A e ndjek gjithmonë luledielli diellin?

Nuk është e vërtetë që luledielli kthehet vazhdimisht drejt Diellit: e bëjnë këtë vetëm në një moshë të re, më pas ata orientohen drejt lindjes. Pse?

Një e vërtetë e pakëndshme për lulediellin është se arsyeja për të cilën janë më të famshëm nuk është e vërtetë gjithmonë - krejt e kundërta. I referohemi faktit që gjatë ditës lulet e specieve Helianthus annuus orientojnë kurore në drejtim të Diellit, për të marrë përfitime maksimale nga ndriçimi i drejtpërdrejtë. E vërteta që përmendëm është se kjo ndodh vetëm në lulet e reja: pas një moshe të caktuar luledielli ngurtësohet, lulet ndalojnë së rrotulluari dhe "zgjedhin" një orientim. I cili është I njëjtë për të gjithë: kthimi në lindje.

Pse? E shpjegon një studim i botuar në New Phytologist. Për të zbuluar pse të gjithë lulediellit fiksohen në lindje ndërsa bëhen më të vjetra, studiuesit nga Universiteti I Kalifornisë bëri gjënë më të thjeshtë në botë: Ata morën një numër lulediellish të rritur, duke e orientuar gjysmën e saj në perëndim. Pastaj i vëzhguan për disa ditë dhe matën një sërë parametrash që lidhen me gjendjen e tyre dhe marrëdhënien e tyre me mjedisin përreth.

Sekreti qëndron në mëngjes. Gjëja e parë që ata vunë re ishte se herët në mëngjes luledielli kthehet natyrisht në lindje, u vizituan nga një numër shumë më i madh i bletëve sesa kolegët e tyre "perëndimore". Në pjesën tjetër të ditës, orientimi gjeografik i luleve nuk e ndryshoi atë nivel të tërheqjes: sekreti i qëndrimit të kthyer në lindje, pra, qëndron në orët e para të ditës.

Jo vetëm që luledielli është vizituar nga më shumë bletë, ata gjithashtu kanë filluar të lëshojnë polen gjysmë ore më herët se pjesa tjetër. Arsyeja është se kurora e lulediellit "oriental" nxehet së pari, dhe temperatura është çelësi që shkakton lëshimin e polenit - i cili shërben për tërheqjen e insekteve pjalmuese, kryesisht bletëve. Është zbuluar është se luledielli përballë lindjes prodhon më shumë farëra sesa ato që shikojnë nga perëndimi.

Sekreti i suksesit të një luledielli të rritur, pra, është të zgjedhni ndiqni diellin kur ka vërtet rëndësi: herët në mëngjes, kur ekspozimi i drejtpërdrejtë ju lejon të rregulloni temperaturën e kurorës dhe ta përgatitni atë për një ditë intensive të pllenimit.

Vlen të përmendet se luledielli me pamje nga perëndimi mbijeton pa probleme të mëdha - kjo do të thotë se shikimi në lindje, për një luledielli të rritur, nuk është problem për mbijetesën - por ndihmon në lulëzimin e lulediellit që gjithmonë do të përballet me diellin, në të gjitha orët e ditës, është vetëm një nga shumë gënjeshtra shkencore që kemi besuar gjithmonë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet