Vaksinat në shtatzëni: mbrojtje nënë-fëmijë

Para dhe gjatë shtatzënisë është shumë e rëndësishme të mbrohet fetusi dhe nëna e ardhshme. Disa vaksina në shtatzënia kanë pikërisht këtë detyrë: të mbrojnë trupin e nënës dhe fëmijës nga sulmet, ndonjëherë shumë agresive, të sëmundjeve infektive. Ka vaksina që duhet të bëhen para shtatëzanisë, të tjera, mund të kryhen edhe gjatë shtatzënisë.

Por cilat janë vaksinat e rekomanduara para dhe gjatë shtatzënisë?

Vaksinat e rekomanduara para shtatzënisë: rubeola dhe lija e dhenve. Disa infeksione, nëse kontraktohen gjatë shtatzënisë, mund të shkaktojnë probleme të rënda në lindje, pengojnë zhvillimin e saj ose kompromentojnë vetë shtatzëninë.

Këto janë sëmundjet infektive të njohura si Rubeola dhe lija e dhenve. Nëse nuk jeni imun, domethënë nëse nuk jeni vaksinuar tashmë ose nuk keni marrë kurrë një nga dy sëmundjet, para planifikimit të një shtatzënie rekomandohet fuqimisht të vaksinoheni. Lia e dhenve dhe Rubeola janë infeksione të ndryshme, e para është veçanërisht ngjitëse dhe agresive, ndërsa e dyta nuk është shumë agresive dhe me simptoma më të lehta. Sidoqoftë, të dyja nëse vërehen në fazat e para të shtatzënisë, mund të shkaktojnë ndërprerje të vetë shtatzënisë ose abort. Në muajt e parë të shtatzënisë, mund të shkaktojë dëme serioze në embrion, fetus dhe gruan shtatzënë. Në fakt, fetusi mund të vuajë nga keqformimi i organeve vitale, të tilla si zemra dhe truri, ose dëmtime serioze të pakthyeshme në sistemet e shikimit, dëgjimit dhe të tjera.

Gjatë shtatzënisë jo, menjëherë pas lindjes po: Vaksinat e lisë së dhenve dhe rubeolës nuk mund të bëhen gjatë shtatzënisë, por ato mund të bëhen menjëherë pas lindjes, pasi nuk ka kundërindikacione për ushqyerjen me gji.

Metodat dhe koha: Vaksina e rubeolës - e kombinuar me vaksinën e fruthit dhe shytave (Vaksina MMR) - dhe vaksina kundër dhenve ndahet në dy doza të ndara, të marra brenda një muaji nga njëra-tjetra. Këshillohet gjithashtu që gratë që planifikojnë një shtatzëni të informohen. Nëse një grua nuk është imune, është e rëndësishme që ajo të vaksinohet ose, në çdo rast, bëhet një takim në shërbimin e vaksinimit në periudhë menjëherë pas lindjes.

Vaksinat e rekomanduara gjatë shtatëzënësisë: gripi, kolla, tetanozi dhe difteria. Për të gjitha gratë shtatzëna, veçanërisht nëse ato përballen me shtatzëni në muajt vjeshtë-dimër, rekomandohet aplikimi i dy vaksinave shumë të rëndësishme që i mbrojnë ata nga sëmundjet infektive që manifestohen në muajt më të ftohtë.

Le të flasim për vaksinat e gripit dhe kollës së kokës. Virusi i gripit ndryshon çdo sezon, ndërsa vaksina e kollës së kokës ul efektivitetin e saj me kalimin e kohës. Për këtë arsye, edhe nëse tashmë jeni vaksinuar kundër gripit dhe kollës, është e nevojshme për t'i përsëritur ato me çdo shtatzëni të re.

Kollë: Pertusis, një sëmundje infektive shumë ngjitëse e shkaktuar nga infeksioni bakterial, prek rrugët me manifestime të lehta te të rriturit e shëndetshëm. Veçanërisht në vitin e parë të jetës, është një sëmundje shumë serioze pasi nuk paraqitet me sulme të kollitjes, por me sulme të apnesë në të cilat fëmija ndalon frymëmarrjen. Mund të shkaktojë gjithashtu pneumoni, dështim të rëndë të frymëmarrjes, dëmtim të përhershëm të trurit dhe madje vdekje.

Pothuajse gjithmonë, fëmijët e prekur nga kolla e mirë nën një vit të jetës duhet të shtrohen në spital. Në Itali, vdekjet nga pertusis janë të rralla, por vitet e fundit ka pasur një rritje të vdekjeve për shkak të rritjes së rasteve. Për të shmangur kollën e mirë, mjeti më efektiv është vaksinimi.

Vaksina e kollës së kokës kombinohet me vaksinimin e tetanozit dhe difterisë.

Difteria: Difteria është një sëmundje ngjitëse ndër-njerëzore e cila në formën klasike paraqitet si sëmundje në rrugët e sipërme të frymëmarrjes me praninë e pseudomembranave që aderojnë në mukozës dhe mund të çojë në vdekje nga mbytja. Imunizimi universal me vaksinë që përmban anatoksinë difterie është e vetmja masë efektive për të parandaluar difterinë.

Tetanozi: Tetanozi është një sëmundje akute, jo-ngjitëse infektive e shkaktuar nga një bakter që është i aftë të prodhojë një toksinë neurotoksike përgjegjëse për kontraksionet difuze dhe spazmat në forma të përgjithësuara, shpesh vdekjeprurëse në 90% të rasteve. Tetanozi neonatal prek foshnjat e nënave të pavaksinuara dhe zakonisht kontraktohet në kohën e prerjes së kërthizës me instrumente jo sterile dhe / ose pas dështimit të praktikave në kujdesin e kërthizës.

Vaksina e difterisë-tetanozit-kockave qelizore, e cila përmban përbërësit antigjenikë për mbrojtjen nga tre sëmundjet e përshkruara më sipër, është propozuar në tremujorin e tretë të shtatzënisë, midis javës së 27-të dhe të 35-të të shtatzënisë. Kjo me qëllim që gruaja shtatzënë të lejojë të prodhojë antitrupa të mjaftueshëm dhe për këtë arsye pasimi pasues transplacentar (transferimi pasiv) I antitrupave në gjendje të imunizojnë të porsalindurin deri në zhvillimin e një mbrojtje aktive të përcaktuar nga vaksinimi i fëmijës. Për më tepër, vaksina është e sigurt për të dy, gratë shtatzëna si për fetusin.

Ndikimi: Gripi, duke qenë shumë ngjitës, megjithëse nuk shfaq simptoma veçanërisht serioze, nëse kontraktohet në shtatzëni mund të shkaktojë komplikime gjatë shtatzënisë. Është treguar se midis kategorive gratë shtatzëna rrezikojnë nga ndërlikimet që lidhen me gripin. Studime të shumta në fakt, theksuan një lidhje midis gripit dhe një numri më të madh të shtrimeve në spital për abort vdekje spontane, fetale dhe neonatale, lindje të parakohshme dhe peshë të ulët të lindjes. Nënat e ardhshme gjithashtu kanë nivele më të larta shtrimi në spital për sëmundje të komplikuara sesa gratë që nuk janë shtatzënë.

Vaksinimi i gripit është mënyra më e sigurt dhe më efektive për të parandaluar infeksionin, duke mbrojtur jo vetëm foshnjat pa lindur, por edhe të porsalindurit deri në gjashtë muaj. Në përputhje me Rekomandimet e OBSH-së, në Itali, rekomandohet dhe ofrohet vaksinimi i gripit falas për të gjitha gratë që janë në tremujorin e dytë ose të tretë të shtatzënisë në fillim të sezonit të epidemive, në mënyrë që të lejojë gruan shtatzënë të prodhojë antitrupa të mjaftueshëm dhe një pasazh pasues transplacentar.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet