masat e nevojshme paraprake. Shkencëtarët gjithashtu hipotezojnë krijimin e hundëve "elektronike", të afta për të zbuluar erën dhe për të lajmëruar një pacient në kohë.

Patologjia. Epilepsia është një sëmundje kronike neurologjike që prek korteksin cerebral. Shkaktohet ose nga një predispozitë gjenetike, ose nga dëmtimi i trurit. Abuzimi me disa barna, narkotikë ose alkool gjithashtu mund ta shkaktojë atë. Prek mesatarisht 1% të popullsisë. Karakterizohet nga përsëritja e krizave epileptike me kalimin e kohës: një sulm i vetëm, pra, i shkaktuar për shembull nga ethe shumë i lartë, nuk është i mjaftueshëm për të diagnostikuar sëmundjen, duhet të ketë një seri krizash që përsëriten me kalimin e kohës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet