Zbulohet një faktor i ri rreziku për Parkinsonin: të qënit neurotik (në depresion dhe në ankth)

Po flasim për Parkinson dhe një faktor të ri rreziku që do të rrisë mundësinë e shfaqjes së sëmundjes së neurotizmit. Sipas një studimi, të kryer nga Universiteti Shtetëror i Floridas në bashkëpunim me Cnr-Irib, Cnr-Ibfm, kjo karakteristikë ka një peshë që nuk duhet anashkaluar. Sëmundja e Parkinsonit është sëmundja e dytë më e përhapur neurodegjenerative pas Alzheimerit.

1- 2% e popullsisë botërore është prekur dhe shkaqet, deri më tani, nuk janë ende të qarta. Mendohet, në fakt, te një grupi përcaktuesish gjenetikë dhe mjedisorë.

Shkencëtarët, pra të shtyrë nga dëshira për të hedhur gjithnjë e më shumë dritë në gjenezën e sëmundjes, kanë identifikuar tiparin neurotik të personalitetit si të lidhur vazhdimisht me një rrezik më të madh që zhvillojnë çrregullimin. "Neurotizmi ka qenë i lidhur me çrregullime të humorit dhe Alzheimerit, por ka më pak studime për të në lidhje perspektive me Parkinsonin, një çrregullim degjenerues afatgjatë që shkakton rënien progresive të funksioneve motorike dhe fizike. Ndërsa sëmundja përparon, dëmtimi i qelizave nervore në tru shkaktojnë një rënie të niveleve të dopaminës që çon në simptoma të tilla si dridhje, lëvizje të ngadalta, ngurtësi dhe humbje të ekuilibrit", thotë Luca Passamonti, studiues i vjetër në CnrIbfm në Milano dhe neurolog në Universitetin e Kembrixhit.

Rreziku i Parkinsonit? Më mirë të mos jesh neurotik. Deri kohët e fundit, lidhja midis personalitetit neurotik dhe rrezikut të Parkinsonit dukej se ishte bërë e mundur nga rritja e aktivitetit dopaminergjik, tipik i profilit neurokognitiv të neurotikut. Pasoja? Një stres kimik i shtuar në zonat dopaminergjike, i aftë ta gjenerojë zhvillimin e sëmundjes me kalimin e viteve. Deri më sot, megjithatë, kjo hipotezë është përjashtuar, siç deklaroi dr. Antonio Cerasa, neuroshkencëtar e menaxher i zyrës së Cnr-Irib në Cosenza. Kjo hipotezë, megjithatë, është hedhur poshtë në vitet e fundit në favor të një vizioni që synon të kompromentojë sistemin hipotalamus-hipofizë-veshka i cili, do të çonte në një gjendje afatgjatë të stresit oksidativ.

Studimi:Duke përdorur të dhënat e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, ku ishin të përfshirë në studim dhe ndoqën - për rreth 12 vjet - gjysmë milioni individësh, të moshës midis 40 dhe 69 vjeç, midis 2006 dhe 2010. Gjatë vlerësimeve, u bënë 1,142 diagnoza të Parkinsonit. Subjektet të cilët në fillim të studimit treguan nivele më të larta të neuroticizmit në më shumë se 80% të rrezikut të zhvillojnë sëmundjen.

“Ankthi dhe depresioni janë dukuri që lidhen me sëmundjen e Parkinsonit. Pjesërisht, ky problem mund të jetë për shkak të mënyrës se si sëmundja ndryshon trurin dhe mund të ndikojë në emocione. Disa klinicistë mendojnë se ankthi dhe depresioni janë vetëm rezultat i Parkinsonit, sidoqoftë rezultatet sugjerojnë se një ndjeshmëri emocionale është e pranishme shumë vite para zhvillimit të sëmundjes.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet