Kali, miku i fëmijëve dhe I personave me aftësi të kufizuara

Kalërimi i ndihmon fëmijët të mësojnë dhe personat me aftësi të kufizuara të përmirësojnë koordinimin dhe forcën e muskujve

Të kesh një kal si mik është e mirë për trupin dhe mendjen: falë lëvizjes së lidhur me udhëtimin, e cila stimulon sistemin nervor dhe muskujt. Me siguri përfitojnë personat me aftësi të kufizuara, të cilët janë në gjendje të përmirësojnë funksionet motorike, por edhe fëmijët, të cilët madje ndihmohen të mësojnë më mirë. Kjo demonstrohet nga dy kërkime të pavarura, njëri I kryer nga Universiteti i Janinës, në Greqi, dhe tjetri nga Universiteti i Tokios, në Japoni.

Studimi i parë, i botuar në revistën Amerikane të Mjekësisë Fizike dhe Rehabilitimit, shqyrtoi 16 kërkime të mëparshme të kryera për të vlerësuar efektet e barazisë terapeutike tek njerëzit me aftësi të kufizuara, e cila lejon rehabilitimin alternativ dhe nga hipoterapia, e cila shfrytëzon ndërveprimin njeri-kal si një mjet terapeutik. Tetë studime, në veçanti, u përqëndruan në fëmijët me paralizë cerebrale, katër studime mbi personat e moshuar me aftësi të kufizuara, tre studime mbi njerëzit me sklerozë të shumëfishtë dhe së fundmi një studim mbi pacientët me goditje në tru. Rezultatet tregojnë se ndihma e kalit ka një ndikim të dukshëm pozitiv në të gjitha kategoritë e pacientëve të ekzaminuar: cilësia e jetës, sjellja, ecja në këmbë, ekuilibri dhe simetria e muskujve kryesisht përmirësohen.

Fëmijët: Për të verifikuar nëse hipja në kal kishte ndonjë ndikim në aftësitë intelektuale të fëmijëve: për këtë arsye "kalorësit" e vegjël iu nënshtruan një serie testesh njohëse para dhe pasi u hipën në shalë, ndërsa u vlerësua reagimi i tyre mbi kalin duke monitoruar rrahjet e zemrës.

Rezultatet tregojnë se kalërimi përmirëson aftësitë njohëse që janë baza e të mësuarit, kujtesës dhe aftësisë për të zgjidhur problemet dhe, në veçanti, aftësinë për të reaguar ndaj situatave duke përdorur vetëkontrollin. Sipas studiuesve, këto përparime janë për shkak të dridhjeve që lidhen me ecjen e kalit, të cilat gjenerojnë përshpejtime në tre dimensione, duke stimuluar pjesë të caktuara të sistemit nervor simpatik në lidhje me përgjigjen "mbathja ose lufto".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet