Dhimbjet testikulare: disa shkaqe kryesore

Dhimbja e testikujve është një ndjesi e dhimbshme pak a shumë e fortë që mund të ketë një konotacion momental ose të qëndrueshëm dhe mund të prekë të dy testikujt, vetëm një ose ajo mund të ndikojë në skrotum, ose qesen që i përmban ato.

Testikujt kanë një ndjeshmëri të veçantë dhe mund të lëndohen lehtë. Mund të themi se është pjesa anatomike mashkullore më e prekshme dhe delikate. Por nëse ajo që ndihet është një dhimbje e fortë, e vazhdueshme, shkaqet duhet të hetohen.

Dhimbje testikulare: dhimbje e përkohshme dhe dhimbje e qëndrueshme. Dhimbja momentale e testikujve mund të rezultojë nga trauma, nga një përplasje. Në këto raste dhimbja tenton të zhduket për një kohë të shkurtër dhe mund të lërë vetëm një dhimbje të lokalizuar. Dhimbja mund të vijë edhe pasi përdorni veshje tepër të ngushta ose të brendshme të ngushta dhe të pakëndshme. Përsëri dhimbja kalon shpejt.

Por nëse dhimbja në testikuj vazhdon, mund të jetë një inflamacion, pak a shumë i rëndë, një infeksion ose një patologji e vërtetë për t’u diagnostikuar. Prandaj është e nevojshme të kontaktoni mjekun.

Shkaqet kryesore të dhimbjes së testikujve? Ekzistojnë 5 shkaqe kryesore të dhimbjes së testikujve, përkatësisht:

Trauma

Varikoceli

Orkiti

Torsion i një testikulli

Tumori

Shkaku i parë i dhimbjes së testikujve, duke i analizuar ato në detaje, është trauma, një goditje që shkakton dhimbje shumë intensive.

Zakonisht ndjesia e dhimbshme zhduket pa ndërlikime, por, në rastet më të këqija, dhimbja vazhdon sepse ekziston një rrjedhje e gjakut, hematocela, e cila kërkon kujdes mjekësor. Varikoceli është zgjerimi patologjik i një ose më shumë venave të testikujve, mund të shkaktojë dhimbje të lehtë ose të moderuar, por të vazhdueshme.

Orkiti është inflamacion i njërit ose të dy testikujve dhe shkakton ënjtje dhe dhimbje të forta. Një shkak tjetër i dhimbjes shumë të fortë, dhe për të mos u nënvlerësuar, është ai i shkaktuar nga rrotullimi i një testikulli brenda skrotumit. Ajo që ndodh është një rrotullim i vërtetë i testikullit rreth boshtit të tij, për shkak të përdredhjes së kordonit spermatik. Kjo është një sëmundje e vërtetë që ka një dhimbje të fortë dhe të zgjatur si simptomë dhe, si pasojë, mund të çojë në atrofi të testisit me nekrozë të indeve dhe dëmtim të përhershëm të funksionit të testikujve.

Në rastin e kancerit të testikujve, situata është paksa e ndryshme pasi shpesh ndodh në mënyrë asimptomatike. Në kohën kur shfaqet dhimbja, sëmundja mund të ketë përparuar tashmë në një fazë të avancuar dhe dhimbja fillon të shfaqet për shkak të pranisë së përhapur të qelizave kancerogjene në testikuj. Në këtë rast, pra, arma më e mirë është parandalimi, si me të gjitha sëmundjet që kanë një rrjedhë të heshtur dhe asimptomatike.

Dhimbje në testikuj: shkaqe të tjera. Dhimbja e testikujve mund të ndodhë si rezultat i patologjive të tjera, për të punuar si:

- epididymites (pezmatimi i didymusit, ose tuba që është shitur i maturimit të spermatozoideve)

- hernie inguinale (prolapsi i një pjese të zorrëve në skrotum)

- prostatiti

- balanoposthitis (inflamacion që mund të prekë penisin dhe glanit dhe lafshën)

- Shumë sëmundje seksuale që transmetohet nga natyra veneriane shkakton dhimbje të forta.

Për shembull, limfogranuloma, e cila shkakton dhimbje të lëkurës ose ulçera të vërtetës në zonën e gjenitale. Ky lloj i sëmundjeve mund të shkaktojë ënjtje dhe dhimbje në testikuj pasi ndodh oklutions i enfëmijëve limfatike dhe mund të gjenerojë ulçera në të gjithë zonat gjenitale, të cilat më vonë lë lëkura. Ndonjëherë testikujt dhe dhimbjet janë vetëm jehona e patologjike të tjera, të padyshimta sepse nuk janë lidhura me zonat gjenitale të mashkullit.

Në fakt mund të shkaktojë dhimbje në testikuj:

- gurët në veshka

- diabeti

- neuropatitë shqisore

- sëmundja dhe diskut lumbo-sakrale

Një aneurizëm e aortës së barkut të këputur mund të shkaktojë dhimbje të forta dhe të qëndrueshme në testikuj. Dhimbje testikulare: kur ti drejtoheni mjekut? Ne kemi përmendur vetëm se si dhimbja e testikujve mund të jetë momentale ose dhe zgjatur me kalimin dhe kohën. Simptoma e tjera, bashkëkohore me shfaqjen e dhimbjeve, duhet të vendosni pacientin në gatishmëri dhe të kërkoni këshilla të specializuara.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet