Kur të kontaktoni një psikolog ose psikoterapist?

Ajo e psikologut është një nga figurat më të kërkuara profesionale, në fakt së bashku me psikoterapistin ai konsiderohet ndër specialistët më të rëndësishëm të vitit 2020. Megjithatë, shpesh, mirëqenia psikologjike nënvlerësohet nga shumë njerëz, me një farë frenimi në Itali ndaj mbështetjes psikologjike, ndërsa në vendet e tjera është një praktikë mjaft e zakonshme.

Kërkimi i ndihmës së jashtme për të zgjidhur problemet tuaja kërkon një përpjekje të caktuar, megjithatë është thelbësore të dini se kur të kontaktoni një psikolog ose psikoterapist, një vendim që duhet të merret në një mënyrë të vetëdijshme dhe personale. Sot, gjetja e profesionistëve të kualifikuar është mjaft e thjeshtë falë teknologjive të reja, me mundësinë e kthimit në platforma të tilla si Psicologi-Italia.it për të gjetur një psikolog në Milano, Romë, Napoli ose në ndonjë vend tjetër italian.

Portali ka mbi 11,000 specialistë brenda qarkut të tij, me 11 vjet aktivitet dhe vlerësim të fortë nga përdoruesit, siç dëshmohet nga shumë vlerësime pozitive të botuara me kalimin e kohës. Në çdo rast, zgjedhja e profesionistit përfaqëson vetëm hapin e fundit, një rrugë që fillon me vetëdijen për një situatë shqetësimi, një gjendje që kërkon mbështetjen e një eksperti për të kuptuar se si të dalësh nga kjo vështirësi duke u përballur me mënyrën e saktë.

Në cilat situata të drejtoheni te psikologu

Të kuptosh kur këshillimi psikologjik është i domosdoshëm nuk është e lehtë, në fakt duhet të jesh në gjendje të identifikosh një gjendje të keqe, duke pranuar që një profesionist mund të jetë zgjidhja më e mirë për të jetuar mirë me veten dhe me të tjerët përsëri. Së pari, investimi i kërkuar duhet të pranohet, si në aspektin ekonomik ashtu edhe në aspektin e kohës për t'iu kushtuar seancave dhe terapisë.

Sot kostot e psikologut janë mjaft të volitshme, për më tepër është vetëm një seancë në javë, megjithatë trajtimi mund të zgjasë shumë, madje duke arritur disa muaj në disa situata. Për këtë arsye, aspekti kryesor nuk është ekonomik, por duhet të jeni të gatshëm të përkushtoni dhe të sakrifikoni një pjesë të kohës tuaj për terapi, për të lejuar që psikologu të kuptojë problemin tuaj dhe të na drejtojë drejt tejkalimit të gjendjes së vështirë.

Arsyet që mund të kërkojnë mbështetje psikologjike janë të panumërta, të tilla si ankthi, depresioni, kapërcimi i një pikëllimi, një krizë në çift, simptoma fizike që nuk lidhen me sëmundje dhe patologji, trauma dhe probleme relacionale ose seksuale. E njëjta gjë vlen për reagimet dhe sjelljet e tepruara që janë të vështira për t'u kontrolluar dhe menaxhuar, ose për një situatë normalisht normale që fsheh një gjendje të keqe.

Psikolog ose psikoterapist: me kë të kontaktoni??

Megjithëse shpesh ngatërrohen me njëra-tjetrën, këto dy figura profesionale janë të dallueshme dhe kanë fusha të ndryshme të zbatimit, megjithëse në shumë raste mund të gjeni profesionistë me kualifikime në të dy fushat. Të dy kanë një diplomë në psikologji dhe janë të regjistruar në regjistrin profesional, megjithatë disa psikologë mund të plotësojnë trajnimin e tyre duke u specializuar edhe në fushën e psikoterapisë.

Psikologu, pra, merret me çrregullimet psikologjike të njerëzve, duke ofruar mbështetje konkrete për të nxjerrë në pah këtë sëmundje, në fakt duke i dhënë këshillat e tij në dispozicion çdo individi që ka probleme psikologjike. Nga ana tjetër, psikoterapisti është në gjendje të propozojë terapi specifike për trajtimin e sëmundjes, duke përdorur qasje të ndryshme në varësi të rastit.

Për shembull, në prani të një episodi sporadik është e mundur të kërkohet mbështetja e një psikologu, i cili do të jetë në gjendje të identifikojë problemin dhe të ofrojë ndihmë. Për çrregullime të përsëritura, duke përfshirë gjendje kronike të depresionit ose probleme të marrëdhënies me partnerin tuaj, një psikoterapist mund të ofrojë një rrugë rehabilitimi psikologjik, përmes trajtimeve të personalizuara jo-farmakologjike.

Në përgjithësi, pra, psikologu është pika e parë e referimit për ata që vuajnë nga çrregullime psikologjike, ndërsa psikoterapisti është një profesionist më i specializuar, i aftë të propozojë terapi për të trajtuar çrregullime psikopatologjike. Në çdo rast, është e rëndësishme të zgjidhni me kujdes profesionistin e duhur, gjithmonë duke iu drejtuar specialistëve të kualifikuar që zotërojnë kushtet e kërkuara nga ligji.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet