Lëkura, roli i Ph natyral

Lëkura është organi më i madh në trupin e njeriut, pengesa e parë mbrojtëse dhe, për këtë arsye, i nënshtrohet disa modifikimeve. Në artikullin e mëparshëm ne adresuam çështjen e plakjes dhe çekuilibrave të lëkurës hormonale. Në këtë artikull ne adresojmë temën Ph duke u përpjekur të sqarojmë: çfarë është Ph.

Roli i tij: Është i ndryshëm nga individi në individ dhe midis zonave së të njëjtit trup. Sa është pH i lëkurës? Lëkura është organi përgjegjës për mbrojtjen e trupit dhe Ph është faktori që mbi të gjitha ndikon në të. Ph është njësia e matjes që tregon shkallën e aciditetit / bazueshmërisë, dhe për lëkurën përdoret për të treguar ekuilibrin perfekt që të jeni me shëndet të mirë dhe të kryejë rolin e tij në mënyrë korrekte. Ph-ja përcaktohet si neutral kur vlera e tij është 7 dhe Ph natyral i lëkurës përfshihet në një interval prej 4.7 dhe 5.75, pra pak acid. Shtresa e kornemës së lëkurës, ose pjesa më e jashtme, mbrohet nga filmi hidrolipidik, ose një shtresë shumë e hollë e ujit dhe yndyrës, e cila nga ana tjetër mbron lëkurën nga agresionet e jashtme. Filmi hidrolipidik ka për detyrë ta mbajë Ph-në në mënyrë të përsosur në ekuilibër.

Roli i pH natyral të lëkurës: Një nga pyetjet më të shpeshta në lidhje me Ph është pse ka rëndësi. Ph është një mekanizëm themelor për funksionimin e duhur të rolit mbrojtës të lëkurës. Kur bilanci dështon, fuqia mbrojtëse e lëkurës dështon me të gjitha pasojat e pashmangshme. Siç u përmend, filmi hidrolipidik, nga ana tjetër karakterizohet nga acidi pH 5,5, funksionon në mënyrë që pH I lëkurës mbetet në ekuilibër perfekt natyral. Karakteristika e acidit e lejon atë të luftojë dhe neutralizojë fuqishëm sulmet e substancave themelore. Ai gjithashtu kontraston kolonizimin e mikroorganizmave patogjene sepse është i pajisur me acide të yndyrave të veçanta.

Filmi hidrolipidik e mban lëkurën të lagësht, duke ju kundërvënë thatësisë së saj. Aciditeti i filmit hidrolipid favorizon mjedisin ideal për formimin e florës natyrore bakteriale që karakterizon lëkurën. E gjithë kjo përkthehet në një lëkurë të përkryer të shëndetshme, me pH natyral në ekuilibër.

Por çfarë ndodh kur lëkura është nën sulm? Faktorët që përcaktojnë një çekuilibër të Ph natyral të lëkurës. Lëkura mbulon të gjithë trupin, e mbështjell atë dhe e mbron atë nga sulmet e shumta si të jashtme ashtu edhe të brendshme dhe është pikërisht Ph që i garanton lëkurës funksionalitetin e saj normal dhe korrekt. Megjithatë, ka faktorë që vënë në rrezik pH natyral të lëkurës, duke e kompromentuar në mënyrë të pashmangshme funksionin mbrojtës, madje edhe vetëm në një zonë të kufizuar të trupit. Këta faktorë mund të jenë të jashtëm, ekzogjen dhe të brendshëm, endogjen. Faktorët ekzogjenë, të cilët sulmojnë lëkurën duke krijuar dekompensimin Ph, janë detyrimisht të atribuueshme për mjedisin në të cilin jetojmë, për stilin e jetës që zgjedhim, për gjendjen e shëndetit në përgjithësi.

Faktorët e mjedisit mund të përmblidhen në:

Rrezet UV.

Ndotja.

Temperatura.

Faktorët ekzogjenë të mjedisit: Dielli, ndotja, temperatura. Nëse është e vërtetë që rrezet e diellit janë një ilaç për shëndetin e të gjithë organizmit, është po aq e vërtetë se duhet të jeni shumë të kujdesshëm se si i nënshtroheni banjove të diellit.

Rrezatimi UV, nëse nuk është i mbrojtur në mënyrë adekuate, ndikon në lëkurën që ta dehidron atë, duke e djegur atë, duke krijuar reaksione alergjike, të gjitha sepse modifikojnë Ph natyral të lëkurës me agresivitetin e tyre. Pasoja mund të jetë alergjia, eritema, tharja deri në djegien reale ose qelizat të lëkurës të cilat janë dëmtuar në mënyrë të pakthyeshme dhe që, për fat të keq, shpesh lënë gjurmë të dukshme e të pashlyeshme.

Ndotja, papastërtia, në praktikë grimcat mikro ndotëse në ajër, duke u vendosur në mënyrë të pashmangshme në lëkurë, duke shkaktuar thatësi dhe plakje të parakohshme. Mikro ndotësit e lartpërmendur, kryesisht ozoni, squfuri dhe grimcat e plumbit, vendosen në lëkurë ato bllokojnë poret duke parandaluar oksigjenimin e duhur dhe ndryshojnë ndjeshëm pH natyral. Për më tepër, për shkak të grimcave ndotëse, numri i radikaleve të lira rritet. Ky çekuilibër midis radikaleve të lira dhe antioksidantëve manifestohet në lëkurën që plaket parakohe nga rrudhat. Temperaturat e ambientit, ndryshimi i tyre i papritur, ndryshimi i lagështisë rrezikojnë pH natyraltë lëkurës në mënyrë të konsiderueshme. Temperatura e ftohtë ngadalëson prodhimin e sebumit i cili, siç e kemi përmendur më parë, është thelbësor të vendoset Ph natyral i lëkurës.

Lëkura është e thatë. Përkundrazi, një temperaturë e nxehtë, e cila mund të jetë e lagësht ose e thatë, shkakton prodhimin e tepërt të sebumit duke e bërë lëkurën vazhdimisht me yndyrë, në dehidratimin e dytë. Nga kjo analizë e shkurtër është e qartë se sa e rëndësishme është të vlerësojmë mjedisin në të cilin jetojmë mirë çdo ditë. Kjo ju lejon të merrni masat e nevojshme paraprake në mënyrë që lëkura të trajtohet siç duhet për ta lejuar atë, nga ana tjetër, të kryejë funksionin e saj natyror të mbrojtjes.

Faktorët ekzogjenë që i atribuohen stilit të jetës dhe shëndetit të përgjithshëm: Faktorët ekzogjenë që ndikojnë në pH të lëkurës nuk janë të kufizuar në mjedisin e jashtëm i cili, në disa mënyra, e vuajmë pasivisht.

Ekzistojnë veprime personale që, në të njëjtën mënyrë, rrezikojnë ekuilibrin natyror të pH të lëkurës si:

Përdorimi i kozmetikës agresive.

Përdorimi i zgjatur i barnave.

Veshjet.

Ushqimi i duhur, i shëndetshëm, i ekuilibruar i siguron trupit të gjitha ushqyesit e nevojshëm thelbësore për ta bërë atë të funksionojë si duhet.

Temperaturat e ambientit, ndryshimi i papritur, ndryshimi i lagështisë rrezikojnë pH natyral të lëkurës. Nga kjo analizë e shkurtër është e qartë se sa e rëndësishme është të vlerësojmë mjedisin në të cilin jetojmë mire çdo ditë. Kjo ju lejon të merrni masat e nevojshme paraprake në mënyrë që lëkura të trajtohet siç duhet e të mbrojtur për ta lejuar atë, nga ana tjetër, të kryejë funksionin e tij natyror të mbrojtjes.

Faktorët ekzogjenë që i atribuohen stilit të jetës dhe shëndetit të përgjithshëm: Faktorët ekzogjenë që ndikojnë në pH të lëkurës nuk janë të kufizuar në mjedisin e jashtëm i cili, në disa mënyrë, na bën të vuajmë pasivisht. Stresi shkakton dekompensimin hormonal për të cilin, kemi folur në detaje në artikujt e mëparshëm, nga ana tjetër modifikon strukturën kimike të lëkurës. Nga kjo rrjedh se edhe Ph i lëkurës ndikohet në mënyrë të pashmangshme nga dekompensimi.

Prandaj, menaxhimi i stresit bëhet një faktor përparësor për të shmangur pasojat në shëndet dhe krejt lëkurën. Po kështu, stërvitja dhe pushimi i shëndetshëm gjatë natës shkaktojnë gjithashtu ripërtëritjen e qelizave oksigjenimi i lëkurës, të gjitha veprimet themelore për shëndetin e mirë të lëkurës.

Faktorët kryesorë endogjenë që ndikojnë në Ph natyral të lëkurës: Nëse faktorët ekzogjenë janë shkaqe të jashtme të organizmit, faktorët endogjenë janë faktorë që nuk varen nga një gjendje e jashtme.

Për të thjeshtuar, faktorët endogjenë ndërhyjnë bazuar nga:

Mosha: gjatë fazave të ndryshme të moshës, Ph i lëkurës ndryshon sipas ndryshimeve të përgjithshme të organizmit.

Gjinia: gruaja dhe burri kanë një pH të ndryshme të lëkurës, kështu që ajo e gruas është më e lartë gjithashtu ndryshon gjatë fazave të ciklit menstrual, shtatzënisë, menopauzës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet