Amundsen, njeriu që pushtoi Polin e Jugut duke ngrënë pinguinë

Në 1911 Amundsen dhe Scott sfiduan njëri-tjetrin për pushtimin e Polit të Jugut: falë ( tani zbulohet) një diete të veçantë.

Rezistenca ndaj kushteve ekstreme të Antarktidës nuk është diçka për të gjithë: Roald Amundsen dhe Robert Falcon Scott, që sfiduan njëri-tjetrin për të pushtuar Polin e Jugut në fillim të shekullit të kaluar. Norvegjezi Amundsen u bë më i mirë se britaniku Scott, i cili vdiq në atë ekspeditë të të ftohtit, urisë dhe lodhjes, dobësuar nga skorbut (sëmundje për shkak të mungesës së vitaminës C). Çfarë lejoi Amundsen të qëndrojë gjallë dhe të jetë i pari që arrin në Polin e Jugut më 14 dhjetor 1911? Sipas Julian Sancton në librin e tij Madhouse at the End of the Earth, Amundsen e dëmtoi skorbuti dhe mbijetoi me mish pinguini.

Mish krudo: Trembëdhjetë vjet më pare duke u nisur për Polin e Jugut, eksploruesi Norvegjez për herë të parë përjetoi kurthet e dimrit të Antarktikut gjatë një ekspedite belge: me atë rast ai dhe pjesa tjetër e ekuipazhit morën skorbutin dhe rrezikuan të vdisnin. Mjeku në bordin e anijes, Frederick Cook, kishte kaluar ca kohë me Inuitët (banorët e Arktikut) dhe ai e kuptoi se ata kurrë nuk u sëmurën me skorbut dhe hëngrën pothuajse vetëm mish krudo të sapo ggjuajtur. Duke kombinuar me dy pjesët e informacionit, Cook kishte një ide: zgjidhja për të mos u sëmurur duhej të ishte ngrënia e mishit të gjallë të kafshëve ata mund të gjuanin në akull, domethënë pinguinë dhe foka. Falë Cook, ekuipazhi arriti të shpëtojë: “Çdo lloj mishi, nëse është i gjallë, i siguron trupit vitaminën C që i nevojitet për tu mbrojtur nga skorbuti ”, shpjegon Sancton në një artikull të botuar në Guardian.

Çështje zgjedhjesh: Kështu ishte Amundsen në 1911 që u nis drejt akullit Antarktik me një vetëdije në më shumë sesa Scott, i cili në fakt vdiq në vitin 1912, i dobësuar nga skorbuti. “Dieta e Amundsen ishte padyshim karta që e lejoi atë të mundte rivalin e tij, ”thotë Sancton. Norvegjezi nuk u ushqeu vetëm me mishin e pinguinëve dhe fokave, por vrau dhe hëngri edhe qentë më të dobët. Scott, nga ana e tij, hodhi poshtë mundësinë e ngrënies së mishit të qenit, duke e përkufizuar idenë si "mizore dhe josportive": "Nuk mund të mendoj vrasjen e kafshëve aq inteligjente dhe aq me cilësi sa që i shoh si miq dhe shokë ”, shkroi ai. Zgjedhja e tij i kushtoi jetën, dhe Amundsen u kthye në atdheun e tij si një hero, duke u kujtuar përgjithmonë Cook, i cili u përcaktua si "ai që i shpëtoi jetën".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet