Si ta përpunojmë periudhën e zisë?

Vajtimi ka të bëjë me të gjitha përvojat e humbjes, vdekjes dhe ndarjes, të mëdha apo të vogla. Është i përhershëm ose kalimtar, njeri ose kafshë, objekt ose shkëputje narciziste.

Çfarë do të thotë termi ''Zi''? Kështu kuptohet që vajtimi nuk ka të bëjë vetëm dhe ekskluzivisht me vdekjen fizike të një personi: është një gjendje në të cilën diçka papritmas mungon. Kjo diçka mund të jetë një vend, një shtëpi, një dashuri, një ideal, një kusht i jetës etj.

Si ta adresoni përpunimin e zisë? Për të kuptuar se çfarë nënkuptohet me pikëllimin, është e dobishme të tregosh se çfarë ndodh kur një i dashur vdes.

Vdekja e një personi na katapulton në zbrazëti. Një përgjigje e vazhdueshme dhe e dhimbshme ndaj realitetit do të jetë e nevojshme për të realizuar privimin e pësuar. Gjithçka përreth dhe brenda nesh do të ndryshojë: nëse një prind vdes nuk do të jemi më fëmijë, nëse burri ynë vdes nuk do të jemi më gra

Na takon neve që gradualisht të dalim nga ky boshllëk, ta pranojmë dhe të vendosim ta mbushim: këto janë fazat e zisë.

Nëse kjo nuk do të ndodhë, ne do të përballemi me një lodhje vërtet të konsiderueshme psikike.

Çfare ndodh nese zija nuk tejkalohet? Mund të ndodhë që pikëllimi të jetë aq i vështirë dhe i dhimbshëm për disa njerëz, saqë ata preferojnë, në një mënyrë pak a shumë të vetëdijshme, të mos e përballojnë atë.

Psikoanalisti i mirënjohur francez Racamier, në këtë drejtim, flet për zinë e ngrirë dhe mohimin e vajtimit.

Në rastin e parë, gjithçka "ngrin": emocionet, përvojat dhe mendimet janë të ngrira. Personi në fjalë në mënyrë të nënndërgjegjeshme preferon të mos ndiejë asgjë më shumë sesa të përballet me humbjen.

Vështrimi ka humbur, mendja duket si e zbrazët. Sidoqoftë, në rastin e dytë, humbja përjashtohet, hiqet dhe mbahet mbi supe të njerëzve të tjerë, zakonisht anëtarëve të familjes më të ngushtë: është sikur dikujt tjetër i duhej të përballet me zinë për mua. Me këtë transport psikik, mund të lëshohet një dinamikë e rrezikshme e familjes që mund të çojë në konflikte, keqkuptime dhe lodhje relacionale.

Vajtimi i papërpunuar do të jetë një hije e pakëndshme, ajo mund të rishfaqet në çdo moment në formën e diçkaje që askush nuk do të jetë në gjendje ta kuptojë.

Pasojat pozitive te perpunimit te zise: Kriza, dhe në rastin tonë procesi i zisë, duhet të kalojë në mënyrë që të çojë në një ekuilibër të ri. Efektet që lidhen me humbjen duhet të lihen të lirë të shprehen: ne duhet t'ua besojmë veten atyre dhe të mos kemi frikë ose turp të qajmë, të bërtasim.

Është një punë që nuk duhet të zhvillohet menjëherë, por gradualisht. Nëse gjeni guximin të përjetoni humbje, të përballeni me zbrazëti dhe të lundroni në dhimbje, do të jeni në gjendje të pranoni gradualisht pikëllimin që do të ketë fuqinë për të na bërë të pjekur dhe të rritemi. Me ndihmën e kohës dhe punës për të pranuar mendjen tonë, ne kështu mund të kthehemi në një ekuilibër të ri dhe konstruktiv.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet