Flokët dhe shtatzënia: çfarë ndodh para dhe pas lindjes?

Lëkurë e shëndetshme, bukuri natyrore. Si t’i kundërvihemi rënies natyrale të flokëve pas lindjes?

Një pyetje që shpesh më bëhet nga gratë është se çfarë ndodh me flokët para dhe pas lindjes. Gjatë shtatzënisë, flokët e një gruaje zakonisht kanë tendencë të duken më të bukura dhe me shkëlqim. Këto efekte pozitive janë kryesisht për shkak të rolit të hormoneve të estrogjenit, të cilat ndihmojnë në mbajtjen e flokëve të shëndetshëm, forcimin e tyre, rregullimin e prodhimit të sebumit dhe shmangien e zbardhjes. Ky faktor më pas bashkohet me veprimin e prostaciklinës, një substancë e prodhuar kryesisht në murin e arterieve dhe venave dhe që përmbahet në placentë. Duke qenë në gjendje të zgjerojë enët e gjakut, prostaciklina nxit qarkullimin e indeve dhe kështu stimulon rritjen e flokëve.

Megjithatë, menjëherë pas lindjes, situata ndryshon dhe ka një rënie pak a shumë të theksuar. Edhe një herë, me efekt të kundërt, shkaku i drejtpërdrejtë i atribuohet estrogjenit dhe prostaciklinës, të cilat pas lindjes, ulen. Rënia e flokëve është gjithashtu më intensive tek nënat që ushqejnë me gji. Në këto raste, ka, në fakt, një rritje të prolaktinës, një hormon që dobëson flokët. Në këtë moment të rëndësishëm në jetën femërore, gruaja mund të humbasë edhe vitamina dhe minerale, të cilat kontribuojnë në përkeqësimin e problemit.

Si ta rregullojmë?Për fat të mirë, situata zakonisht tenton të pastrohet brenda disa javësh ose muajsh. Për të luftuar rënien e flokëve që karakterizon fazën pas lindjes, një ndihmë e vlefshme mund të vijë ende nga ushqyerja, konsumimi i ushqimeve të pasura me vitamina, të tilla si perime dhe kripëra minerale, të tilla si drithëra, fruta të thata, mish të kuq dhe aminoacide squfuri i pranishëm në vezë dhe bishtajore. Masazhet e kokës janë gjithashtu të dobishme për të stimuluar mikrocirkulimin.

Dhe trombocitet (PRP) kohët e fundit kanë filluar të përdoren, duke i marrë e duke centrifuguar gjakun pasi të ketë kryer marrjen e mostrave venoze. Nga të dhënat e para shkencore është vërejtur një përmirësim i vitalitetit të flokëve, një ndalim i rënies dhe një rigjenerim i mirë. Xheli i trombociteve është bërë për të depërtuar në lëkurën e kokës me anë të iontoforezës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet