Ushqyerja me gji: disa këshilla për nënat, cfarë përfiton bebi?

Deri të hënën 7 tetor 2019 jemi në javën botërore kushtuar promovimit të ushqyerjes me gji. Në këtë artikull do të doja të jepja disa informacione dhe udhëzime mbi përfitimet e qumështit të gjirit, për mënyrën e promovimit të ushqyerjes me gji dhe së fundmi për mënyrën se si ndryshon qumështi dhe si ta mirëmbajmë atë që nga prodhimi.

Përfitimet e ushqyerjes me gji për nënën dhe foshnjën: Ushqyerja me gji është e destinuar për raportin nënë-fëmijë. Qumështi i gjirit konsiderohet si një ind i vërtetë i gjallë i pasur me ujë, proteina, yndyrna, sheqerna, mikroelementë, oligosakaride, minerale, imunoglobulina, faktorë të rritjes, enzima, etj. Përfitimet janë të panumërta për nënën, për foshnjën, për të dy.

Përfitimet për nënën janë shtimi në peshë para shtatzënisë, zvogëlimi i rrezikut të kancerit të gjirit dhe vezoreve,

zvogëlimi i rrezikut hemorragjik pas lindjes, gjendje më të mirë psikologjike-emocionale pas lindjes.

Përfitimet për fëmijën janë zvogëlimi i sëmundjeve që prekin sistemin e frymëmarrjes, zvogëlimi i shfaqjes së diabetit mellitus, disa lloje të kancerit dhe alergjive, zhvillimi i duhur i zorrëve, mikrobiotës së zorrëve, sistemeve nervore dhe imune. Ushqyerja me gji favorizon zhvillimin e një ndjenje të ngopjes tek foshnja, e cila më pas është e dobishme në shkëputjen e gjirit. Ajo gjithashtu promovon një marrëdhënie të mirë nënë-fëmijë.

Si të nxisni dhe filloni ushqyerjen me gji? Për të siguruar ushqyerjen me gji të mirë, është e dobishme të pyesni tashmë gjatë shtatzënisë, duke krijuar një rrjet ndihme me nëna të tjera (të ardhshme) dhe me profesionistë.

Në lindje është thelbësore të favorizoni prekjen lëkurë në lëkurë dhe jepini mamasë dhe foshnjës kohë të njohin njëri-tjetrin, të shikojnë njëri-tjetrin, të prekin njëri-tjetrin. Vonimi i prerjes së kordonit dhe shtyrja e të gjitha veprimeve rutinë të spitalit.

Jepini foshnjës kohë të kalojë nga barku në gji, të nuhasë erërat e nënës dhe në fund të fillojë të thithë. Kjo gjeneron një çlirim të madh të oksitocinës që favorizon shkëputjen e placentës duke zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes së nënave. Koha dhe hapësira e dhënë për nënën dhe foshnjën favorizojnë fillimin e ushqyerjes me gji, lidhjen. Në ditët në vijim, foshnja duhet të jetë gjithmonë e bashkangjitur nënës sipas kërkesës.

Si ndryshon qumështi i gjirit gjatë ushqyerjes me gji? Qumështi është një ind formues që ndryshon karakteristikat e tij me kalimin e kohës, gjatë gjithë ditës dhe në të njëjtën ushqyerje. Në fillim, gjiri prodhon kolostrum (ari i lëngët i pasur me sheqerna dhe antitrupa, është sistemi i parë mbrojtës i porsalindur, është formuar në shtatzëni, është laksativ, sasi të vogla midis 80 dhe 150cc), më pas qumështi në tranzicion (i verdhë i zbehtë, prodhohet në sasi më të mëdha, i pasur me yndyrë dhe laktozë), së fundmi qumështi pjekur. Gjatë ditës, nëna prodhon qumësht sipas kërkesave të foshnjës. Në periudhën e parë i porsalinduri shpesh do të kapet për të siguruar prodhimin e qumështit, duke stimuluar thithjen e gjirit.

Prodhimi dhe çlirimi i hormoneve të nevojshme. Dy hormonet kryesore janë prolaktina, për prodhimin e qumështit,

oksitocina, për nxjerrjen e qumështit. Ekziston edhe një proteinë e identifikuar nga shkurtesa F.I.L. (Faktori i Frenimit të Laktimit) e cila aktivizohet nga një sistem vetëkontrolli dhe vetëmbrojtje ndaj dëmtimeve që vijnë nga prodhimi i tepërt i qumështit. Në të ushqyerit, qumështi i parë është i holluar me ujë dhe sheqeri përdoret për të shuar etjen, qumështi i dytë është yndyrë dhe shërben për ushqim. Qumështi ndryshon shijen bazuar në atë që ha mamaja.

Si të mirëmbahet prodhimi i qumështit gjatë ushqyerjes me gji? Për të ruajtur prodhimin adekuat të qumështit, është thelbësore të ndiqni disa rregulla / masa paraprake. Vendosni të pijë foshnjën sipas kërkesës dhe në mënyrë korrekte për të shmangur çarje. Ekspozoni gjoksin në ajër pasi të keni ushqyer dhe lagni thithkat me qumësht në mënyrë korrekte për të shmangur çarjet. Siguroni higjienë ditore vetëm me ujë. Mos përdorni sytjena me pjesë metalike ose mbushje që bllokojnë dhe pengojnë. Përdorni mjete ndihmëse të tilla si mburoja e thithkave etj.,

Kulloni gjinjtë mirë edhe duke e shtrënguar me dorë për të shmangur ngërçin në kanalet e bllokuara. Hani mirë dhe shëndetshëm, hidratohuni me ujë dhe çajra bimorë. Pushoni. Ushqyerja me gji duhet të jetë në një pozicion të rehatshëm.

Merrni ndihmë për punët e shtëpisë, kujdesuni për të porsalindurin, kujdesuni për veten tuaj.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet