Trajtimi i kujtimeve traumatike: një studim i ri kërkimor

Truri i njeriut përpunon traumat në një mënyrë komplekse. Traumat e fundit, për shembull, trajtohen ndryshe nga traumat që kanë ndodhur në të kaluarën më të largët: këto dallime, nuk janë provuar asnjëherë sipas dëshmive shkencore.

Mekanizmat neuronalë që lejojnë përpunimin e kujtimeve të lidhura me traumat e ndodhura në të kaluarën janë identifikuar kohët e fundit një grup shkencëtarësh, si pjesë e një kërkimi me ekipin e profesorit Johannes Gräff në Politeknikun Lozana (EPFL), botuar në maj 2021 në Nature Neuroscience.

Ekipi i Kërkimeve EPFL në fakt kanë identifikuar zonat e trurit që riprogramojnë kujtimeve traumatike dhe vëzhgimin e sjelljeve, e cila ishte e ndryshme në rastin e traumave të mëparshme nga traumat e fundit. Siç kanë dalë në përfundim shkencëtarët mbi gjendjet e lidhura me ankthin dhe stresin traumat e ndodhura disa kohë më parë, mund të zbuten duke përmirësuar aktivitetin e bërthamës reuniens.

Rezultatet e kërkimit: Arsyeja pse është më e vështirë të eliminosh ose përpunosh një traume, ka të bëjë me kujtimet me një barrë shumë të lartë emocionale. Sidoqoftë, ne ende nuk kemi njohuri të mjaftueshme për të pohuar me siguri mënyrat në të cilat truri ruan kujtimet traumatike gjithashtu pas disa kohësh. Studimi kërkimor i kryer nga Dr. Silva dhe Profesor Gräff është i pari të ketë qenë i përfshirë në shqyrtimin mbi zonat e trurit që lejojnë zbutjen e frikës për kujtimet traumatike të largëta, dmth ato që lidhen me një të kaluar të largët, në fakt, ato janë më të vështira për t'u çrrënjosur dhe mund të shkaktojë zhvillimin e PTSD.

Ekipi kërkimor ishte në gjendje të identifikonte zonën e trurit të përdorur për të zvogëluar ngarkesën emocionale të kujtimeve të largëta traumatike, pra të bërthamës reuniens të talamusit. Në fakt, sjell kujtesën traumatike përsëri në dritë në një kontekst sigurues që ju lejon të zvogëloni ndjenjat e stresit dhe ankthit të shoqëruara me një kujtim të tillë. Vlerësimi i aktivitetit të zonave të trurit gjatë përpunimit të traumave të fundit dhe të largëta është zbuluar se menjëherë pas traumës një rrugë e drejtpërdrejtë kortiko-amigdalare ishte aktive, ndërsa pas një kohe më të gjatë një rrugë indirekte ishte aktive, e përqendruar në bërthamën reuniens.

Bërthama reuniens, siç kanë treguar shkencëtarët, është veçanërisht e rëndësishme në mekanizma të rregullimit të frikës: duke rritur aktivitetin, në fakt, stresi i lidhur me kujtesën traumatike tenton të zvogëlohet, ndërsa frenimi rritet. Rezultatet e hulumtimit janë veçanërisht të rëndësishme sepse ato na japin informacion të ri në lidhje me modalitetet ku kujtimet traumatike të largëta janë më të vështira për t'u përpunuar dhe mbi mekanizmat e përfshirë për të kapërcyer traumat afatgjata.

Rruga drejt terapive të reja për pacientët e prekur nga çrregullimi i stresit post-traumatik e përvoja të tjera traumatike afatgjata që mund të ndikojnë në shëndetin mendor ende është e gjatë, por ky studim është një hap i rëndësishëm në drejtim të mundësive të reja të trajtimit.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet