Cistiti në menopauzë dhe pas marrëdhënieve seksuale: çfarë të bëni për të qenë më mirë?

Cistiti është i zakonshëm në menopauzë për shkak të një strukture të re hormonale që ul estrogjenin dhe përkeqëson indin vaginal dhe uretrën++++. Dieta, masat paraprake gjatë dhe pas marrëdhënieve seksuale, aktiviteti fizik mund të ndihmojë. Por mbi të gjitha dëshira për të mos iu dorëzuar një çrregullimi që mund të mësohet të menaxhohet. Këshillat e Dr. Debora Marchiori, Specialiste në Urologji në Bolonjë në Universitetin e San Donato dhe Grupin e Spitaleve Kërkimore. Cistiti, urthi dhe shqetësimi urinar janë simptoma shumë të zakonshme tek gratë mbi 45 vjeç. Të gjithë fajin e strukturës së re hormonale që ndodh gradualisht edhe vite ose muaj para fillimit të menopauzës. Dhe kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në jetën e përditshme, duke e bërë më të vështirë menaxhimin e angazhimeve të ndryshme në punë, në shtëpi, në familje. Ne biseduam për këtë me Dr. Debora Marchiori, Specialiste në Urologji në Bolonjë në Universitetin e San Donato dhe Grupin e Spitaleve Kërkimore.

Cistiti dhe menopauza e përsëritur: mund të ndiheni mirë!

"Një nga mesazhet që unë do të doja të transmetoja është t'i japim jo vetëm rëndësi, por edhe dinjitet ndryshimit të një gruaje në menopauzë - shpjegon Dr. Debora Marchiori - Unë jam një grua dhe jetoj ankthet dhe frustrimet e tyre për simptomat e një cistiti të përsëritur, konsiderohet nga komuniteti mjekësor dhe jo vetëm, "me pak rëndësi", por që në mënyrë efektive anulon feminitetin e tyre. Kur pacientët vijnë në klinikë, unë përpiqem t'i inkurajoj ata të luftojnë si luftëtarë, sepse nuk është e drejtë që sot gratë midis 45 dhe 50 vjeç, me një jetëgjatësi të gjatë, të jetojnë me simptoma të vazhdueshme të urinës. Nuk është e vërtetë që “gjithçka është normale” sepse jeni në menopauzë! Ka vetëm dy zgjidhje: ne e gjejmë filtrin e rinisë së përjetshme ose, për mendimin tim aktualisht, më të mundshëm, përpiqemi t'i mbajmë gratë në ekuilibër edhe përballë mungesës së estrogjenit ".

Pse vuani shpesh nga cistiti në menopauzë (dhe madje pak më herët)? "Shpesh në praktikën time klinike më ndodh të identifikoj çrregullime hormonale para ose në menopauzë në pacientët që mbërrijnë për një problem urologjik dhe habiten kur kuptojnë se origjina e këtyre cistitit është e lidhur me një çrregullim hormonal - shpjegon Dr. Debora Marka -. Në fakt, si membrana mukoze e uretrës fundore dhe pjesërisht ajo e fshikëzës, tek gratë, varen nga estrogjeni. Duke arritur moshën e menopauzës, por edhe tashmë në periudhën para menopauzës, hormonet seksuale zvogëlohen progresivisht. Si dhe trofizmi i indit të uretrës dhe fshikëzës. Qelizat nuk janë më elastike, të ngurta, të grumbulluara në shumë shtresa për të mbrojtur enët e gjakut dhe nervat themelore ndijore. Ata janë shumë të hollë dhe mbështeten nga një matricë jashtëqelizore e varfër në kolagjen pa vitalitet.

Cistiti në menopauzë: gjithçka që duhet të dini. «Ky ind I uretrës dhe fshikëzës I plakur është shumë e brishtë dhe shpesh çahet, duke shkaktuar gjakderdhje, dhimbje dhe ulçera të vogla të lëkurës që përfaqësojnë lidhjen për bakteret - shpjegon Dr. Debora Marchiori -. Ngjashëm me atë që ndodh në vaginë, mukoza e urinës, në këto kushte atrofie, nëse stresohet, lehtë do të pezmatohet dhe do të jetë gjithashtu mjeti për bakteret që shpesh qëndrojnë në zonën perianale që vijnë nga zorra. Pacientët lehtë do të ankohen për djegie, rritje të frekuencës së urinimit, një ndjenjë të peshës suprapubike. Arsyeja pse trajtimi i këtyre cistiteve të përsëritura dështon vetëm me antibiotik është se kjo terapi nuk synon në rivendosjen e trofizmit të indeve dhe të gjitha funksioneve të fshikëzës që varen nga estrogjeni ”.

Pse nuk vuajnë të gjithë prej saj? "Fakti që këto simptoma prekin disa gra dhe të tjera më pak është sigurisht e lidhur me ndikimin që ka humbja e estrogjenit në indet si për nga sasia ashtu edhe nga prania e receptorëve. Nuk është e parashikueshme se në cilin prej organeve të synuara të estrogjenit perceptohet kjo humbje: disa gra manifestojnë osteoporozë herët, probleme të tjera kardiovaskulare dhe akoma të tjera çrregullime urinare që mund të ndodhin deri në 10 vjet para menstruacioneve të fundit ”.

Cistiti, shumë më mirë në punën inteligjente. Të kesh një sulm të cistitit gjatë punës në zyrë, ose me publikun si në një dyqan, është një përvojë që nuk do të dëshironit ta përsërisni kurrë. Ju duhet të shtriheni, të shkoni shpesh në banjë, të ndërroni të brendshmet, të hiqni rroba të ngushta, shpesh të ndjeheni të sëmurë dhe / ose ethe. "Nga vëzhgimi dhe ndërveprimi me pacientët e saj, Dr. Marchiori vuri në dukje se ata që vuajnë nga cistiti përsëritës kanë përfituar nga Smart Ëorking", shpjegon Manuela Peretti, themeluese e Manupausa, një komunitet i ri shoqëror në Instagram dhe Facebook kushtuar grave të cilët po përballen me menopauzë. "Midis shumë disavantazheve të kësaj mënyre të re të punës, siç është humbja e kontaktit me njerëzit, shpërqendrimet e shumta, të paktën një avantazh për të gjitha gratë që vuajnë nga cistiti dhe të cilat, falë Smart Ëorking, janë në gjendje të plotësojnë nevojat e fshikëzës së tyre ".

Manupausa, komuniteti i ri me video specialistësh. Ideja e Manuela Peretti është të trajtojë nga pikëpamja shkencore gjithçka që ndodh rreth moshës 45/50 vjeç e më tej, falë videove të shkrepura me specialistë nga disiplina të ndryshme mjekësore. Nga gjinekologjia te urologjia te osteopatia, naturopatia dhe fitnesi, çdo video postuese ofron informacion të qartë për të gjithë dhe brenda pak minutash, mbi tema të nxehta për gratë në periudhën e menopauzës. Nga skuqjet te cistitet, nga dhimbjet gjatë marrëdhënieve seksuale deri te luhatjet emocionale. Deri në ushtrime fitnesi të bëra sipas dëshirës, të drejtuara nga një instruktor i çertifikuar që ofron klasat e saj në internet. Për të folur janë specialistët e ndryshëm (gratë, sipas zgjedhjes dhe ndjeshmërisë me lexuesit), të cilët më pas gjithashtu e bëjnë veten të disponueshëm për t'iu përgjigjur pyetjeve të përdoruesve. Pasja e referimeve të ndryshme mjekësore të specializuara në çrregullimet në lidhje me menopauzën është thelbësore për të mësuar se si të menaxhoni një fazë të re të jetës që nuk është e lehtë për gratë menjëherë. Dhe shmangni heqjen dorë nga ndjenja e sëmundjes dhe të menduarit se "ka kaq shumë probleme që keni në menopauzë, nuk ka shumë për të bërë".

Djegia e vaginale, acarimi dhe shqetësimi janë simptoma të cistitit ose të strukturës së re hormonale? "Djegia e vaginës dhe vulvës që ndodh gjithashtu me acarim dhe shqetësim intim mund të jenë simptoma pararendëse të cistitit ose të shoqëruara me të sepse në këta pacientë si sistemi urologjik ashtu edhe ai gjinekologjik preken nga fenomeni i atrofisë së mungesës së estrogjenit".

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet