Covid: trauma pandemike mund të lërë gjurmë në psikikë deri në 30 muaj

PANDEMIA lë gjurmë të thella në psikikë, duke rrezikuar të bëjë kompromis edhe në mirëqenien afatgjatë dhe shëndetin mendor jo vetëm të pacientëve të rikuperuar nga virusi, punonjësve shëndetësorë dhe familjeve të viktimave, por të të gjithë njerëzve që, qoftë edhe vetëm indirekt, po vuajnë goditjet e një viti të koronavirusit. Rreziku më i zakonshëm është të jetosh përvojën pandemike në një mënyrë traumatike, duke manifestuar të ashtuquajturin çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD), me simptoma kronike ose të vazhdueshme, duke filluar nga pagjumësia në makthe dhe ankthi: deri në një në tre individë mund të vuajnë prej saj. Në popullatën e përgjithshme, gratë janë kategoria më e rrezikuar, ndoshta sepse bllokimi i ka rënduar ato më shumë se kurrë, si si nënat që luftojnë me punët familjare, ashtu edhe si punëtoret në vështirësinë e pajtimit të familjes dhe punës. Kjo është kuadroja që del nga një rishikim sistematik nga Shoqata Italiane e Psikiatrisë (SIP) e studimeve të botuara në temën e Covidit dhe shëndetit mendor, një vit pas shpërthimit të pandemisë Covid-19. Disa studime të kryera në Itali, Spanjë, Kinë, Indi, Irlandë dhe Izrael kanë vlerësuar praninë e simptomave të PTSD në popullatën e përgjithshme, dhe në përgjithësi u gjet një incidencë prej 30%.

"Çrregullimi i stresit post-traumatik është një çrregullim psikiatrik që mund të zhvillohet si rezultat i ekspozimit ndaj ngjarjeve traumatike aq të tepërta sa të shkaktojë përmbysje psikike. Ky çrregullim nuk është një ngjarje që ndodh menjëherë nga pikëpamja klinike por kërkon vëmendje -shpjegojnë Massimo di Giannantonio dhe Enrico Zanalda, bashkëpresidentë të Shoqatës Italiane të Psikiatrisë - Efektet tek njerëzit janë afatgjata dhe nganjëherë kronike, por ato gjithashtu varen nga aftësia e personit për t’u përshtatur dhe për të përballuar vështirësitë. Nëse në fazën e parë të pandemisë kemi vërejtur një rritje shqetësuese të niveleve të ankthit, depresionit dhe pagjumësisë, stresi i vazhdueshëm i një situate emergjente që ka zgjatur për gati një vit, pa asnjë siguri për të dalë së shpejti, paraqet një kronike ngjarje traumatike që është akoma në progres por efektet e së cilës ne tashmë i shohim me kalimin e kohës, u shtri në popullatën e përgjithshme. "Përhapja e çrregullimit të stresit post-traumatik tashmë ishte shfaqur gjatë epidemisë së Sars të vitit 2003, me efekte psikike negative, të manifestuara për shembull me çrregullime të gjumit, i cili zgjati edhe 30 muaj më vonë.

"Në epokën Covid të dhënat duket se zbulojnë një realitet të ngjashëm, madje edhe në Itali edhe midis atyre që nuk janë infektuar ose nuk janë përfshirë në vijën e frontit siç janë punonjësit e shëndetësisë, duke filluar me 50 dhe nga gratë, ka shumë të ngjarë për shkak të një mbingarkese të lidhur me rolin e kujdestarit për t'u ekuilibruar me punën dhe mirëmbajtjen e shtëpisë. Në veçanti, atëherë, analiza tregon se kushtet e izolimit, humbja e lirisë, shqetësimet për ndikimin e virusit në shtatzëni kanë qenë të ndezura në ekuilibrin mendor të njerëzve. Ndërsa faktori më i madh mbrojtës duket të jetë një gjendje e mirëqenies shpirtërore, ”shtojnë ekspertët. Shumica e studimeve epidemiologjike të shqyrtuara tregojnë se të mbijetuarit e infeksionit kanë më shumë gjasa për sëmundje afatgjata, të ndjekura nga familjet e viktimave dhe punonjësit shëndetësorë. Bazuar në provat e disponueshme deri më sot (bazuar në studimet e kryera në Itali, Kinë dhe Kore), mund të vlerësojmë se 96% e të mbijetuarve të virusit përjetojnë simptomat e Sindromës së Post Sresit Traumatik, me një rrezik konkret të përkeqësimit njohës dhe mendor. Deri në rrezikun e vetëvrasjes në raste ekstreme. Ata që kanë përjetuar makthin e ventilimit mekanik në njësitë e kujdesit intensiv në rrezik më të madh: deri në një në dy (nga 15% në 51%) të këtyre pacientëve rrezikojnë të zhvillojnë çrregullime psikiatrike si PTSD me halucinacione, kujtime paniku dhe ankth që mund të vazhdojë deri në 5 vjet më vonë.

Ankthet dhe halucinacionet ankohen nga 79% e këtyre pacientëve më seriozë. Nga ana tjetër, popullata e moshuar që ka kaluar nga ventilimi mekanik, në 80% të rasteve mund të rezultojë në episode të Deliriumit (konfuzion mendor), të cilat rrisin rrezikun e PTSD dhe në mbi 80 të çrregullimit neurokognitiv. Situata ishte gjithashtu veçanërisht serioze në mesin e punëtorëve shëndetësorë. Falë një meta-analize në literaturën shkencore të kryer nga dhjetori 2019 deri në qershor 2020, e cila përfshiu 44 studime mbi gjithsej 69,499 punëtorë, një incidencë e PTSD që varion nga 7.4% në 37.4% me simptoma nga një deri në tre vjet. të distancës. Së pari, punëtorët e vijës së frontit janë më të rrezikuar sepse, pasi kanë parë efektet e Sars-CoV-2 tek pacientët, ata përjetojnë frikë nga infektimi dhe kalimi i infeksionit tek kolegët, miqtë dhe familja, si dhe tek pacientët e tjerë. Së dyti, përdorimi i Pajisjeve Mbrojtëse Personale (PPE) për shumë orë shoqërohet me djersitje të tepërt, dehidrim dhe parehati, ndërsa mungesa e PPE rrit rrezikun e kontraktimit të infeksionit. Më në fund, duke pasur parasysh natyrën e infeksionit, profesionistët e shëndetit përjetojnë një ndjenjë të fortë të pafuqisë.

Studimi nxjerr në pah infermierët si kategoria më e brishtë. Faktorë të tjerë që lidhen me sëmundjen mendore duket se punojnë në pavijone izolimi për më shumë se 12 orë në ditë, duke u vendosur në karantinë, duke pasur anëtarë të familjes ose miq të cilët kanë kontraktuar Sars-CoV-2 dhe cilësi të dobët të gjumit. Në përgjithësi, punëtorët e kujdesit shëndetësor u gjetën të ndjeshëm ndaj niveleve të larta të djegies gjatë pandemisë. Nivele të larta ankthi ose depresioni, ndërrime pune prej më shumë se tetë orë në ditë dhe caktimi në vendet e reja të punës ishin faktorët më të lidhur me rezultatet më të larta në Shkallën e Vlerësimit të Burnout. Nga ana tjetër, faktorët e mbrojtjes janë të paturit një partner të qëndrueshëm dhe përvojë më të madhe në repartet e ringjalljes. Një studim tjetër i botuar në Revistën Ndërkombëtare të Migracionit, Shëndetit dhe Kujdesit Social raporton se ata në kujdestarët, veçanërisht të moshuarit, janë veçanërisht të ekspozuar ndaj stresit pandemik.

Kjo është për shkak të vështirësive të shumta që ata hasën gjatë bllokimit: vështirësitë në garantimin e nivelit të zakonshëm të ndihmës, shqetësimet në lidhje me rrezikun e infektimit të klientit tuaj, veçanërisht në situatat e kujdesit pa një kontratë të rregullt pune, e cila e bëri pothuajse të pamundur sigurimin e vazhdimësia e zakonshme e kujdesit gjatë bllokimit. "Sëmundja e shfrenuar psikike e lidhur me pandeminë, pasiguritë socio-ekonomike që i atribuohen asaj dhe gjithashtu kohëzgjatja e zgjatur e së njëjtës me vetëdijen për të jetuar me virusin për një kohë të gjatë - nënvizon Zanalda - duhet të kujdesemi menjëherë , me të gjitha mjetet që kemi në dispozicion, përfshirë telemjekësinë, mbi dhimbjen e rrezikut për t'u përballur së shpejti me një bum në diagnozat e reja të çrregullimit post-traumatik, i cili nga ana tjetër gjithashtu mund të kompromentojë shëndetin fizik të njerëzve ".

“Nëse ankthi, pagjumësia, zhgënjimi dhe humori i shkurtër zgjasin për më shumë se tre javë, është e nevojshme të konsultoheni me një specialist. Në veçanti telemjekësia, sot na lejon të sigurojmë një alternativë të vlefshme dhe efektive të mbështetjes psikoterapeutike - përfundon di Giannatonio - me mundësinë e ndërhyrjes së shpejtë dhe adekuate, duke na lejuar të përpunojmë përvojën traumatike të Covid-19 dhe të kundërpeshojmë kushtet e izolimit dhe distancimit që e dallojnë pandeminë ”.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet