Të jetosh me një qen të zgjat jetën

Të jetosh vetëm me një qen zvogëlon rrezikun e vdekjes dhe sëmundjeve kardiovaskulare, duke zgjatur në mënyrë efektive jetëgjatësinë. Lajmi vjen nga një hulumtim nga Universiteti i Uppsala-s i cili në Raportet Shkencore i ka kryer me 3.4 milion njerëz.

Për të arritur në përfundimet e tyre, studiuesit tërhoqën një grup prej 3.4 milion njerëz të anketuar nga 2001 për 12 vjet. Gjatë kësaj periudhe, pjesëmarrësit midis moshës 40 dhe 80 u nënshtruan disa testeve dhe u ndanë në grupe të shumta: ata që jetonin me një qen dhe ata që nuk jetonin: ata që jetonin vetëm me një qen dhe ata me një qen dhe të tjerë njerëz.

Të dhënat e mbledhura treguan se për ata që jetonin vetëm me një qen, rreziku i vdekjes u zvogëlua me 33% në krahasim me ata që jetonin pa qen, si dhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare u zvogëlua me 11%. Studimet e kaluara kanë treguar se të jetuarit vetëm rrit rrezikun e kushteve të përshkruara më sipër (vdekja dhe sëmundjet kardiovaskulare), kështu që të provosh që prania e një qeni arrin të ulë aq shumë shanset do të thotë gjithashtu të pohosh me siguri se një qen ka efekte pozitive në gjendja tonë shëndetësore që zgjat jetën tonë.

Përveç demonstrimit se të jetuarit me një qen na zgjat jetën, studiuesit kanë zbuluar se qentë e gjuetisë janë ata që përmirësojnë më shumë shëndetin tonë. Ndoshta sepse qentë e gjuetisë kërkojnë shumë aktivitete fizike në natyrë, gjë që i bën mirë zemrës dhe trupit tonë në përgjithësi.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet