Përfitimet shëndetësore të ngrënies së kërpudhave të egra

Kërpudhat janë një nga këto ushqime, dhe 90 speciet që kultivohen komercialisht në një industri 50 miliardë dollarë në vit, janë të zbehta në krahasim me katalogët e fundit të kërpudhave të ngrënshme që gjithsej janë 2000 që mund të merren dhe hahen - dhe 200 të tjera që janë ushqyese, por që kërkojnë një lloj trajtimi paraprak.

Një palë forca antropologjike po i shtyjnë njerëzit drejt konsumimit të kërpudhave të egra, një prirje që meriton të shqyrtohet dhe të festohet pasi kërpudhat e egra jo vetëm që përfaqësojnë një burim ushqimi të dendur me lëndë ushqyese, por edhe një lidhje me pyjet dhe traditat stërgjyshore.

E dyta është se ekosistemet pyjore kanë filluar të ruhen për rolet e tyre si qendra prodhimi për ushqime të pasura me lëndë ushqyese që shpesh janë të vështira për t'u kultivuar, ose janë minimalisht më të lehta për ta bërë këtë në një sistem pyjor. Bashkimi Ndërkombëtar i Organizatave të Kërkimit të Pyjeve vlerëson se një e treta e popullsisë globale mbështetet në biomet e pyllëzuara për ushqimin, karburantin dhe ilaçet e tyre.

Me këtë bum të vjeljes së kërpudhave të egra vjen këshilla e çdo babai në Amerikë se si "80% e kërpudhave janë helmuese". Nga ana tjetër, shumë kërpudha të ngrënshme kanë një doppelganger helmues, dhe kështu ndryshimet midis tyre janë normalisht të dokumentuara mirë.

Në librin e tij, autori i kërpudhave të egra ushqimore Eric Boa detajon se si shumica dërrmuese e kërpudhave ushqimore të njohura nuk mund të kultivohen, dhe për këtë arsye duhet të mblidhen nga pyjet me dorë, duke e bërë atë të çmuar si ushqim dhe një burim të ardhurash për vendasit në Italinë Veriore dhe kodrat e Kinës njësoj.

Për më tepër, studimet afatgjata të mbledhjes së kërpudhave në malet e Zvicrës kanë treguar se mbledhja e kërpudhave të egra nuk ka ndikim në korrjet e ardhshme. Kjo është pjesërisht sepse strukturat miceliale janë jashtëzakonisht elastike.

Ashtu si një bio-internet, rrjetet miceliale përfaqësojnë pjesën më të madhe të biomasës së mbretërisë së kërpudhave, një nga gjashtë mbretëritë e jetës. Ata endin nëpër tokë dhe lidhin pemët, mikrobet e tokës dhe bimët e tjera me kafshët e mësipërme përmes vendosjes së trupit frutor të miceli, atë që ne e quajmë kërpudha.

Kjo formë e pabesueshme e jetës është treguar se transferon informacion dhe lëndë ushqyese midis bimëve, duke marrë pagesa në formën e karbohidrateve nga pemët për t'i mbrojtur ato nga dëmtuesit dhe bakteret.

Si një artikull ushqimor ato janë burime të shkëlqyera të shumë mikronutrientëve dhe fitonutrientëve të rëndësishëm si vitamina B2, 3 dhe 5, një mori mineralesh si bakri dhe seleniumi, dhe një shumëllojshmëri karotenoidesh, indolesh dhe polifenolesh, të cilat shërbejnë si antikancerogjene, antioksidante. dhe agjentë anti-inflamatorë.

Kërpudhat e kultivuara për supermarket ka të ngjarë të përmbajnë sasi të papërfillshme të vitaminës D, por për shkak të pranisë së kërpudhave të një substance të quajtur ergosterol, një kërpudha e egër e cila është e ekspozuar ndaj dritës UV mund të përmbajë deri në 1500 IU vitaminë D3 dhe D2, diçka që është shumë. e rrallë në shumicën e ushqimeve të pafortifikuara.

Efektet medicinale: Një studim me 663 të moshuar kinezë zbuloi se ata që konsumonin dy racione kërpudha në javë kishin një rrezik të reduktuar të dëmtimit të butë njohës, ndërsa dy studime epidemiologjike gjetën një parandalim në rritjen e proteinave amiloide në trurin e njerëzve të moshuar që shkaktojnë Alzheimer.

Studimet kanë treguar se kërpudha Reishi, e cila konsiderohet një ilaç i vlefshëm në mjekësinë kineze, mbron mëlçinë, frenon ndjeshëm reaksionet alergjike dhe aktivizon qelizat imune, veçanërisht ato që vrasin qelizat e tumorit.

Në revistën Agriculture and Food Chemistry, kërpudha e Lion's Mane, e cila zakonisht shitet si suplement në dyqane, u tregua se jepte shumë efekte mbrojtëse të listuara dhe u përshkrua se kishte aspekte të jashtëzakonshme ushqyese dhe promovuese të shëndetit.

Mbledhja e kërpudhave është një justifikim i mrekullueshëm për të ecur në pyll - dhe bashkimi me grupet e komunitetit lokal për kërkimin e ushqimit për të mësuar nga dora e parë nga ekspertët rreth specieve të kërpudhave është një mënyrë e mrekullueshme për të filluar kërkimin e ushqimit, në vend që të shikoni një libër udhëzues.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet