Të gjitha sekretet e vajit të lulediellit

Ndër shumë vajra "gatimi", vaji i lulediellit është një nga më të njohurit në tryezat tona dhe ai zakonisht përdoret për përgatitjen e shumë pjatave ose si një ko të thjeshtë. Është një vaj që fitohet duke shtrydhur farat e lulediellit.

Kur përdoret si duhet, ky vaj përmban shumë veti ushqyese, falë pranisë së acidit linoleik dhe oleik dhe madje mund ta përdorim atë për kujdesin e lëkurës.

Luledielli është një lule e bukur me petale të verdha intensive dhe të ngrohta që ndjek kalimin e diellit përmes qiellit është një nga lulet më të dashura në botë. Emri i saj shkencor është Helianthus annuus, që do të thotë lulja e diellit dhe vetëm ta shikoni ju jep një ndjenjë të mirëqenies, pozitivitetit, nuk ka asgjë më të mrekullueshme se sa të jesh në gjendje të shohësh një fushë luledielli. Vaji i çmuar është marrë nga kjo lule e mrekullueshme dhe farat e saj të thata.

Çfarë është vaji i lulediellit? Falë përmbajtjes së ulët të yndyrave të ngopura është një vaj gatimi shumë më i shëndetshëm se të tjerët, por sidoqoftë, duhet të jemi të kujdesshëm, sepse për shembull nuk është aspak i përshtatshëm për tiganisje. Në fakt, vaji I luledielli kur ekspozohet mbi 180 gradë mund të çojë në lëshimin e toksinave.

Varietet e vajit të lulediellit. Për fat të mirë, ekzistojnë lloje të ndryshme të vajit të lulediellit, le të zbulojmë se cilat janë dhe cilat janë më të përshtatshëm:

• Acid stearik i lartë: në formë të ngurtë, përdoret në industrinë ushqimore dhe kozmetike. Bërja e një liste të të gjitha përdorimeve të tij është pothuajse e pamundur, por gjendet në akullore, pastrues, qirinj dhe kremra.

• I pasur në acid oleik: ai konsiderohet vaji më i shëndetshëm i lulediellit, dhe ai rekomandohet për përdorim në kuzhinë, megjithëse ka shumë ndryshime të përbërësve të pranishëm në përgjithësi, yndyrnat e ngopura nuk kalojnë 10%.Është i pasur me acide yndyrore omega 9.

• Acid linoleik i lartë: është i përshtatshëm për gatim në shtëpi, falë përmbajtjes së omega 6 dhe konsiderohet si e tillë kur përmban të paktën 70% acid linoleik.

Por atëherë cilin vaj të zgjedhim? Në përgjithësi, të dy vajrat me një përmbajtje të lartë të acidit oleik dhe acid linoleik janë të përshtatshëm në kuzhinë. Aty në fakt, ndryshimi qëndron në llojin e acideve yndyrore që do të prezantojmë në dietën tonë.

Acidi linoleik është një acid yndyror i pangopur, omega-6. Konsumi i tij është thelbësor për trupin sa përdoret si burim energjie.

Përkundrazi, acidi oleik është një omega 9, i pranishëm si në formën bimore ashtu edhe me origjinë shtazore, atë mund ta gjejmë, për shembull, në vajin e ullirit. Varietete të ndryshme të vajit të lulediellit reagojnë ndryshe ndaj nxehtësisë. Ato që përmbajnë më shumë nivele të acideve linoleike dhe oleike të ngritura, mbeten të lëngshme në temperaturën e dhomës, kështu që ato mund të përdoren në përgatitjen e pjatave të ndryshme.

Vlerat ushqyese:

Energjia 884 kcal

Lipidet totale (yndyrnat) 100 g

Kolina (gjithsej) 0.2 mg

Vitamina E (alfa-tokoferoli) 41.08 mg

Vitamina K (filloquinone) 5.4 μg

Acidet yndyrore, të ngopura totale 10.3 g

Acidet yndyrore, gjithsej monounsaturated 19.5 g

Acidet yndyrore, të mbushura gjithsej të polenizuara 65,7 g

Vlerat ushqyese të bazuara në 100 gram luledielli

6 arsye për të përdorur vajin e lulediellit.

1. Ka veti antibakteriale

Acidi oleik ka veti natyrale antibakteriale, dhe mund të përdoret në raste të Infeksioneve të buta bakteriale të lëkurës dhe eritrasman. Lidhur me efektet e tij anti-inflamatore, ka disa hulumtime që tregojnë se acidi linoleik është i dobishëm për sistemin imun.

2. Për flokë të fortë dhe me shkëlqim.

Përdoret tipikalisht në flokë, vaji i lulediellit është në gjendje të ofrojë një burim të mirë të ushqimit dhe hidratimit duke parandaluar kështu thyerjen dhe rënien pasuese. Si shumë vajra është të aftë shtojë lagështi në lëkurën e kokës duke nxitur edhe mikrokirulacionin. Acidet yndyrore omega-6 promovojnë shprehjen e faktorëve të ndryshëm përgjegjës për rritjen e flokëve dhe çdo mangësi mund të jetë një shkak kryesor për humbjen e flokëve.

3. Burimi i shkëlqyeshëm i vitaminës E.

Vitamina E ka një kapacitet të fortë antioksidues. Në veçanti izomerët e vitaminës E janë rezultuan të dobishëm për mbajtjen e dëmit të shkaktuar nga radikalët e lirë. Efektet e dokumentuara të vitaminës E sugjeronin ushqimet e pasura me antioksidantë që janë në gjendje të ngadalësojnë plakjen e qelizave, si dhe përmirësimin e imunitetit dhe zvogëlimin e rrezikut të problemeve të ndryshme shëndetësore siç janë disa sëmundje të zemrës.

4. Mbron lëkurën.

Në lëkurë, vaji i lulediellit është i dobishëm në disa aspekte, përfshirë hidratimin e lëkurës por gjithashtu

për të lehtësuar rigjenerimin e qelizave. Vitamina E tashmë në përgjithësi vërteton efektive dhe janë kryer shumë hulumtime në lidhje me efektet e saj kozmetike si për të zbutur njollat siç janë puçrrat, rrudhat dhe plagët.

Kombinimi i jashtëzakonshëm i linoleicit, acidit oleik dhe vitaminës E është në të vërtetë sekreti i efektivitetit e vajit të lulediellit. Aftësia e tij si për të ofruar antioksidantë, por edhe për të luftuar përhapjen e baktereve, gjithashtu duke shkuar për të lagur lëkurën është në gjendje ta bëjë atë elastik dhe ta mbrojë atë.

5. Nuk ju dhemb zemra.

Sipas studimit, ushqimet me bazë linoleike janë të afta të ulin LDL dhe kolesterolin pasoja të tensionit të gjakut. Të dy janë faktorët kryesorë në parandalimin e sëmundjeve Kardiovaskulare. Vaji i lulediellit është edhe më i efektshëm në këtë kuptim sepse përmban në pjesën më të madhe pjesë yndyrë të ngopur dhe omega 6.

Gjëja e rëndësishme, megjithatë, është gjithmonë të mbani në mend si në të gjitha gjërat, ekuilibri është i nevojshëm. Raporti ideal midis omega 3 dhe 6 dhe 1: 1, dhe prapëseprapë mund të rrezikoni kur të tejkalohet.

6. Nuk ngadalëson tretjen.

Zgjedhja e një vaji të pasur me yndyrna të pangopura është shumë i rëndësishëm në kuzhinë sepse përndryshe disa njerëz më të ndjeshëm mund të pësojnë probleme me tretjen. Vaji i lulediellit është mjaft i lehtë krahasuar me vajrat e tjerë, dhe tretet mjaft lehtë. Gjithashtu ka veti të buta laksative, i cili mund të jetë i dobishëm në rastet e parregullsisë së zorrëve.

7. Kundërindikimet dhe efektet anësore.

Kur përdorni sasi të bollshme të vajrave vegjetale si ajo e lulediellit kushtojini vëmendje acideve yndyrore omega 6. Megjithëse këto janë të domosdoshme për shëndetin tonë, shumica e njerëzve sot nuk janë duke marrë mjaftueshëm omega-3 në dietën e tyre. Në fakt, një tepricë e omega-6 mund të shkaktojë inflamacion, mbipeshë dhe probleme kardiovaskulare. Prandaj si me të gjitha gjërat moderimi është sovran. Është shumë e rëndësishme të mos ngrohni vajin e lulediellit mbi 80 gradë, dhe të mos mashtroheni se nuk është absolutisht një vaj i përshtatshëm për tiganisje, pikërisht sepse është në gjendje të lëshojë komponime toksike të quajtura aldehide. Në vetvete është një vaj delikat, që duhet të përdoret për gatim, por absolutisht jo për të skuqur.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet