Zbardhimi i dhëmbëve: gjithçka që duhet të dini

Një buzëqeshje e bukur është dëshira e të gjithëve dhe zbardhja e dhëmbëve është trajtimi më i kërkuar për të përmirësuar estetikën e të gjithë fytyrës. Meqenëse ka kaq shumë pyetje në lidhje me zbardhjen, ne do të përpiqemi t'u përgjigjemi atyre më të zakonshmeve.

Çfarë është zbardhja e dhëmbëve? Zbardhja profesionale e dhëmbëve përdoret për të eleminuar ose për të bërë lloje të caktuara të njollave shumë më pak të dukshme ose thjesht për të ndriçuar ngjyrën natyrale të dhëmbëve dhe kështu të ndriçohet buzëqeshja.

Në stomatologjinë kozmetike, zbardhja e dhëmbëve është një nga trajtimet më të vjetra, sepse të kesh një buzëqeshje të bukur, me dhëmbë të bardhë, ka marrë një vlerë gjithnjë e më të rëndësishme në përcaktimin e paraqitjes së një personi.

A e dëmton zbardhja smaltin? Zbardhja profesionale e dhëmbëve, e kryer nga një profesionist, higjenist ose dentist, nuk shkakton dëme. Produktet e përdorura në studime janë të sigurta dhe respektojnë strukturën e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Dëmi i vërtetë krijohet duke larë dhëmbët me sodë buke dhe limon, kështu që ndaloni në eksperimentet në shtëpi dhe kontaktoni profesionistin tuaj të besuar.

A mund të bëj zbardhim edhe nëse pi duhan dhe pi shumë kafe? Jo të gjitha njollat ​​që shohim në dhëmbë janë të njëjta dhe mund të ndahen në dy kategori:

Jashtëzakonisht me njolla: shkaktuar nga agjentë të jashtëm në dhëmb që lidhen drejtpërdrejt në sipërfaqe ose në pllakë.

Ato janë tipike për pirësit e duhanit, për ata që pinë shumë kafe, çaj, çaj bimor por edhe për ata që kanë përdorur larës goje me klorheksidinë ose fluor stanoz për një kohë të gjatë.

Ato shkaktohen gjithashtu nga prania e baktereve kromogjene (njolla të zeza).

Për shkak të natyrës së tyre dhe lokalizimit të jashtëm të smaltit, këto ndryshime nuk kërkojnë terapi zbardhimi, por një trajtim korrekt të higjienës orale.

Njolla të brendshme: ato janë diskromi para-shpërthimit që kanë origjinën gjatë formimit të indeve të dhëmbit.

Shkaktuar kryesisht nga anomalitë në formimin e smaltit dhe dentinës (amelogjeneza ose dentinogjeneza), nga marrja e zgjatur e ilaçeve (tetraciklina) ose nga disa sëmundje sistemike (hipo-hipertiroidizëm, talasemi, sëmundje celiake, mungesë e vitaminës A dhe D).

Zbardhja profesionale e dhëmbëve përdoret për të eleminuar, ose për të bërë më pak të dukshme, lloje të caktuara të njollave të brendshme, ose thjesht për të ndriçuar ngjyrën natyrale të dhëmbëve.

Pra, a mund ta bëj zbardhjen? Për ta zbuluar, duhet të konsultoheni me higjienistin ose dentistin tuaj të besuar.

Vuaj nga ndjeshmëria dentinale, a mund t’i zbardh dhëmbët?

Po, por ju rekomandojmë që së pari të zgjidhni problemin e ndjeshmërisë me produkte të përshtatshme.

Është shumë e rëndësishme të kontaktoni një profesionist për të zbuluar shkakun e ndjeshmërisë për të ndërmarrë terapinë e duhur.

A krijon zbardhja efekte të padëshiruara? I vetmi efekt anësor i njohur është rritja e ndjeshmërisë së dhëmbëve. Është e paparashikueshme dhe zakonisht shfaqet në ditët e para pas trajtimit, duke u zgjidhur brenda 24-72 orëve.

Hipersensibiliteti i dentinës mund të kundërveprohet nga profesionisti në dy mënyra: Qasja pasive: pezullimi i trajtimit zbardhues për një periudhë të caktuar, ose zvogëlimi i kohës së aplikimit të produktit.

Qasja aktive: përdorimi i desensibilizuesve si nitrat kaliumi, fluori ose me substanca fosfat kalciumi amorf (ACP).

Përdorimi i një pastë dhëmbësh desensibilizuese, qoftë me hidroksiapatit ose bazuar në (ACP) në javët pararendëse dhe gjatë trajtimit, ndihmon shumë në parandalimin e këtij efekti anësor të pakëndshëm.

Sa zgjat një zbardhje? Ky nuk është një trajtim përfundimtar dhe kohëzgjatja e zbardhjes është plotësisht e ndryshueshme.

Varet nga faktorë të shumtë: Karakteristikat e dhëmbëve. Lloji dhe përqindja e materialit zbardhues të përdorur. Mirëmbajtja e higjienës orale. Stili i jetës (pirja e duhanit, kafeja, acidi dhe substancat pigmentuese). Deri më sot, rezultatet më të qëndrueshme me kalimin e kohës janë ato në shtëpi me maska ​​të personalizuara. Stili i jetës (pirja e duhanit, kafeja, acidi dhe substancat pigmentuese).

Deri më sot, rezultatet më të qëndrueshme me kalimin e kohës janë ato në shtëpi me maska ​​të personalizuara. Siç është përmendur tashmë, lloji i produktit është vendimtar për rezultatin, në fakt ka produkte që premtojnë një kohëzgjatje prej 2 muajsh si dhe 2 vjet. Zgjedhja duhet të bëhet së bashku me profesionistin për të përcaktuar se cili është trajtimi më i përshtatshëm.

Metodat e ndryshme të zbardhjes. Ekzistojnë disa lloje të zbardhimit dhe substanca e përdorur është peroksid hidrogjeni ose peroksid karbamidi. Çfarë ndryshimesh janë përqindjet e përqendrimit dhe kohëzgjatja e trajtimit.

Peroksidi depërton brenda mikroporozitetit natyror të smaltit, çliron oksigjen aktiv i cili oksidon pigmentet me ngjyrë duke i zbërthyer ato në molekula më të vogla dhe pa ngjyrë.

Trajtimet e bëra vetë nuk mund të zbardhin dhëmbin pasi ato janë pa peroksid, por disa pasta të dhëmbëve dhe larës të gojës mund të ndihmojnë në ruajtjen e rezultateve të marra pas zbardhjes.

Metodat e zbardhjes në thelb ndahen në dy kategori, të cilat gjithashtu mund të bëhen në një mënyrë të kombinuar.

Zbardhja profesionale (në zyrë): përdorimi i peroksidit të hidrogjenit rekomandohet në përqindje prej 20-40%, pra dukshëm më të larta se përqendrimet e përdorura për kujdesin në shtëpi, por kohët janë shumë më të shpejta.

Zbardhimi profesional i shtëpisë: përbëhet nga një metodë me të cilën pacienti kryen zbardhjen në shtëpi, nën mbikëqyrjen e dentistit. Normalisht, produktet e bazuara në peroksid karbamidi (produkt më i qëndrueshëm se peroksidi i hidrogjenit) përdoren në përqendrime të ndryshueshme, në varësi të shkallës së njollës, rezultatit që do të merret dhe ndjeshmërisë dentinale. Xheli zbardhues do të aplikohet drejtpërdrejt në brendësi të maskave speciale të formuara me nxehtësi në modelet e suvasë të marra nga mbresat e argjiluara të harqeve tuaja dentare. Në varësi të përqendrimit të peroksidit të zgjedhur, ato duhet të mbahen për 4 deri në 8 orë në ditë.

Është e mundur të kombinohen dy trajtimet dhe është një zgjidhje që duhet të vlerësohet së bashku me profesionistin.

Trajtimet DIY: vëmendje! Në të kaluarën, ata që dëshironin të bënin një zbardhje pa përdorur produktet e duhura përdornin produkte natyrore si lëkura limoni ose bikarbonat, të cilat fërkoheshin në sipërfaqet e dhëmbëve.

Këto metoda shtëpiake që shkaktojnë gërryerje sipërfaqësore shkaktojnë dëme të konsiderueshme dhe të pakthyeshme në smalt. Aktualisht tregu ofron një sërë mundësish për të qenë në gjendje të kryeni zbardhjen me produktet e disponueshme në farmaci, supermarkete ose përmes internetit.

Sidoqoftë, ne duhet të njohim se cilat produkte janë vërtet efektive dhe cilat janë indikacionet për përdorimin e tyre.

Në 2002 u deklarua që të gjitha produktet e zbardhjes me një përqendrim të peroksidit të hidrogjenit (e vetmja substancë vërtet zbardhuese) nga 1 në 6% duhet të përdoren nën mbikëqyrjen e një specialisti për të shmangur dëmtimet e mundshme.

Pasta për zbardhjen e dhëmbëve: pastat që përmbajnë substanca abrazive si metafosfati i natriumit, oksid alumini ose përbërje me bazë silicë që lejojnë heqjen mekanike të njollave të jashtme (tymi, çaji, kafeja) përcaktohen zakonisht dhe gabimisht si "zbardhues".

Asnjë pastë dhëmbësh nuk mund të veprojë në pigmentimet e brendshme. Është treguar se substancat gërryese mund të veprojnë në një mënyrë negative, duke favorizuar gërryerjen sipërfaqësore, nëse përdoret gabimisht dhe ekspozimin e dentinës, një ind i errët.

Zbardhuesit e gojës: këto janë produkte që nuk përmbajnë substanca zbardhuese, por përdoren në kombinim me produkte zbardhuese për të ruajtur rezultatin.

Këto pengojnë formimin e pllakave dhe pigmentimeve të jashtme, kështu që ato janë ndihmës të mundshëm, por jo të nevojshëm, për ruajtjen e rezultatit të marrë me trajtimin profesional të zbardhjes.

Xhel : ato duhet të shpërndahen me furça ose shkopinj në dhëmbë pas tharjes së kujdesshme me letër thithëse.

Këto sisteme duhet të përdoren 2-4 herë në ditë për 8-10 ditë, duke pasur kujdes që të mos pini ose të hani për 30 minuta pas trajtimit.

Për të përdorur këtë produkt do të ishte e këshillueshme që t'i kërkoni profesionistit tregues të saktë. Ky lloj produkti është mjaft i sigurt, i lehtë për t’u përdorur dhe me kosto të ulët.

Për sa i përket kohëzgjatjes dhe efektivitetit, efekti i zbardhjes zvogëlohet kur nuk përdoret si mirëmbajtje e një trajtimi të mëparshëm profesional të zbardhjes.

Maska të para-ngarkuara: është një sistem që duhet të përdoret ose si trajtim zbardhues ose pas një trajtimi profesional për të ruajtur ngjyrën e arritur.

Natyrisht, nuk ka të njëjtat veti zbardhuese si sistemet profesionale, si për sa i përket mënyrës së aplikimit dhe përqendrimit të xhelit.

Ndryshe nga sistemet e tjera, ai mund të dorëzohet vetëm nga profesionisti dhe duhet të përdoret 1 orë në ditë për një maksimum prej 10 ditësh.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet