Si të heqim qafe ilaçet? Të shkëputemi nga dhimbja duke jetuar në të tashmen

Dhimbja është një përvojë negative që të gjithë e kemi provuar. Një moment vuajtje nga shumë shkaqe: trauma, fraktura, dhimbje barku, hernie, artrozë, pasoja të operacioneve kirurgjikale. Por kur dhimbjet bëhen kronike, ne fillojmë të trishtohemi dhe e ndiejmë peshën e tyre ndërkohë që vitet kalojnë.

Të mbushur me ilaçe kundër dhimbjes? Rruga për tek mirëqenia është e gjatë dhe e përvajshme, sepse kalon nga një vetëdije e re. E rëndësishme është të besoni në aftësitë vetëshëruese dhe mbani një qasje holistike ndaj dhimbjes, gjë që ju nuk e bëni thjesht heshtni simptomën, por gërmoni më thellë. Vetëm në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të mbani larg dhimbje të ndryshme dhe, rrjedhimisht, të ndjeheni më aktivë dhe akoma të rinj.

Cfarë është dhimbja? Është një kambanë alarmi që na paralajmëron se diçka nuk është në rregull. Pa të nuk do të kuptonim nëse ndonjë organ ka dhimbje. Disa njerëz kanë ndryshime të tilla gjenetike saqë nuk perceptojnë ndjesi të dhimbshme. Në vitin 1932 një kongres mjekësor në New York raportoi rastin e Gibson, një murator i cili, megjithëse goditi gishtat, nuk u ndje keq. Ishte si anestezion dhe mendoi se ishte më mirë të shfrytëzohej kjo e metë gjenetike duke u përdorur në një tendë cirku. Kuriozitet, dhimbja përbëhet nga tre dimensione: e ndjeshme, emocionale dhe njohëse.

Në dhimbjen akute mund të ketë vetëm përbërësin e ndjeshëm, ai që na bën të themi "Ouch!" (kur vendosni dorën tuaj në një tenxhere të nxehtë kafeje, për shembull). Por në shumicën e rasteve, përbërësi njohës dhe emocional gjithashtu kanë një peshë të madhe. Lëndimi i një ligament për ata që punojnë në kompjuter ose për një balerin ka implikime të ndryshme. Përvoja fizike e dhimbjes është e njëjta, por në rastin e dytë do të jetë e ngjyrosur me një vlerë më të errët: si mund të kërcej tani? A duhet të ndalem me provat? A do të fitoj peshë në qetësinë time? Imazhi i traumës, në dy raste, ka një peshë tjetër dhe sa më shumë ta ngarkojmë me "përvojën" tonë aq më shumë dhimbja do të jetë intensive.

Sa e rëndësishme është mënyra e të jetuarit të përvojës së dhimbshme? Shumë. Le të mendojmë për procedurën post-operative të një ndërhyrjeje që përjetohet ndryshe nëse po është ndërhyrja e parë ndonjëherë ose një përvojë e njohur, ndoshta për shkak të një rikthimi. Perceptimi i dhimbjes nuk është gjithmonë i njëjtë por ndryshon në varësi të historisë së sëmundjes. Me pak fjalë, ekziston një rrëfim i dhimbjes që modifikon perceptimin, bazuar në "foton" që është bërë ose që ne bëjmë në momente të ndryshme të jetës tonë. Dhimbja e këmbës në vetvete mund të jetë e padurueshme nëse ecim në rrugë me takë të lartë dhe këpucë me majë, ose nëse argëtohemi në një event.

Çfarë duhet të bëjnë të sëmurët kronikë? Ata duhet të kuptojnë se çfarë ndikimi ka në cilësinë e jetës së tyre. Shumë njerëz janë të detyruar të jetojnë me forma të ndryshme sëmundjeje që zgjasin me kalimin e kohës. Le të mendojmë për ata që vuajnë nga fibromialgjia, psoriaza, zorra e trashë e irrituar, dhimbja e mesit dhe dhimbja e qafës për shkak të pranisë së diskopative, migrenës, të dhimbjeve neuropatike (siç është nevralgjia trigeminale) ose për shkak të formave artritike ose reumatike. Analgjetikët janë të domosdoshëm në fazën akute, por atëherë problemi duhet të adresohet nga një perspektivë e re. Është e nevojshme të hetohet pjesa e përparme e inflamacionit kronik të gradës së ulët, për të kontrolluar stresin oksidativ dhe gjendja e acidozës së indeve. Rishikimi i dietës, marrja e suplementeve efektive dhe bërja e aktivitetit të duhur fizik janë mjete shumë e dobishme në kontrollin e dhimbjes, për t’u kombinuar me terapitë tradicionale. Me pak fjalë, është e nevojshme të kuptohet se ekziston jo vetëm mënyra farmakologjike, por disa mënyra për të rizbuluar mirëqenien e përgjithshme.

Cilat janë gabimet më të zakonshme në mënyrën e përceptimit të dhimbjes? Kur nuk jetojmë në të tashmen, por parashikojmë me ankth për dhimbjen që do të vijë. Dhe kjo do të vijë me siguri, nëse jemi i bindur se do të shfaqet. Unë do të të jap një shembull: është e martë dhe një mik të fton të dielën në kinema. Ju përgjigjeni se nuk do të shkoni sepse keni menstruacionet dhe tashmë e dini që në ato ditë do të vijë një migrenë e tmerrshme. Shumë gra, në fakt, vuajnë nga dhimbja e kokës katameniale, e lidhur me menstruacionet. Por "do të ndjehen" dhimbje koke edhe para se të përjetojnë atë. Disa po përgatiten të jetojnë fundjavën midis divanit dhe shtratit, duke parashikuar krizat e dhimbshme, të përzierat dhe fotofobinë. Eksperti në terapinë e dhimbjes duhet të përpiqet të thyejë rrethin vicioz të besimeve të rreme, ta nxjerrë pacientin nga cikli në të cilën ka rënë. Është e nevojshme t'i ofrohet rruga e mirëqenies, për ta bërë atë protagoniste të rrugës së shërimit, duke e “shkëputur” nga dhimbja. Të shpërqendrohemi, të distancohemi nga gjendja e keqe është një hap themelor.

Mund të përdoret hipnozë? Hipnoza klinike është një terapi kundër stresit dhe kontrollit të dhimbjes e njohur nga komunitet shkencor dhe nga NHI i SHBA (Instituti Kombëtar i Shëndetit). Përcakton një gjendje të vetëdijes modifikuar, induktuar nga zëri dhe fjalët e terapistit tek i cili pacienti ka vëmendje selektive. Pak si kur merrni pjesë në koncertin e grupit tuaj të preferuar, me vëmendje të "rrëmbyer" nga skena. Kjo gjendje e modifikuar e ndërgjegjes, e cila gjithashtu prodhon një relaksim të thellë, ju lejon të komunikoni përmes një gjuhe metaforike (simbole, imazhe, vizualizime) ndërsa pacienti rrëshqet në një realitet të brendshëm, i gatshëm për të zënë vendin e atij të jashtëm. Është si të bësh një udhëtim brenda vetes, i nxitur nga sugjerimet e terapistit. E rëndësishme është të mos ndalemi në mirëqenien e përjetuar gjatë sesionit, por të mësoni rreth kësaj teknike të vetë-hipnozës për t’u përdorur sa herë që nuk ndiheni mirë. Në këtë mënyrë pacienti është në gjendje të kujtojë ndjesitë që e lejojnë atë të ngrejë pragun e dhimbjes dhe të ndjehet menjëherë më mirë.

Rekomandoet akupunktura si një terapi. Pse është efektive? Akupunktura është një praktikë orientale, e huazuar nga mjekësia tradicionale kineze. E bazuar në koncept që energjia jetësore rrjedh përmes kanaleve të veçanta, të quajtura meridianë. Dhimbje përfaqëson një shqetësim në rrjedhën e energjisë së trupit, dhe është e mundur të rivendosni ekuilibrin me futja e gjilpërave të vogla, të vendosura në pika të sakta përgjatë meridianëve. Nëse dëshironi, është e mundur rrisin veprimin e gjilpërave me pak stimulim elektrik: nxit lirimin e endorfina dhe opioidet endogjene brenda trupit, të cilat veprojnë si lehtësues natyralë të dhimbjes.

Kjo shkurton ilaçet, jo vetëm analgjezikët. Ne mendojmë për ata që nuk flenë për dhimbje shpine. Nëse ai shkon te mjeku, ai do të përshkruajë një pilulë gjumi duke shtuar ilaçe të reja në lehtësuesit e dhimbjeve tashmë duke marrë. Falë disa seancave të akupunkturës, megjithatë, është e mundur të pushoni mire pa ilaçe. Dhe gjithashtu zvogëloni ato që merren si terapi simptomatike.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet