Gara e pabesueshme e spermës për të fituar jetë

Çdo ejakulim prodhon mesatarisht 250 milionë spermatozoide, por vetëm një do të arrijë në vezë për ta fekonduar atë. Këto janë detajet e një udhëtimi vërtet fantastik. Është gara më e mbushur me njerëz që ekziston: “atletët” janë rreth 250 milionë dhe përballen me njëri-tjetrin, pa pengesa, në një territor armik. Çmimi, megjithatë, është shumë më tepër se një medalje: kushdo që vjen i pari fiton jetën e tij, të gjithë të tjerët bien në harresë. Është gara e spermës për të arritur tek veza dhe për ta fekonduar atë, dhe secili prej nesh e ka fituar atë për të ardhur në botë.

Sidoqoftë, nëse do ta ndiqnim konkurrencën nga fillimi, do të duhej të ktheheshim pak më herët se ajo: "gati, kujdes, shko!" me të cilin nis gara drejt fekondimit. Siç shpjegon Ilaria Ortensi, anëtare e komitetit shkencor të Shoqatës Italiane të Andrologjisë: "Spermatozoidet prodhohen në testikuj nëpërmjet spermatogjenezës, e cila zgjat mesatarisht 72 ditë, dhe më pas" parkohet "në epididymis - një tub i pranishëm në sipërfaqe. të testikujve - derisa ejakulimi i shtyn ato jashtë. Spermatogjeneza është një proces i vazhdueshëm, por epididymis është në gjendje të rithithë spermatozoidet, duke filluar nga ato të prodhuara për kohën më të gjatë”. Andrologët rekomandojnë marrëdhënie çdo dy ose tre ditë për çiftet që kërkojnë një fëmijë pikërisht sepse, duke pritur më gjatë, rrezikoni të çoni në rrëmujë spermatozoidet "e vjetër" dhe jo shumë të qëndrueshëm.

Udhëtimi për të arritur fekondimin është menjëherë i vështirë. Andrologu Allan Pacey, i Universitetit të Sheffield (Angli) shpjegon: "Mjedisi vaginal është acid dhe jomikpritës, dhe shumë spermatozoide vdesin brenda gjysmë ore pas hyrjes. Nëse do ta shikonim vaginën nga këndvështrimi i tyre, do të përballeshim me një luginë tetë kilometra të gjatë dhe tre kilometra të gjerë për të kaluar; në fund është qafa e mitrës me mukozë, e cila mund të jetë një pengesë tjetër: bëhet më e lëngshme dhe mund të ecësh vetëm në ditët e ovulacionit.

Me pak fjalë, sistemi gjenital femëror nuk është aspak një spektator inert i ndeshjes. Krejt e kundërta: një studim nga Universiteti i Würzburg-ut, në Gjermani, ka treguar për shembull se, për një pjesë të mirë të rrugës, spermatozoidet nuk notojnë në mënyrë aktive, por ndjekin rrymën, e shtyrë nga kontraktimet muskulore të orgazmës femërore.

Por mjerë të besosh se gruaja ua lehtëson shumë jetën "pushtuesve": spermatozoidet, në fakt, shihen si të huaj dhe fatlumët që kanë arritur në mitër shkatërrohen nga qelizat e sistemit imunitar të femrës që heqin. edhe ato më pak aktive ose jonormale. Përzgjedhja në hyrje është shumë strikte. Por Sarah Robertson, nga Universiteti i Adelaide (Australi), vërejti se mundësia për t'i shpëtuar përgjigjes imune të sistemit gjenital femëror varet gjithashtu nga një dialog i mirë midis tij dhe saj. Sperma në fakt mbart informacion molekular që ndihmon për t'u pranuar. Por fjala e fundit i takon gjithmonë asaj, falë asaj që Robertson e quan "sistemi i kontrollit të cilësisë" që identifikon nëse spermatozoidi është i pajtueshëm dhe nëse është koha e duhur për të mbetur shtatzënë. Përndryshe, trupat imune aktivizohen dhe bëjnë një spastrim të pastër.

Megjithatë, aftësitë e spermës numërohen. “Ai që duket më mirë fiton më shpesh”, shpjegon Ortensi, “spermatozoidet që kanë ndryshime në bisht ose që lëvizin më keq, dhe në një mënyrë më pak lineare, kthehen më me vështirësi lart në mitër dhe tuba”. Dhe ekziston gjithashtu hipoteza se dikush përpiqet t'i largojë konkurrentët me ndonjë truk të pisët: këtë sugjeron një studim i Institutit Max Planck për Gjenetikën Molekulare në Berlin (Gjermani), sipas të cilit (të paktën te minjtë) disa spermatozoa do të mbante një mutacion që do t'i lejonte ata të "sabotonin" kolegët e tyre, për shembull duke bllokuar molekulat sinjalizuese që i ndihmojnë ata të gjejnë drejtimin e duhur.

"Sigurisht, që dikush të arrijë destinacionin e tij, mjedisi përreth duhet të jetë i favorshëm, i destinuar edhe si spermë dhe si mukozë dhe sekrecione femërore", vëren Ortensi: "nëse për shembull lëngu spermatik është shumë i dendur për ndonjë problem të prostatës, spermatozoidet notojnë sikur të ishin në vaj dhe gjithçka bëhet më e ndërlikuar; dhe e njëjta gjë ndodh nëse sekrecionet femërore e bëjnë ambientin tepër jo mikpritës.”Pak të shtyrë, pak duke notuar, spermatozoidet janë pothuajse në qëllimin e tyre: pasi të kenë kaluar mitrën, ata mbërrijnë në tubat fallopiane ku, me shpresë, do të takohen me vezën. Këtu ambienti është shumë më i favorshëm dhe më në fund mund të marrin pak frymë, por me shpresën se ka pasur një ovulacion, përndryshe do të ketë qenë gjithë mundi kot. Nëse është koha e duhur, tubat prodhojnë molekula sinjalizuese që tërheqin spermatozoidet.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet