Hithra, një bimë plot përfitime

Nga të gjithë përbërësit e bimës së hithrës (gjethe, rrënjë dhe kërcellin), mund të merren substanca të dobishme për organizmin që kanë fuqi medicinale. Shumë elemente të përmendura që në kohërat e lashta besohej se hithra ishte e pajisur me ato janë konfirmuar gjerësisht me shekuj.

Sasia e madhe e përbërësve aktivë të njohur dhe të tjerët akoma nuk janë studiuar në tërësi, e bëjnë hithrën një nga bimët me numrin më të madh të bimëve medicinale. Gjethet përmbajnë klorofil me bollëk, ngjyra e gjelbër e botës së bimëve që i jep bimës një element të shënuar antianemik.

Gjethet e hithrës janë shumë të pasura me kripëra minerale, veçanërisht silic, i cili stimulon sistemin imun, fosfor, magnez, kalcium dhe kalium; dhe vitaminat A, C dhe K, që e bëjnë atë remineralizues, restaurues dhe forcues. Ajo gjithashtu ka një veprim pastrues, diuretik dhe alkalizues.

Për përdorim të jashtëm ka një efekt zbutës, falë të cilit përdoret në trajtimin e sëmundjeve gjendjet kronike të lëkurës, veçanërisht në rastin e ekzemës, skuqjeve të lëkurës dhe kundër akneve, pastron, rigjeneron dhe e bën lëkurën më të bukur.

Përdorime të tjera të hithrës: Përveç përfitimeve të listuara deri më tani, është interesante të dihet se hithra përdoret gjithashtu për shumë njerëz qëllime të tjera:

• pleh natyral dhe pesticid për bimët;

• shtesë ushqimore për kafshët që prodhojnë ushqim për njerëzit, të tilla si pula nga veza.

Bima përdoret si përbërës për përgatitjen e produkteve kozmetike. Për shembull shampo me ekstrakt hithre është ideal për t’i bërë flokët të bukura duke ulur prodhimin e sebumit dhe zbokthit.

Author
Hermes News

Redaksia

Lajme të ngjashme

Shkruaj një koment

0 Komentet