Bixhozi, si ta thyejmë varësinë?

Si të hiqni dorë vesi i lojërave të fatit dhe kujt duhet t’i drejtoheni për ndihmë? Si mund të dilni nga rruga e varësisë së bixhozit?

Loja të mëson që në moshë të vogël të jesh rehat me të tjerët dhe të zhvillosh kreativitetin. Por kur bëhet një ves prodhon një varësi që duhet të trajtohet. Të gjithë luajnë, të rinj dhe të moshuar, por në një mënyrë të ndryshme dhe me qëllime të ndryshme; loja është shumë e rëndësishme në jetën e njerëzve sepse na mëson të jetojmë më mirë dhe të lumtur. Tek fëmija, loja është aktiviteti kryesor dhe ndodh në një mënyrë krejt spontane, rezultat i një shtjellimi të jashtëzakonshëm imagjinar i ndikuar nga mjedisi social-familjar në të cilin jeton.

Të vegjlit luajnë për të mësuar dhe përmes këtij mediumi rriten: sidoqoftë, tek të rriturit është një veprim vullnetar, i cili shpesh ka një qëllim shumë specifik dhe zhvillohet nën udhëzimin e inteligjencës; të rriturit zakonisht shprehin ndjenja dhe kanë tendencë t'i japin fund lojës.

Ju mund të luani në një mijë mënyra, me imagjinatë, fjalë, ndjenja dhe para; ju mund ta përdorni lojën për të merrë rezultate, ose për të sfiduar dikë dhe për të liruar stresin e përditshëm, kapërcyer problemet dhe për të gjetur fëmijën në të gjithë ne.

Pa e kuptuar, ju gjithmonë luani dhe të gjithë kanë lojën e tyre të preferuar, por me arsye të ndryshme që varen nga karakteri, zakonet familjare dhe shoqërore, edukimi dhe vetëvlerësimi që kemi ne.

Por kini kujdes: kurrë nuk duhet t’u besoni atyre që e mohojnë lojën sepse ata fshehin frikën dhe paaftësinë e tyre të lidhen në një mënyrë ironike me botën; por edhe të atyre që e duan shumë sepse rrezikojnë të strehohen në një botë fantazie, duke humbur kontaktin me realitetin ose sfidoni veten dhe të tjerët ku arsyeja bëhet skllav i vesit, i vetmi realitet në të cilin gjen mirëqenien. Si të luftohet varësia nga bixhozi?

Luani shëndetshëm: Të luash mirë është thelbësore sepse ndihmon të përjetosh situata të reja, të jetosh më mirë dhe është sinonim i imagjinatës krijuese. Fantazia dhe loja kanë gjithashtu një funksion terapeutik, ata mësojnë të jesh rehat me të tjerët, të përballesh me situata të reja, të ndihmosh për të kompensuar zhgënjimet dhe të mbrohemi nga ankthi dhe pasiguritë. Ato janë një kurë e shkëlqyeshme për çrregullimet dhe konfliktet e karakterit.

Lojtari i shëndetshëm shpik lojëra të reja, eksperimente në situata të ndryshme, luan vetëm por edhe në grupe dhe qëllimi i vetëm që ka është të relaksohet. Nuk ka rëndësi nëse ai fiton apo humb, sepse e rëndësishme është që të shpërqendrohesh dhe të kalosh kohën tuaj të lirë në një mënyrë të këndshme.

Drama e lojës së bixhozit: Bixhozi ka lindur në bazë të prirjes njerëzore që shtyn të lidhë bixhozin me rrezikun e parave dhe pasurive të tyre. Lloje të shumta të lojrave të bixhozit janë zhvilluar gjatë gjithë historisë, gjurmët e së cilit mund të gjenden si në gjetjet arkeologjike, ashtu edhe në dorëshkrimet e vjetra nga Kina, Japonia, Greqia dhe Egjipti.

Edhe në Romën e lashtë, bastet në luftimet e gladiatorëve nuk ishin të rralla, bastet e të cilave u quajtën "munera". Fjala rrezik vjen nga frëngjishtja "hasard" dhe nga arabishtja "azzahr" e cila do të thotë zare, një nga objektet më të vjetra të lidhura me traditën ludike (të lojës). Bixhoz po pastaj përhapet me gamën e gjerë të llojeve të lojërave, gjithnjë e më të legalizuara, në mënyrë që lojtarët të bëjnë ndarjen midis makinave të fatit në kazino, lojëra video të disponueshme në bare dhe institucione publike dhe llotari popullore. Kumarxhiu është zakonisht një person i cili përdor bixhozin si një argëtim të rastit ose e zakonshme, pa humbur kurrë kontrollin dhe jo domosdoshmërisht duke u shndërruar në një "të varur".

Llojet e bixhozit: Ka shumë arsye që mund ta shtyjnë një person të luajë bixhoz, janë katër lloje të dallueshme të lojtarëve:

- lojtar social

- kush di të qeverisë impulset shkatërruese, e përdor lojën si një aktivitet rekreativ dhe një mënyrë shoqërimi

- kumarxhi me probleme

- përdor lojën për t’i shpëtuar problemeve

- lojtar patologjik

- për shkak të problemeve psikike ai e përdor lojën për të shkatërruar në mënyrë të pavetëdijshme veten dhe të tjerët

- kumarxhi patologjik impulsiv / i varur

- ai drejtohet nga impulse të pandalshme në aktivitetin e lojës.

Lojtari patologjik ka një gjendje mendore të ndryshme nga ajo jo-patologjike, sepse ai përjeton episode të ngjashme hangover, me ndryshime në perceptimin kohor dhe gjendje të ekstazës hipnotike. Varësia e lojërave të fatit e karakterizuar nga humbja e kontrollit ndryshon nga varësia e lojërave të fatit dhe mund të kontrollohet dhe të ndalet pa pasoja negative për mendjen dhe trupin.

Faktoret e rrezikut: Ka shumë studime që janë përpjekur të identifikojnë faktorët që predispozojnë të bëhet një person patologjike se një tjetër. Studiuesit identifikuan tre aspekte të rëndësishme që nëse vendosen në marrëdhëniet me njëri-tjetrin

- mund të shkaktojnë varësi tek njerëzit:

- aspektet biologjike

- lojtarët patologjikë duket se kanë një nivel serotonine më të ulët se mesatarja në aspektet mjedisore dhe arsimore

- njerëzit e rritur në familje me probleme të veçanta ekonomike ose me probleme të papunësisë ku u përpoqën të mbledhin - para përmes lojërave të fatit

- aspektet psikologjike

- shpesh ata janë njerëz që duan t'u tregojnë të tjerëve dhe vetvetes se kanë nën kontroll mbi fatin dhe shansin kur loja bëhet "patologjike".

Në njëzet vitet e fundit, krahas problemeve në lidhje me përdorimin dhe abuzimin e drogës, ka pasur dhe përhapje të varësive jo-kimike, por me kalimin e kohës ata janë bërë përfaqësues të çrregullimeve moderne psikike. Që nga viti 1980 literatura psikiatrike ka njohur varësinë ndaj bixhozit si një patologji psikiatrike.

Një person vuan nga kjo sëmundje nëse, kur përpiqet të ndalojë lojën, bëhet veçanërisht nervoz dhe i shqetësuar, nëse ai ka nevojë të luajë gjithnjë e më shumë, nëse fillon të tregojë qëndrim në familje dhe te të tjerët dhe nëse ai merr për të kryer veprime të paligjshme në mënyrë që të vendosë në rrezik edhe punën.

Procesi i të bërit lojtar patologjik është mjaft i ngadaltë, i rrezikshëm dhe përbëhet nga disa faza. Fillimisht loja është rastësore, një kalim kohe në shoqërinë e miqve dhe të familjes dhe lojtari fiton më shpesh; zakonisht ai fiton shuma të mëdha në mënyrë që t'i ngulitet ideja për të qenë më shumë i aftë se të tjerët. Personi në këtë pikë fillon t'i kushtojë gjithnjë e më shumë kohë dhe para lojës dhe kalon në fazën tjetër, e karakterizuar nga një numër më i madh i humbjeve sesa fitimeve.

Në këtë pikë, lojtari drejtohet nga një ide, e cila e inkurajon atë të vërë bast gjithnjë e më shumë në përpjekje për të rimarrë paratë e humbura; ai fillon të marrë hua, të marrë borxhe dhe të hyjë në një lojë dëshpërimit, duke rezultuar në një rraskapitje emocionale. Përfundimisht ai humbet shpresën, luftimet familjare dhe krizat pasojnë njëra-tjetrën dhe shumë shpesh telashet fillojnë me drejtësinë. Më shumë se dhjetë vjet mund të kalojnë nga faza e parë në fazën e fundit.

Është e mundur të kuptoni nëse jeni një lojtar ka rrezik nga varësia sepse ka disa faktorë i bëjnë disa njerëz më të prekshëm se të tjerët. Shanset për t’u varur rriten nëse bëhet fjalë për një mashkull me një nivel arsimi të ulët dhe nëse në familjen e origjinës ka raste të tjera të lojtarëve të varur. Në mesin e grave, amvisat dhe punëtoret e vetëpunësuara kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar sëmundje të lojërave të fatit sesa ata që merren me aktivitete të ndryshme. Në kohët e fundit lindja e video poker, makinat e fatit, lojërat bingo dhe ato në internet kanë rritur shanset për të humbur kontrollin sepse bëhet fjalë për lojëra të arritshme kudo.

Ju jeni në rrezik nëse i përgjigjeni po shumë prej pyetjeve të mëposhtme:

- nëse humbni në lojë, a ktheheni shpesh për të provuar fatin tuaj?

- a pretendonit se keni fituar para edhe pse në të vërtetë keni humbur?

- a mendoni se keni pasur probleme me lojërat e fatit?

- keni luajtur më shumë nga sa keni planifikuar?

- a jeni kritikuar për lojërat e fatit?

- a jeni ndjerë fajtor për lojën?

- a e ndjenit se donit të ndalonit së luajturi, por nuk ia dolët?

- i keni fshehur faturat e basteve ose biletat e kazinosë?

- a keni debatuar me familjen tuaj për arsye kumari?

- a morët hua për të luajtur bixhoz?

- a morët kohë nga puna për të shkuar dhe për të luajtur?

Simptomat e bixhozit patologjik: Prandaj, duke qenë se është një sëmundje, njerëzit që vuajnë nga çrregullimi i bixhozit patologjike ka një sërë simptomash që mund të ndahen në:

- simptoma fizike

- çrregullime të ngrënies, dhimbje koke, pagjumësi, ankth, rrahje të zemrës dhe dridhje

- simptoma psikike

- fiksim, nervozizëm, faj, impulsivitet

- simptoma sociale

- izolimi, paaftësia për të menaxhuar paratë, grindjet familjare, problemet e punës.

Kumarxhiu patologjik shpesh ka prirjen të ketë ide vetëvrasëse dhe të shoqërojë atë me forma të tjera abuzimi të tilla si përdorimi i drogës dhe alkoolit.

Si të ndërhyni në crregullimin e bixhozit? Sot masat e ndërhyrjes kundër kësaj forme të varësisë janë të larmishme. Para së gjithash, ju mundeni të ndërhyni me terapi individuale, shpesh me një adresë njohëse-të sjelljes. Ose me një trajtim me ilaçe i bazuar në ilaçet kundër depresionit dhe stabilizuesit e humorit, për të zvogëluar simptomat e tërheqjes. Ekzistojnë gjithashtu programe terapie brenda komuniteteve, rezidenciale dhe gjysmë-rezidenciale, të cilat kanë detyrë detoksifikimin nga varësia.

Të gjitha trajtimet patologjike të lojërave të fatit kërkojnë ndërhyrjen e ekipeve të specializuara të përbërë nga psikiatër dhe psikologë që përpiqen të rikthejnë një situatë normale. Aspektet thelbësore të terapisë përfaqësohen nga intervista të motivimit për ndryshim dhe menaxhim të rezistencës duke u përpjekur të forcojë angazhimin për të ndryshuar.

Programet janë gjithashtu thelbësore, mësime ekonomike dhe këshilla ligjore, ku sëmundja ka shkaktuar probleme me ligjin.

Si dhe për grupet e varur nga alkooli dhe droga, ato janë përhapur jo vetëm në Amerikë, por gjithashtu në Itali, grupe lojtarësh anonimë dhe grupe mbështetëse për anëtarët e familjes.

...edhe disa vip: Bixhozi është një sëmundje nga e cila askush nuk është imun, madje as personazhet e famshëm. Për ata loja është një mënyrë për të sfiduar veten, për tu ndjerë të pathyeshëm, por atëherë ata e dinë shumë mirë se ky pasion është kthehet në diçka jo të shëndetshme. Lojërat e fatit shpesh japin atë që merr jeta; kur përjetoni dështime në jetën private dhe atë të punës, loja bëhet një mjet për të reaguar. Vetëm me kalimin e kohës bëhet e qartë se loja e luajtur në këtë mënyrë, ju izolon nga bota, duke ju bërë të harroni gjërat e thjeshta, por të bukura të jetës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet