Simptomat e sëmundjeve reumatike dhe rëndësia e parandalimit

Artriti dhe osteoartriti: emri i këtyre sëmundjeve reumatike është shumë i ngjashëm dhe mund të jetë çorientues, por ne jemi duke folur për dy patologji të ndryshme, veçanërisht përsa i përket shkaqeve, përkatësisht pranisë së shumtë ose më të paktë së inflamacionit në bazën e tyre.

"Në artrit, inflamacioni, pra komponenti i sistemit imunitar të ndryshuar, i paraprin dëmtimit articular dhe është shkaku kryesor. Në të kundërt, në artrozë dëmtimi i kyçeve është shkaku i dhimbjes dhe inflamacioni mund të shfaqet më vonë, "shpjegon ai në një intervistë me Buongiorno Benessere, Profesor Carlo Selmi, kreu i Reumatologjisë dhe Imunologjisë Klinike në Humanitas dhe profesor i Universitetit Humanitas. “Sëmundjet reumatike prekin gratë më shpesh dhe shpesh më rëndë.

Në rastin e artrozës, në përgjithësi shfaqet më herët dhe në mënyrë më agresive tek gratë; Dhe nëse po flasim për artritin - është rasti, për shembull, i artritit reumatoid - ne kemi dëshmi se rreth 80% e njerëzve që vuajnë prej tij janë gra ”, shpjegon profesori.

Parandalimi dhe mënyra e jetesës: "Stili i jetesës ka një ndikim të madh në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve reumatike. Për sa I përkret artrozës, mbajtja e një peshe adekuate mund të zvogëlojë përparimin e dëmtimit të kyçeve, nëse ata mbajnë peshën (të tilla si gjunjët) ose pjesë të tjera të trupit siç janë duart. Në lidhje me artritin reumatoid, nga ana tjetër, pirja e duhanit është një faktor i rëndësishëm rreziku, prandaj është e rëndësishme që pacientët të heqin dorë nga ky zakon i keq ”.

Sëmundjet reumatike: simptomat që duhen mbajtur nën kontroll: “Sëmundjet reumatike në përgjithësi manifestohen me dhimbje, e cila është simptoma kryesore. Ajo është një dhimbje e lokalizuar veçanërisht në kyçe. Për të kuptuar nëse vjen nga inflamacioni, pra nëse është shenjë e artritit, apo nga degjenerimi i kyçeve, prandaj ka artrozë, duhet t'i kushtoni vëmendje një sërë faktorësh "vazhdon specialisti.

"E para është tendenca e dhimbjes gjatë ditës: dhimbja inflamatore e shkaktuar nga artriti është më keq gjatë zgjimit në mëngjes, kur kyçi është joaktiv për një kohë të gjatë. Përveç kësaj, ajo është e lidhur me një ngurtësim të zgjatur të nyjeve, gjithmonë pas zgjimit. Reduktimi i aktivitetit të duarve për vetëm disa minuta është normale dhe nuk duhet të shqetësoheni, por nëse zgjat më shumë se tridhjetë minuta mund të jetë një zile alarmi. Edhe ënjtja e zgjatur e nyjës mund të bëjë që dikush të dyshojë se ka një formë të tillë e artritit.

Artriti dhe osteoartriti janë sëmundje kronike, por në rastin e artritit ato mund të mbahen nën kontroll falë terapive adekuate ”, përfundon profesori.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet