Depresioni pas lindjes duhet të adresohet menjëherë: këshilla për t’u bërë më mirë

Një studim i botuar në Pediatri tregon se depresioni pas lindjes mund të vazhdojë me kalimin e kohës. Të vepruarit sa më shpejt të jetë e mundur përmirëson cilësinë e jetës së nënës dhe foshnjës.

Depresioni pas lindjes prek rreth 10% të nënave të reja. Sidoqoftë, "postimi", ose kohëzgjatja e kësaj gjendje, ndryshon nga një grua në tjetrën. Sipas një studimi të botuar nga revista prestigjioze e Pediatrisë, në 25% të rasteve mund të zgjasë deri në tre vjet nga lindja e foshnjës. Bazuar në të dhënat e mbledhura nga studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë, nevoja për të zgjeruar kontrollet ka të bëjë kryesisht me gratë që kanë një simptomatologji depresive të mëparshme pas tyre.

Depresioni pas lindjes: ndërhyni menjëherë

Për të arritur në këto rezultate, autorët e studimit vëzhguan një grup me pothuajse 5,000 gra për 3 vjet. Shkencëtarët, duke vizituar nëna dhe fëmijë në mënyrë periodike, kanë identifikuar katër manifestime të ndryshme të mundshme që i atribuohen një sindromi depresiv pas lindjes: një nivel i ulët i depresionit (të vazhdueshëm) në të katër kontrollet e planifikuara në studim; një rritje graduale e simptomave duke filluar nga vizita e parë; manifestime më të theksuara depresive deri në vitin pas lindjes, të cilat më pas u dobësuan; qëndrueshmëria e një simptomatologjie të rëndësishme në të katër momentet. Në përgjithësi, 25% e grave të studiuara treguan simptoma depresive në tre vitet pas lindjes. Për këtë arsye, theksojnë ekspertët, do të ishte e përshtatshme që të zgjaten kontrollet të paktën në 24 muajt e parë pas rezultatit të një shtatzënie.

Mirëqenia e fëmijës

Por kini kujdes të mendoni se depresioni pas lindjes është diçka ekskluzive për nënën. Si pasojë, edhe fëmija mund të vuajë nga kjo gjendje. Fenomeni në fakt mund të shkaktojë rezultate më të këqija në shëndetin fizik dhe mendor të fëmijës dhe mund të lehtësojë fillimin e vështirësive emocionale dhe njohëse gjatë zhvillimit të tij. Aq më tepër arsye për të ndërhyrë në mënyrë të shpejtë dhe me sukses për të adresuar dhe kapërcyer këtë çrregullim.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet