Toni, mbreti i proteinave dhe burimi i omega-3

Emri ton identifikon lloje të ndryshme peshqish të pranishme pothuajse në të gjithë planetin, nga Deti Mesdhe deri në Oqeanin Paqësor. Llojet më të njohura janë toni i verdhë fillimisht I gjendur gjatë Atlantikut dhe toni blu i Mesdheut. Llojet e ndryshme të tonit dallohen jo vetëm nga formimi i tyre fizik, por edhe për aromën: nga ky këndvështrim specia më e njohur është toni i kaltër Mesdheut.

Vlerat dhe përfitimet e tonit: Sa i përket përmbajtjes së lëndëve ushqyese, tonët e freskët dhe të konservuar janë pothuajse të njëjtë, ndryshimi i vetëm është se kalorive të vajit i shtohen edhe tonët e konservuar (nëse në vaj) ose natrium (nëse është i kripur, domethënë natyral). Toni është një burim i shkëlqyer i proteinave të acideve yndyrore me cilësi të lartë dhe omega-3. Këto yndyrna njihen për vetitë e tyre të shumta e dobishme: ata ulin nivelin e kolesterolit të keq "LDL" në gjak, ata kanë veprim anti-inflamator dhe mbajnë të shëndetshëm sistemin nervor duke ndihmuar në uljen e rrezikut të sëmundjes neurodegjenerative.

Toni është I pasur me minerale, duke përfshirë fosfor, hekur, jod dhe selen. Është seleni që vepron brenda trupit tonë si një antioksidant, duke kundërshtuar efektet negative të merkurit, një mineral prezent në sasi gjurmë në peshq të mëdhenj, përfshirë tonin. Për të mbështetur sistemin tonë imunitar për të mbrojtur veten nga merkuri rekomandohet ta hani atë në kombinim me perime të freskëta të pasura me flavonoide (antioksidantë të fuqishëm) dhe kokrra të pasura me fibra që pengojnë thithjen e tyre.

A është ton i konservuar i keq? Toni është një peshk me cilësi të mirë, i cili, siç u përmend, mund të sjellë përfitime të rëndësishme për trupin tonë. Sidoqoftë, duhet theksuar se është një ushqim që konsumohet kryesisht në kuti. Këshillat për ta blerë atë të freskët direkt në banakun e peshkut duhet të merren parasysh; kjo nuk do të thotë të thuash që i konservuari bën keq. Përkundrazi është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje zgjedhjes.

Një pyetje e cilësisë: Për ton të konservuar nënkuptojmë një produkt të marrë nga prerja, gatimi në ujë me shtimin e kripës dhe aromatizues, kullues dhe sterilizim të peshkut. Trajtimi pasues përcakton ndryshimin midis tonit në vaj ulliri dhe tonit natyral në shëllirë: në rastin e parë, konservohet me vaj, në rastin e dytë paketohet në lëng ujor. Të dy janë artikuj ushqimorë të caktuar si ruajtës.

Prandaj përbërësit e përdorur, teknikat e përdorura gjatë fazave të përpunimit dhe cilësia e lëndëve të para janë faktorë që mund të bëjnë ndryshimin dhe na lejojnë të konsumojmë ton të konservuar me cilësi të mirë.

Si të zgjidhni ton të konservuar? Preferohet të zgjidhni formatet më të mëdha për të shijuar më mirë karakteristikat organoleptike e vlerat ushqyese të tonit, të cilat në këtë rast janë superiore, sepse peshku është më kompakt dhe më pak I copëtuar. Për më tepër, preferohet të blini dhe konsumoni ton të ruajtur në kavanoza qelqi; konsumatori mund kontrollojë statusin e produktit para blerjes, veçanërisht formën dhe ngjyrën. Po ashtu, ruan produktin më mirë pasi të hapet. Kanaçet, të vendosura në frigorifer, priren të prishin produkt dhe nuk është e mundur mbyllja e tyre; kavanozat qelqi, nga ana tjetër, mbajnë aromën e pandryshuar dhe ju lejojnë të mbyllni paketën. Për të kuptuar nëse është me cilësi, peshqit duhet të kenë një ngjyrë rozë, indeksi i freskisë. Përkundrazi, nëse ka një ngjyrë rozë gri ose rozë të verdhë, kjo do të thotë se produkti nuk është i freskët.

Ton në vaj apo natyral? Ndër tonët e konservuar në vaj ose natyral, ky i fundit preferohet për disa arsye. Para së gjithash cilësia e vajit që nuk mund të verifikohet dhe që mund të jetë i dobët. Së dyti, shtesa e vajit rrit marrjen kalorike të produktit dhe vaji sjell gjithmonë yndyrna që duhen mbajtur si në rastin e një diete kalorike ashtu edhe në rastin e problemeve me ndryshimet e tablove lipide. Natyrisht kush nuk heq dorë nga toni i konservuar në vaj, duhet të kullojë tonin, në mënyrë që të konsumojë më pak vaj të jetë e mundur.

Kushtojini vëmendje etiketës: Cilësia e produktit që dëshirojmë të blejmë mund të verifikohet përmes leximit të kujdesshëm të etiketës e cila në rastin e vajit është veçanërisht e rëndësishme. Nga pikëpamja e origjinës është është mirë të preferoni peshq nga deti Mesdhe i cili për rrjedhojë nuk ka kaluar një udhëtim shumë të gjatë më pare për të shkuar në kompanitë e konservimit. Gjithashtu, që ai të jetë një produkt i mirë, është mire kontrolloni që toni i ruajtur është pothuajse i pastër, ose pa shtimin e ruajtësve ose ngjyrave, por mbi të gjitha pa integrimin e përmirësuesve të aromave siç është glutamati monosodium.

Përbërësit thelbësorë duhet të jenë:

• Toni, i cili në etiketë i referohet specieve të peshkut. Më mirë të shmangni "ton të vogël" që është gjini e ndryshme me karakteristika ushqyese të vendosura në mënyrë inferiore;

• Kripë;

• Vaj, mundësisht vaj ulliri ekstra i virgjër.

Më në fund, duhet mbajtur mend se toni i ruajtur mund të përmbajë gjurmë plumbi, që rrjedhin nga procesi I paketimi, një problem që, në krahasim me peshkun e freskët, shton problemin e mundshëm akumulimi i merkurit, i cili karakterizon të gjithë peshqit e mëdhenj si toni, dhe te prania e mundshme e histaminës.

Sa shpesh mund të hani tonin? Pasi të keni identifikuar të gjitha hapat që duhet të ndiqni për të blerë një produkt me cilësi të mirë, mbetet një pyetje që duhet të zgjidhet për t'u siguruar që toni i konservuar nuk dëmton: frekuencën e përdorimit. Duke qenë një ushqim i paketuar, nuk duhet të konsumohet më shumë se një herë në javë; është më mirë ta alternoni me peshk të freskët.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet