Lëkura: rëndësia e organit më të madh në epokën e pandemisë

Kohë të vështira për shqisat më të rëndësishme të njeriut: në epokën e pandemisë, prekja tani është një tabu. Por ajo që është mbi të gjitha një masë paraprake përfshin lëkurën, më e madhja e organeve tona.

Impakti i kontaktit përmes të cilit ne e njohim botën është më i gjerë. Dhe këtë e kuptojmë sidomos tani që, me pandeminë në zhvillim, jemi privuar nga ajo. Jo vetëm kaq, por përmes këtij organi ne gjithashtu lidhemi me trupin tonë, pasi ai vepron si një spiun për të paralajmëruar nëse diçka nuk funksionon. Sa e rëndësishme është lëkura në jetën tonë?

"Pa lëkurën thjesht nuk ka jetë. Ju mund të jetoni pa dëgjim dhe shije, ne gjithashtu e kemi provuar këtë gjatë këtij viti të fundit. Dikush mund të jetojë pa nuhatur dhepaarë. Por jo pa lëkurën. As nga pikëpamja anatomike, thjesht mendoni për një person të djegur rëndë, as nga pikëpamja neuro-psiko-emocionale''. Përmes epidermës, dhe për këtë arsye prekjes, ne lidhemi me botën dhe e njohim veten: "Le të shqyrtojmë efektin relaksues të një masazhi që ka fuqinë për të ulur presionin e gjakut dhe çliron kortizonin, hormonin e stresit, ose madje forcon sistemin imunitar". Pak dermatolog dhe pak psikolog: shumë nga sëmundjet epidermale kanë një origjinë psikosomatike. “Më shumë se një dermatolog-psikolog, ne themi që çdo dermatolog duhet të krijojë një ekip me një psikolog, por edhe një nutricionist dhe gjinekolog. Siç shkruajmë në librin tonë, epiderma dhe sistemi nervor kanë një origjinë të përbashkët embrionale, prandaj pothuajse të gjitha sëmundjet dermatologjike gjithashtu kanë aspekte që lidhen me psikikën.

Disa patologji që ndikojnë në psikikë shfaqen në sipërfaqe, të tilla si kruajtja, padyshim më e zakonshmja, e ndjekur nga forma të ndryshme të vetë-dëmtimit, shpesh të lehta si kafshimi i thonjv. Kur është një çrregullim i lëkurës një shenjë e diçkaje më serioze që nuk duhet nënvlerësuar? «Shpesh lëkura konsiderohet një organ i gradës B., sipërfaqësore në vend të "sipërfaqes", dhe problemet konsiderohen vetëm të një natyre estetike. Në vend të kësaj ka simptoma të lëkurës që nuk duhet të neglizhohen sepse ato mund të jenë shenja e parë e sëmundjeve komplekse që prekin organet e tjera.

Për shembull, një kruarje e madhe mund të qëndrojë në themel të një sëmundjeje limfoproliferative, urtikarie një infeksion, lezione të lëkurës të ngjashme me chilblains mund të jenë simptoma të Covid. Me pak fjalë, paralajmëron epidermën, na mbetet ne ta dëgjojmë atë. Është e rëndësishme të gjejmë kohë për të vëzhguar veten dhe reagimet që lëkura jonë ka ndaj përvojës sonë. Le të shohim veten duke marrë kohën tonë, duke na përkëdhelur kudo. Duke përgatitur veten për vëzhgim, duke dëgjuar ndjesitë, ne mund të kuptojmë nëse një produkt është i duhuri, të shohim një shenjë ose një njollë që nuk ishte aty më parë, të shprehim dashurinë për veten dhe trupin tonë.

Nga këtu mund të filloni një rrugë të bukur të vetëdijes dhe dashurisë për veten që përfshin egon tonë në 360°.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet