Aulin me Aspirina, kështu Covid trajtohet në shtëpi: studimi i huaj

E di që është për t'u habitur, sepse të gjithë kemi barnat që përdorim për këtë trajtim në sirtar. Fredy Suter, shefi i sëmundjeve infektive në spitalin Bergamo për 11 muaj, kishte një intuitë që u bë një studim dhe një propozim trajtimi për Covid nga Mario Negri Institute, me Profesor Giuseppe Remuzzi. Le të fillojmë me rezultatet e këtij studimi.

Pyetje: Të dhënat më domethënëse janë se nga 90 pacientë të trajtuar me anti-inflamatorë në simptomat e para të Covid, madje edhe para testit, vetëm dy u shtruan në spital: është 2.2%. Si përfunduat atje?

Ne u përqendruam në të dhënat nga 90 pacientë të siguruar nga 7 mjekë të përgjithshëm të cilët ranë dakord të përdorin këtë qasje trajtimi. Ne i krahasuam ato me ata të 90 pacientëve nga studimi gjenetik Mario Negri Origin, në Luginën e Seriana, të cilët nuk ishin trajtuar me anti-inflamatorë. Në këtë grup të dytë të shtruarit në spital ishin 13, që është 14.4%. Padyshim, njerëzit midis moshës homogjene, komorbiditetit, gjinisë u zgjodhën midis dy grupeve.

Pyetje: Kundër Covid, cili është përdorimi i anti-inflamatorëve?

Flas për Aulin, të cilën unë vetë e mora kur u infektova, duke u përmirësuar brenda tre ditësh, Celebrex, gjithashtu Aspirina. Në ditët e para, virusi shumëfishohet dhe aktivizon një përgjigje inflamatore në trup që është mbrojtëse brenda kufijve të caktuar. Në disa njerëz, megjithatë, mund të shkaktojë një përgjigje të tepruar inflamatore që bëhet shkatërruese, duke çuar në pneumoni dhe dëmtime të organeve të tjera. Parimi ynë është të çmontojmë këtë mekanizëm. E provova te pacientët e mi dy muaj e gjysmë më parë, së pari disa pastaj rreth dyzet, dhe u bë një propozim i studiuar nga Instituti Mario Negri.

Pyetje: Si dhe kur përdoret?

Më shpesh, pacientët e menaxhuar në shtëpi vlerësohen me kalimin e kohës pa marrë ilaçe anti-inflamatore, por vetëm antipiretikë. Rreziku është që, me kalimin e ditëve dhe pa luftuar infeksionin për të cilin po flisja, pacienti përkeqësohet dhe përfundon në spital. Për fat të mirë, sot nuk është si vala e parë, kur spitalet ishin të mbipopulluara; ai shtrohet në spital më herët dhe në këtë mënyrë, edhe nëse përfundon në kujdes intensiv, shanset për tu larguar janë më të mëdha. Por qëllimi i trajtimit tonë është të shkojmë atje para se virusi të shkaktojë dëmtime në mushkëri, në mënyrë që të mos dërgojmë pacientin në spital.

Pyetje: Duket shumë e lehtë, a nuk rrezikoni ta bëni vetë?

Në mënyrë paradoksale, do të kishte qenë më e kuptueshme të zbulohej një ilaç i ri sesa të përdoren barna kaq të përhapura. Por ju nuk keni pse ta bëni vetë, sepse ato janë akoma përbërje që kanë një farë toksiciteti, për shembull në stomak dhe mëlçi. Vetëm mjeku e di se çfarë të përdorë dhe me cilët pacientë.

Pyetje: Është e qartë se mjeku i kujdesit parësor është thelbësor.

Sigurisht, sepse kjo kurë nuk funksionon aspak për të gjithë. Është në dorën e mjekut që të kontrollojë pacientin e tij, ndoshta t'i nënshtrohet testeve të thjeshta laboratorike për të kontrolluar rrjedhën e sëmundjes.

Pyetje: Si u prit studimi juaj?

Është botuar, nuk është shkencërisht e përsosur, por këto rezultate janë shumë inkurajuese, edhe nëse kanë nevojë për konfirmim. Si të gjitha lajmet, duhet të pranohet që mund të trajtohet me ilaçe relativisht të thjeshta. Unë besoj se për mjekët e përgjithshëm është një mundësi e shkëlqyeshme të jenë anëtarët e parë në menaxhimin e pacientëve të tyre: të gjithë janë në gjendje të trajtojnë me Aulin ose të ngjashme, natyrisht, ata kanë nevojë të jenë aktivë dhe të vizitojnë rregullisht të sëmurët.

Pyetje: Ju keni zgjedhur 90 pacientë nga 7 mjekë, por a e dini nëse kolegët e tjerë e kanë ndjekur këtë qasje?

90 pacientë u zgjodhën për arsye statistikore, por rreth tridhjetë kolegë me rreth 400 pacientë, jashtë studimit Mario Negri, përdorën këtë lloj trajtimi me përqindje në rezultatet shumë të ngjashme me tonat.

Pyetje: Ka pasur shumë konfuzion në trajtimet, veçanërisht me valën e parë.

Për shembull, në fillim të epidemisë së vitit të kaluar u tha se ishte e gabuar të përdorej kortizon, atëherë u korrigjua. Kortizoni është i dobishëm, jo menjëherë sepse ul sistemin imunitar, por në rastin e përkeqësimeve dhe inflamacioneve, siç është heparina.

Pyetje: Çfarë mendoni për vaksinat: a mendoni se përparësitë janë të sakta?

Sigurisht që është e saktë që së pari të vaksinohen njerëzit më të ekspozuar, siç janë mjekët dhe infermierët, dhe kategoritë e shërbimeve publike. Si dhe përparësi duhet t'u jepet njerëzve më të rrezikuar nga sëmundjet që vuajnë dhe të moshuarve. Të gjitha të sakta, për sa kohë që kriteret janë të njëjta për të gjithë dhe kudo. Rregullat duhet të jenë të rrepta dhe të respektuara. Nuk është e drejtë që ekzistojnë dallime midis rajoneve dhe, mbi të gjitha, që disa kategori kërkojnë privilegje.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet