Si të mbajmë zemrën e shëndetshme: zakone që duhen ndjekur

Parandalimi, me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe kontroll periodik të vlerave në fjalë, bëhet strategjia fituese dhe themelore për mbrojtjen e vetvetes nga pasojat e sëmundjeve kardiovaskulare, veçanërisht për njerëzit që kanë pësuar një ngjarje akute. Pra, le të shohim se çfarë është dhe cilat janë simptomat e një sulmi në zemër, zakonet që duhen ndjekur dhe vlerat për të kontrolluar për të mbajtur zemrën të shëndetshme.

Sulmi në zemër: çfarë është dhe cilat janë simptomat? Infarkti i zemrës është një lezion i murit muskulor të zemrës, miokardit. Gjatë një sulmi në zemër, rrjedha e gjakut brenda arterieve koronare, të cilat sjellin lëndë ushqyese dhe oksigjen në qelizat që përbëjnë miokardin, ndërpritet për shkak të formimit të një trombi (një mpiksje trombocitet dhe fibrine) në pllakat aterosklerotike dhe grumbullimet e yndyrës përbërësi kryesor i së cilës është kolesteroli. Furnizimi me gjak i qelizave të zemrës ndërpritet më pas nga trombi dhe ato, si rezultat, vdesin. Njohja e simptomave të një sulmi në zemër bëhet menjëherë, thelbësore për të qenë në gjendje të veprojë menjëherë. Në fakt, ndërhyrja e menjëhershme është një faktor vendimtar për zemrën: sa më shumë që të prisni, aq më shumë qelizat e zemrës do të vdesin.

Nëse ju ndodh dhimbja e gjoksit, e cila mund të rrezatojë në qafë, krahun e majtë ose shpinë, shoqëruar shpesh me djersë të ftohtë dhe gjendje të keqe të përgjithshme (zbehje dhe dhimbje), vështirësi në frymëmarrje, peshë në stomak dhe ndjenjë shqetësimi, thërrisni ambulancën. Për më tepër, duhet të mbahet mend se pas një sulmi në zemër, rreziku i pësimit të një ngjarjeje të dytë akute rritet. Në këtë rast, "parandalimi sekondar" bëhet thelbësor, pra ndjekja e udhëzimeve të mjekut dhe arritja e objektivave të kërkuara për të ulur rrezikun e pësimit të një sulmi të dytë në zemër.

Zakonet që duhen ndjekur për ta mbajtur zemrën të shëndetshme. Sidomos për ata që vuajnë nga një gjendje kardiovaskulare, të kesh disa zakone të mira është thelbësore për të parandaluar probleme të mëtejshme. Pra, le të shohim se çfarë të bëjmë dhe çfarë të mos bëjmë për ta mbajtur zemrën të shëndetshme. Lënia e duhanit dhe shmangia e pirjes së duhanit - pirja e duhanit është një zakon i keq që prek rreth 20% të të rriturve me efekte negative në mpiksjen e gjakut dhe proceset inflamatore;

mbani nën kontroll nivelet e kolesterolit në gjak;

ndiqni me besnikëri terapinë e përshkruar nga mjeku;

mos e ndërprisni kurrë terapinë me iniciativën tuaj;

zvogëloni konsumin e alkoolit;

ndiqni një dietë të larmishme, me natrium të ulët dhe hipoglikemik;

në rast diabeti, ndiqni udhëzimet e mjekut, përveç ushqimit të duhur dhe aktivitetit fizik të përshtatshëm për sëmundjen;

të mbajë një peshë të shëndetshme;

kryeni aktivitet fizik të përshtatshëm për gjendjen tuaj shëndetësore;

mbani nën kontroll stresin;

fle të paktën 6-8 orë në natë.

Vlerat që duhen mbajtur nën kontroll

Meqenëse është gjithmonë thelbësore të ndiqni këshillat dhe udhëzimet e mjekut tuaj, ekzistojnë disa vlera që duhet të monitorohen për të kufizuar rrezikun e sulmit në zemër dhe ngjarjeve të tjera akute kardiovaskulare. Kryesor midis tyre është kolesteroli LDL.

Kolesteroli është një lipid (ose yndyrë) që normalisht gjendet në qarkullimin e gjakut dhe përfshin kolesterol LDL, ose “kolesterol i keq”, dhe kolesterol HDL, ose “kolesterol i mirë”. Kolesteroli LDL, nëse është i tepërt, dëmton arteriet dhe rrit rrezikun e sulmit në zemër, pasi favorizon formimin e pllakave aterosklerotike: për këtë arsye është thelbësore të mbani nën kontroll nivelet e tij, veçanërisht nëse keni pasur një sulm në zemër. Nivelet e kolesterolit të rekomanduara nga udhëzimet e vitit 2019 mbi dislipidemitë e Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë (ESC) dhe Shoqërisë Evropiane të Aterosklerozës (EAS) janë:

Për pacientët me rrezik shumë të lartë, rekomandohet një ulje e LDL prej të paktën 50% në krahasim me vlerën fillestare dhe një LDL e synuar <55 mg / dL. Për pacientët me shumë rrezik të lartë që kanë një ngjarje të dytë vaskulare brenda 2 viteve nga e para (jo domosdoshmërisht e të njëjtit lloj) ndërsa trajtohen me statina në dozën maksimale të toleruar, sugjerohet një LDL objektiv <40 mg / dL. Rekomandohet një ulje prej të paktën 50% nga niveli fillestar dhe një LDL e synuar <70 mg / dL për pacientët me rrezik të lartë. Për ata me rrezik mesatar - për shembull një person me diabet melitus të pakomplikuar - sugjerohet një objektiv LDL <100 mg / dl.

Sugjerohet një objektiv LDL <115 mg / dL për individë me rrezik të ulët.Vlerat e tjera dhe faktorët e rrezikut për të mbajtur nën kontroll për të mbajtur zemrën të shëndetshme përfshijnë: trigliceride - lipide të pranishme në qarkullimin e gjakut, sasia e të cilave duhet të jetë më pak se 150 mg / dL;hipertensioni arterial, ose presioni i lartë i gjakut - presioni i gjakut, në kushte normale, duhet të jetë nën 135 mmHg për maksimumin dhe 85 mmHg për minimumin, për tu matur mundësisht në mëngjes dhe në pushim;diabet mellitus - një sëmundje e lidhur me vlerat e glukozës në gjak (glikemia) përgjithmonë mbi 126 mg / dL.

Në të vërtetë, në pacientët diabetikë, rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare rritet nga 2 në 4 herë në krahasim me subjektet e shëndetshme. Pesha dhe mbipesha, faktorët e rrezikut gjithashtu për hipertensionin, diabetin e sheqerit, dislipideminë - prandaj është e rëndësishme të kontrolloni indeksin e masës trupore (BMI) dhe perimetrin e belit, pasi peshimi i tepërt krahasuar me gjatësinë tuaj dhe / ose dhjamosja e tepërt e barkut kontribuon në rritjen e rrezikut të zhvillimit ose përkeqësimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet