Psikologjia: Si të rezistojmë në izolim: bëjeni si eksploruesit polarë

Muzikë, ditarë, shah dhe receta gatimi: truket e shfrytëzuara nga zbuluesit polarë të fillimit të viteve 1900 për t’i mbijetuar izolimit. Si do ta kishim luftuar mërzinë e vetë-izolimit, nga bllokimi, një shekull më parë, pa internetin platformat e transmetimit? Një e dhënë vjen nga revistat e eksploruesve të cilët u përballën për herë të parë me një nga vendet edhe sot më të largëta dhe të shkreta në Tokë: Antarktida. Kush ishte në gjendje t'i rezistonte izolimit, mërzisë, të ftohtit, urisë dhe muajt e gjatë të errësirës, ​​ai pati sukses duke tërhequr çdo burim të mundshëm njohës, siç thuhet në një artikull të botuar në Bisedë. Këtu janë disa nga armët që kanë përdorur pionierët e njohur.

Muzika: Ekspedita Kombëtare Skoceze e Antarktikut (1902-04), ekspedita e parë për krijimin e një stacioni meteorologjike e banueshme në kontinentin e ngrirë, u shoqërua me një gajde: instrumenti ishte përfshirë në pajisjet zyrtare. Në vitin 1934, kur admirali amerikan Richard E. Byrd kaloi pesë muaj i vetëm në bazën e Antarktikut, solli një fonograf (paraardhës i gramafonit) dhe e quajti muzikën "luksin e vetëm të vërtetë" të atij qëndrimi. Kur Ernest Shackleton duhej të braktiste me njerëzit e tij anijen Endurance e cila u mbërthye në akulli lundrues i Detit Weddell, ai këmbënguli që Leonard Hussey, një nga njerëzit e ekuipazhi të tij, mori mandolinën e tij në breg. Ky mjet do të ishte "ilaç jetik" për javë më vonë, dhe Shackleton diti ta parashikonte atë.

Studim dhe lexim: Shpesh dëgjojmë të thuhet se karantina është koha ideale për të mësuar një gjuhe të re. Eksploruesi Norvegjez Roald Amundsen, udhëheqës i ekspeditës së Kornizës Antarktike (1910- 1912: e para që arriti Polin gjeografik të Jugut), ai vendosi të studionte rusishten: vështirësinë e gramatika të gjuhës së re. Qëndresa e Shackleton kishte një bibliotekë të vogël në bord me poezi, drama, tregime të shkurtra nga udhëtimet, Enciklopedia Britanike dhe disa tregime. Kur ai u detyrua të braktisë anijen, Shackleton solli me vete një poezi të Rudyard Kipling në një faqe të shqyer.

Ditarët dhe revistat e udhëtimit: I parI është një përrallë më personale dhe introspektive, për të lënë një kujtim për të afërmit e largët ose për të siguruar të ardhura në fund të ekspeditës; E dyta, është ekuivalenti i fotove me një celular: një kronikë e ngjarjeve më kurioze që kanë ndodhur gjatë vitit ditë, moti ose vizita të kafshëve në kamp, ​​një ekspozitë e rezultateve shkencore ndërpritet nga fjalëkryqe dhe shaka të majme. Në ekspeditat e Antarktikut ekzistojnë të dyja këto "gjini". letrare ": shkrimi ndihmon për të parë çdo ditë në origjinalitetin e saj, duke ndërprerë monotoninë e të gjitha ditëve njësoj.

Letrat e lojës e shah: Ato janë lojërat më të lehta për tu kryer dhe më të shpeshtat në ekspeditat polare në fillim shekulli. Eksploruesi Britanik Robert Falcon Scott, gjatë Terra Nova Antarktik Ekspeditë (1910- 1913) e cila ishte fatale për të, shkroi: «Loja jonë më e popullarizuar për argëtim në mbrëmje është shahu; tani ka kaq shumë lojtarë sa dy grupe nuk janë të mjaftueshme ".

Ushqimi dhe alkoli: Sa për të parën, vështirësitë e duruara nga eksploruesit polarë shkuan përtej mungesës të sotme: racioni bazohej në mish të konservuar dhe yndyrë dhe drithëra, duke alternuar me mish foke ose mish pinguini. Për këtë arsye, bisedat ishin me këmbëngulje rreth asaj që të bëhej do të gatuhej sapo të shkonin në shtëpi. Jo të gjithë kishin pikëpamje të njëjta për alkoolin. Për disa, rreziku për të pirë në mjedisin më armiqësor ishte i tepruar. Nuk mendoi kështu Amundsen, njeriu i parë që arriti në Polin e Jugut, të cilit vera ose shpirtrat e dehur ju bënë një ilaç i vërtetë për vetminë polare, dhe gjithashtu një mjet për t'i shëruar mosmarrëveshjet midis njerëzve të tij.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet