Hipoterapia: të gjitha shqetësimet dhe sëmundjet për të cilat është efektive

Kali si mjek është i dobishëm në rast të çrregullimeve neuromotorike dhe psikiatrike, por edhe për të korrigjuar sjelljen, si te fëmijët ashtu edhe te të rriturit.

Hipoterapia: jo vetëm hipja në kalë

Nuk është vetëm një shoqërues i frikshëm për shëtitje në fshat ose një partner sportiv i pazëvendësueshëm në stalla. Kali mbështet fizioterapistë, mjekë rehabilitues, psikologë dhe neuropsikiatër për të ndihmuar pacientët e të gjitha moshave dhe me probleme të ndryshme, nga blloqet emocionale dhe relacionale, siç janë ndrojtja e tepërt, deri në aftësi të kufizuara të rënda fizike. Me pak fjalë, hipoterapia ka baza të forta shkencore.

Hipoterapia në histori

Përdorimi i kuajve për qëllime mjekësore daton që nga Greqia antike. Hipokrati i Kos, babai i mjekësisë dhe autor i betimit mjekësor homonim dhe të famshëm, dokumenton këtë praktikë qysh në vitin 400 para Krishtit, duke rekomanduar të hipurën mbi kalë si një metodë për të mposhtur ankthin dhe pagjumësinë. Sidoqoftë, është nga gjysma e dytë e viteve 1900 që katërkëmbëshi fillon të përdoret në Angli, Francë dhe Skandinavi në projektet e para të rehabilitimit për fëmijë dhe të rritur me defiçencë motorike.

«Në Itali, terapia e asistuar nga kali, ky është termi aktual, është përdorur zyrtarisht që nga vitet 1970. Rezultatet janë domethënëse në disa forma të autizmit dhe në rezultatet e paralizës cerebrale foshnjore », shpjegon Stefano Seripa, menaxher i psikiatrit në ASL Roma4 dhe anëtar i komisionit të rehabilitimit të kuajve të FISE (Federata Italiane e Sporteve të Kuajve). "Në vitet e fundit, kërkime të ndryshme shkencore po demonstrojnë efektet e saj pozitive edhe në patologjitë e tjera neurologjike dhe neuropsikiatrike".

Shala si barku i nënës

Por pse kali mburret me këto vlera, deri në pikën që të luftojë me qenin titullin e mikut më të mirë të njeriut? Tani duket e vërtetuar që kuajt janë në gjendje të transmetojnë dhe stimulojnë emocione. Ata kanë një thirrje të fortë shoqërore dhe kushdo që ka marrë frenat në dorë e di se si kali është jashtëzakonisht reaktiv ndaj stimujve. Me pak fjalë, një kafshë nuk është një motor. Udhëtimi nënkupton një harmoni me një krijesë tjetër, e cila më pas do të jetë shumë e dobishme edhe jashtë stallave. Përveç bashkëveprimit me kafshën, lëkundja në shalë gjithashtu duket se luan një rol, i cili evokon ndjesitë e këndshme të barkut të nënës dhe fëmijërisë së hershme, kur dikush ishte në djep. Në fund, kalërimi do të thotë të përjetosh natyrën, një përvojë që konfigurohet si një anti-stres i fuqishëm.

Llojet e trajtimit të mundshëm me kafshën janë të larmishme, të tilla si:

hipoterapia. Pacienti vendos kontakt me kafshën, së pari duke qëndruar në tokë dhe pastaj duke u ngjitur mbi të. Nuk ka menaxhim autonom, sepse instruktori, i quajtur ndihmësi i kalit, do të kujdeset për këtë riedukimi i kuajve, në të cilin pacienti është aktiv dhe mëson të ngasë një kalë. Në mënyrë që këto aktivitete të jenë efektive dhe të këndshme, ato duhet të koordinohen nga një ekip multidisiplinar që integron personelin e kualifikuar si:

Çrregullimet neuromotorike

Në formën "klasike", rehabilitimi i përdorimit të hipjes së kalit sikur të ishte një makinë Motorike. "Ecja e katërkëmbëshit", thekson Seripa, "me lëvizje ritmike favorizon përshtatjen posturale të trupit. Kjo do të ndodhë gjatë një shitjeje.

Mësoni më shumë: mbi kalimin e sjelljes

Përshtatjet që kanë treguar efikasitetin e madh në rregullimin neuromotorike në një kuptim të gjerë ". Paraliza cerebrale foshnjore, format spastike, deficiti Motorik që të zgjidh nga trauma. Ka disa patologji që mund të trajtohen në shalë. "Specifikimi teknik është shumë kompleks", vazhdojnë psikiatrit. «Në varësi të nevojave specifike, pacienti mund të hipë në kalë vetëm ose me një shok. Shala kalërimi dhe ecja përshtaten herë pas here për të përmirësuar kontrollin postural, ekuilibrin dhe tonin e muskujve ”.

Neuropsikologji dhe Fëmijëve

Në një nga vitet e fundit, rehabilitimi i kuajve është përdorur gjerësisht edhe nga neuropsikiatria infantile (bëhet në rast të hiperaktivitetit dhe autizmit) dhe "Krijohet një lidhje mes njeriut dhe kalit, një kontroll që amplifikon dhe strukturon ndihmon pjesën e hipoterapisë", thekson psikiatri. Në këtë rast, veprimtaria dhe veprimi në tokë është shumë më i dobësuar, dhe ashtuquajtura pastrim, domethënë kujdesi për kafshët duke pastruar dhe kujdesur për veshjen. Një aktivitet me kontaktin e lartë që lehtëson shfaqjen dhe një siguri hemocionale midis kalit dhe pacientit. "Kënaqësia dhe emocioni në kryerjen e tij duhet të kenë kujdesin e duhur", thekson Seripa, "ndihmojnë në përdorimin e aftësive ndërpersonale dhe në mënyrë shtesë të rezultateve motorike marrëse".

Përfitimet e mundshme nga skleroza e shumëfishtë dhe Parkinson

Kohët e fundit, disa hulumtime kanë nxjerrë në pah efektivitetin e terapive të asistuara nga kuajt edhe tek pacientët me sëmundje për të cilat rehabilitimi i kuajve nuk ishte provuar ende. "Një studim eksperimental ", përfundon eksperti," ka demonstruar përfitimet e terapisë me kuaj për pacientët që vuajnë nga skleroza e shumëfishtë në moshë të re. Dhe hulumtime të ngjashme kanë verifikuar dobinë e hipoterapisë tek pacientët e Parkinsonit që janë në fillim të sëmundjes”.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet