Vdekjet nga COVID në Indi janë dhjetë herë më shumë se të dhënat zyrtare

Viktimat indiane të pandemisë mund të jenë dhjetë herë më të shumta se të dhënat zyrtare: kjo është hipoteza e hulumtimit më të lëshuar deri më tani mbi pasojat dramatike të virusit në nënkontinentin Indian. Studimi tronditës i lëshuar sot vlerëson se vdekjet e pa llogaritura nga janari 2020 deri në qershor 2021 janë 3 deri në 4.7 milion më shumë sesa 414,000 të deklaruara zyrtarisht nga qeveria, tragjedia më e tmerrshme në historinë e Indisë moderne. "Vdekjet ndoshta arrijnë në disa miliona dhe jo qindra mijëra raporte shtetërore", thotë kërkimi, botuar nga Arvind Subramanian, një ekonomist dhe ish-këshilltar ekonomik i qeverisë indiane, dhe dy studiues të tjerë në Qendrën për Zhvillimin Global në Indi Harvard.

Përveç numrit të nënvlerësuar, hulumtimet nga Subramanian dhe kolegët e tij thone se edhe vala e parë e vitit 2020 ishte dukshëm më vdekjeprurëse sesa mendohej më parë. Qeveria deri më tani ka kundërshtuar zyrtarisht keto llogaritje, por javën e kaluar, në operacionin e ri të riorganizimit të qeverisë, Kryeministri Modi zëvendësoi gjithashtu Ministrin e Shëndetësisë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet