Epistaksis: cilat janë shkaqet e gjakderdhjes nga hunda?

Me ''epistaksis'' kuptojmë gjakderdhjen nga hunda. Si të kuptojmë kur kemi nevojë për kujdes mjekësor ? Dhe si mund ta ndalojmë gjakderdhjen?

Cilat janë shkaqet e epistaksisë? Faktorët që shkaktojnë gjakderdhje nga hunda mund të ndryshojnë sipas moshës së pacientit. Zakonisht te fëmijët, si në moshën parashkollore ashtu edhe në atë shkollore, gjakdedhja e hundës përsëritet, për shkak të brishtësisë kapilare (ose diatezës hemorragjike infantile) tipike për atë periudhë. Për më tepër edhe ekspozimi i zgjatur ndaj temperaturave të larta dhe ndryshimet në lagështirën e mjedisit në pasazhet e hundës mund të shkaktojnë gjakderdhje nga hunda. Gjatë jetës së të rriturve, marrja e shpeshtë e barnave anti-agregate, për shembull derivatet acetilsalicilike, ose antikoagulantët mund të ndihmojnë kur pacienti ka një mukozë të hundës, variçe të çara ose të vogla të hapura, epistaksis.

Kur të shkoni te specialisti? Nëse gjakderdhja e hundës përsëritet në mënyrë të përsëritur, mund të jetë e nevojshme të drejtoheni në konsultën e mjekut. Në fakt, gjatë ekzaminimit të ORL -së, bëhet vlerësimi endoskopik i traktit të sipërm respirator. Eksplorimi i zgavrave të hundës, ndërfaqja anatomike midis sinuseve paranazale dhe hundës, nazofaringit, zgavra e gojës, hipofaringa dhe laringu ju lejon të përjashtoni praninë e lezioneve të gjakderdhjes, në mënyrë triviale të referueshme për variçet septale, më rrallë për neoformacionet beninje ose malinje.

Epistaksis: si të ndërhyhet?Për të ndaluar gjakderdhjen, mund të jetë e dobishme të kryeni disa veprime të thjeshta: lironi zgavrat e hundës: është manovra e parë që kryhet, pasi lejon të eliminoni çdo mpiksje; shtrëngoni vrimat e hundës me energji: është një manovër që duhet të kryhet me gishtin e madh dhe tregues, i cili ju lejon të bllokoni rrjedhën e gjakut dhe nxisin hemostazën në rast se ka një variçe në nivelin e pjesës së përparme së zgavrave të hundës (lucus Valsalvae); mbajeni kokën përpara: kjo parandalon që gjaku të rrjedhë përsëri në traktin e poshtëm tretës.

Në fakt, në nivelin e stomakut, prania e gjakut mund të shkaktojë nauze dhe të vjella dhe, nëse del jashtë kur tretet pjesërisht, mund të shkaktojë agjitacion tek pacienti që e sheh atë; shkoni në urgjencë: nëse epistaksis nuk ndalet, ose në rastet e shfaqjes së parë së një episodi të gjakderdhjes nga hunda, këshillohet të shkoni në urgjencë.

Shumicën e kohës, epistaksis nuk nënkupton një rrezik të menjëhershëm për shëndetin. Në fakt gjakderdhja nga hunda kurrë nuk shkakton ndryshime në vlerat e hemoglobinës. Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se gjakderdhja e përsëritur, e bollshme dhe e njëanshme, ndoshta e lidhur me pengesën e njëanshme të frymëmarrjes të hundës, mund të jetë e lidhur me neoformacione beninje ose malinje të zgavrave të hundës.

Për këtë arsye as nuk duhet vonuar as neglizhuar momenti i konsultimit me një mjek specialist. Pastaj ka një sëmundje të rrallë dhe të veçantë, Sindroma Rendu Osler Weber, e njohur gjithashtu si Telangiektazia Hemorragjike Hereditare, karakterizohet me një incidencë të lartë në individë të të njëjtit grup familjar, ashtu edhe nga prania, pulmonare, kardiake, hepatike, lëkurore dhe mukoze të zgavrës së gojës dhe hundës e telangiektazive (ose shunteve arteriovenoze) në tru. Këto janë lezione në mukozën e hundës që vazhdimisht shkaktojnë epistaksi të bollshme, me rrezikun e anemisë dhe komplikimin tek cilësia e jetës së pacientit është e rëndësishme.

Si trajtohet epistaksis?Tamponi I hundës i bërë në shtëpi duke përdorur garzë dhe pambuk duhet të shmanget: mjeku do ta bëjë nëse është e nevojshme. Kjo ndodh sepse tamponi në moment bllokon gjakderdhjen, por prania e saj traumatizon dhe irriton mukozën e hundës. Nuk është e pazakontë, veçanërisht në pacientët që ndjekin terapi antitrombocitare ose antikoagulante, që me heqjen e tamponit, epistaksia e bollshme ndodh përsëri. Prandaj hunda duhet të trajtohet në mënyrën më të vogël traumatike, në prani të variçeve të septumit dhe pas anestezisë së përshtatshme.

Si parandalohet epistaksis? Për të parandaluar epistaksinë, është praktikë e mirë të kujdeseni për hundën. Prandaj përdorimi I kremërave për të lagur dhe lubrifikuar mukozën e hundës, veçanërisht në ndryshimin e stinëve, për personat që marrin antitrombocitet / mpiksës, si dhe pacientë alergjikë në periudhat e ndjeshmërisë. Një substancë e dobishme për rigjenerimin e indeve dhe shërimin e mukozave është acidi hialuronik, i cili mund të përdoret për të nxitur shërimin më të shpejtë të mukozës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet