Një pikturë e Pikasos, e cila nuk ka qenë kurrë e shfaqur publikisht, në ankand për 15 milionë dollarë

Femme au Béret Mauve daton në vitin 1937, të njëjtin vit që Picasso bëri edhe Guernica dhe Weeping Woman, dy nga veprat e tij më të njohura. Është një portret abstrakt i Marie-Thérèse Walter, e dashura dhe muza e Picasso-s që e modeloi atë për shumë nga pikturat dhe skulpturat e tij gjatë marrëdhënies së tyre dhjetë vjeçare.

"Piktura nuk ka dalë në treg që nga viti 1984, kur u ble nga pronarët e saj aktualë amerikanë të një galerie në New York", tha Bonhams. Para se të dalë në ankand në 13 maj, vepra do të ekspozohet në San Francisco, Los Angeles, Paris, Hong Kong dhe New York, së bashku me veprat e artistëve Camille Pissarro dhe Raoul Dufy, gjithashtu në shitje.

Citimi: “Ky portret i ndritshëm dhe i gëzueshëm i Marie-Thérèse Walter nxjerr stabilitet dhe qetësi në një moment brenda jetës personale të Picassos, kur ishte në trazira dhe e gjithë Europa jetonte në hijen e një lufte të pashmangshme", tha Molly Ott Ambler, mjeshter i Impresionizmit.

Sfondi: Vitin kur u pikturua Femme au Béret Mauve, Picasso kishte marrëdhënie me të ndryshme gratë: ish-gruaja e tij, Olga, e cila refuzoi të divorcohej prej tij, Walter, nëna e vajzës së tij Maya, dhe Dora Maar, një artiste që u shfaq në vepra të shumta nga Picasso që datojnë që nga ajo periudhë.

Lufta Civile spanjolle ishte në aktivitet të plotë dhe kishte një ndikim të madh në punë shpesh të errëta që artisti i përfundoi po atë vit, si Guernica dhe Weeping Woman, në të fundit Maar ka dhënë hua fytyrën e saj si modele. Piktura më e shtrenjtë e Picasso-s, Les Femmes d’Alger, u shit për 179 milionë dollarë në 2005, çmimi më i lartë i marrë në atë kohë nga një vepër arti e vendosur në ankand.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet