Cfarë është varianti ''mu'' dhe çfarë mund të presim?

Javën e kaluar Organizata Botërore e Shëndetësisë i dha emrin një "varianti të ri" të koronavirusit, variantit "mu".

Ky variant u zbulua për herë të parë në Kolumbi në 2021 dhe deri më tani është verifikuar në rreth 39 vende.

Mu ka ndryshime, ose mutacione, që mund ta bëjnë atë të aftë për të anashkaluar pjesërisht mbrojtjen që kemi fituar nga vaksinat kundër Covid. Një element sigurues, megjithatë, është se, pavarësisht se ishte në qarkullim që nga Janari 2021, nuk duket se është në gjendje të tejkalojë deltën, variantin dominues në pjesën më të madhe të botës. Nëse mu do të kishte qenë një variant i keq, duhet të kishim parë tashmë shenja të tij, por kjo nuk ka ndodhur ende.

Një element i dukshëm i përgjigjes sonë ndaj Covid ka qenë sekuencimi i shpeshtë gjenomik, i cili nuk është bërë kurrë më parë në një shkallë kaq të madhe. Kjo na lejoi të gjurmojmë dhe hartojmë evolucionin e virusit në kohë reale, pas përshtatjeve dhe mutacioneve të tij.

Disa mutacione mund të jenë të dëmshme për virusin, por të tjerët mund të jenë të dobishme, duke e lejuar atë të përhapet më mirë dhe të shpëtojë nga mbrojtja e ofruar nga vaksinat ose ndjeshmëria e tamponëve. Nëse ka ndryshime në virus që nxjerrin në pah potencialin për të shkaktuar më shumë dëme, varianti mund të përcaktohet si "me interes" dhe të mbahet nën vëzhgim.

Varianti mu ka mutacione që mund t'i japin virusit disa nga këto veti, por provat ende po mblidhen. Katër variantet e tjera të interesit janë eta, iota, kappa dhe lambda.

Nëse ka prova të mjaftueshme që mu është më e rrezikshme dhe po fillon të kapërcejë variante të tjera si delta, mund të promovohet në rangun e "variantit të shqetësimit". Deri më tani katër variantet shqetësuese janë alfa, beta, gama dhe delta.

Shumica e vaksinave kundër Covid-19 synojnë proteinën e virusit, të cilën e përdor për të hyrë në qeliza. Vaksinat i ekspozojnë trupat tanë ndaj një pjese të virusit, zakonisht proteinës së pikut, kështu që sistemet tona imune mund të mësojnë se si ta mposhtin virusin nëse e has atë.

Nëse një variant paraqet ndryshime të rëndësishme në proteinën e pikut, kjo mund të dobësojë efektivitetin e vaksinave.

OBSH tha se provat e hershme sugjerojnë se varianti mu mund të shmangë pjesërisht antitrupat që marrim nga vaksina. Sidoqoftë, meqenëse këto të dhëna vijnë nga studimet laboratorike, ne nuk e dimë saktësisht se si varianti do të sillet në të vërtetë në popullatë.

Nevojiten më shumë kërkime për të ditur me siguri se si do të sillet mes njerëzve, dhe studimet për këtë janë ende në vazhdim. Lajmi i mirë është se vaksinat tona aktualisht na mbrojnë mirë kundër infeksionit simptomatik dhe sëmundjeve serioze të shkaktuara nga të gjitha variantet e virusit të identifikuar deri më tani.

Vaksinat mund të mos mbrojnë përgjithmonë.

Ekziston një probabilitet i lartë që një ditë të shfaqet një variant i ri që mund t'i shpëtojë ndjeshëm mbrojtjes së ofruar nga vaksinat, bazuar në llojin origjinal të virusit. Ne do të përcaktonim një variant të tillë në rrezik të "rrjedhjes imune".

Eshtë e vështirë të dihet nëse dhe kur do të ndodhë kjo, por qarkullimi i pakontrolluar i virusit në komunitet rrit gjasat që të shfaqet një variant i këtij lloji. Sidoqoftë, prodhuesit kryesorë të vaksinave Covid-19 janë të përgatitur për këtë eventualitet. Disa tashmë janë duke zhvilluar vaksina për variante të reja të tilla si delta.

Sipas teorisë evolucionare, virusi mund të bëhet më ngjitës, por më pak serioz me kalimin e kohës, megjithatë nuk është e sigurt që sars-cov-2 sillet kështu.

Nëse zbulohet një variant në rrezik të rrjedhjes së imunitetit, disa prodhues të vaksinave mund të modifikojnë vaksinat e tyre që të përputhen me variantin e ri, ka të ngjarë brenda gjashtë deri në tetë javë. Për ta bërë këtë, autoritetet rregullatore mjekësore në të gjithë botën do të duhet të përshpejtojnë procesin e miratimit. Kërkimi do të ishte i nevojshëm, por ai mund të kryhet shpejt për sa kohë që vaksina e re ka të njëjtat veti si ato ekzistuese.

Në një moment mund të ndodhë që një variant të tejkalojë deltën për sa i përket ngjitshmërisë. Shkencëtarët besojnë se delta është të paktën 50 për qind më ngjitëse se alfa, e cila është rreth 50 për qind më ngjitëse se lloji origjinal.

Sipas teorisë evolucionare, virusi mund të bëhet më ngjitës, por më pak serioz me kalimin e kohës, pasi qëllimi i një virusi është të përhapet sa më shumë që të jetë e mundur dhe të mos vrasë mikpritësin para se ta bëjë këtë. Sidoqoftë, sars-cov-2 nuk sillet domosdoshmërisht në këtë mënyrë dhe për momentin ne jemi realisht në fazat e hershme të jetës së virusit.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet