Dekalogu për një rizoto të përsosur

Përgatitja e një rizoto mund të duket si një pjatë e thjeshtë, por nuk është gjithmonë ashtu. Në fakt është e rëndësishme të hamendësoni momentin e duhur të gatimit për të filluar skuqjen e tij me gjalpë, djathë ose çfarëdo që ofron receta.

Kjo fazë është veçanërisht e rëndësishme dhe duhet të kryhet deri në momentin e paraqitjes së tij në tryezë. Jo vetëm kaq, për të bërë një rizoto të mirë do të duhet të zgjedhim edhe llojin e orizit të përshtatshëm për një recetë specifike, në fakt, jo të gjitha drithërat janë njësoj.

Këto dhe një sërë mënyrash të tjera përcaktojnë suksesin e një rizoto të shkëlqyeshme, një pjatë me origjinë nga Italia veriore, veçanërisht nga zona midis Piemonte dhe Lombardisë. Le t’i gjejmë të gjitha. Ajo që mund të duket si një pjatë e thjeshtë për ta sjellë në tryezë shpesh rezulton të jetë plot gracka. Veçanërisht sepse nëse nuk e përgatisim atë duke ndjekur disa masa paraprake rrezikojmë të jetë shumë i zierë ose i pjekur shumë, ngjitës, ose përkundrazi shumë i lëngshëm, shumë i shijshëm ose plotësisht i butë.

Për të përgatitur një rizoto të patëmetë, atëherë thjesht ndiqni disa rregulla të thjeshta. Le të zbulojmë se cilat janë ato.

1) Rregulli i parë zgjidhni orizin e duhur për rizoto. Jo të gjitha kokrrat e orizit janë të njëjta, në fakt ekzistojnë lloje të ndryshme dhe secila prej tyre i jep hua vetes pak a shumë mirë për disa përgatitje sesa për të tjerat. Disa shembuj? Nëse duhet të bëjmë një sallatë të thjeshtë me oriz do të duhet të zgjedhim orizin e imët, atë me kokrra të gjata si Ribe Parboiled, i përshtatshëm për gatim të gjatë që nuk gatuhet shumë. Për rizoton, cilësitë më të mira janë Arborio, Vialone Nano dhe Carnaroli.

2) Shmangni larjen e orizit. Një dilemë e madhe në kuzhinë, ka nga ata që thonë se duhet të lahet për një seri të tërë përfitimesh dhe nga ata që nuk e rekomandojnë atë. Por një gjë është e sigurt. Kur përgatisim rizoton duhet të shmangim larjen e tij, sepse në këtë mënyrë do të hiqnim të gjitha niseshtetë e pranishme në oriz, duke kompromentuar rezultatin përfundimtar.

3) Gatuajeni atë në mënyrë të barabartë. Idealja do të ishte ta fusnim në një tenxhere bakri, por nëse nuk e kemi, një tenxhere jo shumë të lartë dhe me një fund të trashë, mundësisht pa pjesën e poshtme që nuk ngjit, gjithashtu mund të funksionojë mirë.

4) Pjekja. Është një proces thelbësor dhe përgatitor për kremimin. Kjo do të bëhet me nxehtësi të moderuar, zakonisht qepa dhe gjalpi shtohen. Pastaj përbërësit e tjerë shtohen gradualisht, por vetëm pasi orizi të jetë thekur mirë. Ky proces shërben për të mbyllur kokrrat mirë në mënyrë që ato të mos lëshojnë shumë niseshte. Dhe atëherë përgjithësisht duhet të përzihet me verë.

5) Zgjidhni fokusin e duhur. As shumë i vogël, sepse orizi nuk do të gatuhej mjaftueshëm, as shumë i madh, sepse rrezikonte të digjej edhe para se të gatuhej. Dhe kur shtojmë lëngun, le ta ngremë ndërsa e ulim kur të tërhiqet.

6) Supë. Sekreti për përgatitjen e një rizoto të mirë është gjithashtu në supë. Para së gjithash duhet të ketë shkallën e duhur të aromës. Nëse shtojmë një supë shumë të shijshme, rrezikojmë të kompromentojmë shijen e rizotos tonë. Përkundrazi, nëse është shumë e butë, rizoto jonë mund të jetë pa shije. Në çdo rast, midis të dyjave, gjithmonë më mirë pak më pak e shijshme sesa më shumë. Për të shtuar një majë kripe ne jemi gjithmonë në kohë. Për më tepër, kur shtojmë lëngun duhet të jetë shumë i nxehtë. Në fakt, shtimi i tij i ftohtë do të bllokonte gatimin, duke rrezikuar rezultatin përfundimtar edhe në këtë rast.

7) Rizoto nuk duhet të lihet vetëm. Pra, gjatë gjithë kohës së gatimit të tij do të duhet ta tundim atë ashtu si një fëmijë i vogël. Kthimi i tij shpesh dhe gradualisht shtimi i lëngut do të parandalojë që të ngjitet në tenxhere. Nëse kjo do të ndodhte, është akoma mirë të lëmë kokrrat e djegura në fund vetëm, gjë që rrezikon vetëm përzierjen me pjesën tjetër të rizotos, duke prishur shijen e pjatës.

8) Edhe pse koha e gatimit tregohet në paketim, për të përgatitur një rizoto të mirë dhe për të kuptuar se kur dhe nëse është gatuar ne do të duhet ta shijojmë atë.

9) Kur rizoto të gatuhet mund të fillojmë me procesin e kremosjes. Fjala që rrjedh nga spanjishtja "manteca" që do të thotë gjalpë. Hiqeni nga flaka dhe me lëvizje rrethore vendosni gjalpë, djathë ose çfarëdo që ofron receta jonë. Ky veprim është thelbësor për të përzier rizoton mirë dhe për t'i dhënë asaj një strukturë të butë. Pasi të jetë bërë krem, lëreni të pushojë për disa minuta. Pra, le ta shërbejmë atë në tryezë.

10) Le të mos e teprojmë me Granën ose Parmezanin. Shumë në fakt rrezikojnë të mbulojnë aromën kryesore të pjatës

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet