Do të rrisni bimë në ballkon? Ja dhjetë këshilla

Në këtë artikull do të gjeni këshillat më të mira për të bërë vetë ushqimin tuaj për bimët

Bimët me lule të kuqe për të gjallëruar dhomat, tarracat dhe çatitë e gjelbërta ofrojnë disa përfitime. Gjithnjë e më shumë njerëz vendosin të rrisin bimët në ballkon. Në fillim, bëhen disa gabime, por edhe për fillestarët është e mundur t'i parandaloni ato. Në këtë artikull, ne ndajmë disa këshilla që do t'ju ndihmojnë të përjetoni gëzimin e bërjes së ushqimit tuaj. Në fillim është e zakonshme të mendosh se mjafton të ndjekësh arsyen e shëndoshë: ujisni bimët, plehëroni tokën, vendosni perimet në një vend të ekspozuar në diell. Sidoqoftë, këto ide të thjeshta nuk japin gjithmonë rezultatet e dëshiruara. Ekzistojnë disa faktorë shtesë që duhet të merren parasysh.

Rrisni bimë në ballkon falë 10 këshillave: Ndoshta mendimi juaj i parë është të merrni enët, tokën, farat dhe pastaj ... të punojnë! Sidoqoftë, ju rekomandojmë që të keni pak durim. Së pari, mendoni se cilat bimë dëshironi dhe mund të rriteni, duke vlerësuar hapësirën në dispozicion dhe karakteristikat e saj.

1. Dielli

Në varësi të pozicionit të ballkonit, duhet të zgjidhni bimë të përshtatshme për diellin ose hijen. Perimet, të tilla si hudhra, brokoli, kunguj, qepë, angjinare, tranguj, domate dhe fasule jeshile kanë nevojë për 5 ose 6 orë diell të drejtpërdrejta në ditë.

Nga ana tjetër, selino, marule, lakër jeshile, spinaq dhe rrepkë, të gjitha mund të rriten në kushte të ndriçimit të ulët. Edhe nëse zgjidhni bimë të përshtatshme për diellin, gjatë fazave të hershme të rritjes, duhet të mbulohet me një bimë më të madhe për të parandaluar tharjen e rrënjëve ose djegien e gjetheve të para. Nëse bima ka një formë shumë të zgjatur ose nuk është shumë me gjethe në pjesën e poshtme, kjo është një shenjë që tregon mungesë drite.

2. Vazoja

Për bimët me rritje të shpejtë (marule, lakër jeshile, spinaq), zgjidhni vazo me një thellësi midis 15 dhe 22 centimetra. Ju mund të kombinoni disa bimë të këtij lloji në një enë të vetme të zgjatur ose katrore, të ndara nga njëra-tjetra me një distancë prej 10 centimetrash. Perime, të tilla si domate, kunguj, patëllxhanë ose tranguj, duhet të mbillen në vazo me një thellësi midis 40 dhe 45 centimetra, secila në hapësirën e vet të rritjes. Në të dy rastet, sigurohuni që vazot të kenë vrima për kullimin e ujit. Matni mirë hapësirën për të rritur bimë në ballkon. Mendoni sa vazo do të keni dhe madhësitë përkatëse.

Rrisni bimë në ballkon: vazo të varura në një mur. Vlerësoni hapësirën për të përcaktuar se cilat vazo do të përdorni në ballkon. Ne gjithashtu ju këshillojmë të lexoni: Kërpudhat champignon për t'i rritur në shtëpi.

3. Toka për rritjen e bimëve

Në pjesën e poshtme të vazove vendosni 2 centimetra pjesë zhavorri ose balte që lejojnë kullimin e duhur. Në majë, përhapni një shtresë që përmban: 40% fibra kokosi ose lëvore orizi, 30% dhe në vazo dhe 30% humus krimbi toke, plehrash ose pleh. Nëse është e mundur, përhapni një shtresë të hollë humusi në tokë. Në këtë mënyrë ju do t’i ofroni bimës më shumë lëndë ushqyese dhe do të parandaloni avullimin e shpejtë të ujit.

4. Farërat

Origjina e farave do të përcaktojë cilësinë dhe madhësinë e bimës, si dhe rezistencën e saj ndaj sëmundjeve. Sigurohuni që farërat të vijnë nga kultivimi lokal dhe organik. Nëse jeni fillestar, gjëja më e mirë që mund të bëni është të filloni me fidanë për t'u transplantuar në vazot tuaja. Pasi të bëheni më të njohurme to, vazhdoni të përdorni farwrat.

5. Era

Erërat më të nxehta bëjnë që bimët të thahen shumë shpejt ose të zvogëlojnë lagështinë e tokës së tyre. Në këtë rast, ju duhet të ujitni më shpesh. Nëse jetoni pranë bregdetit, era e bregdetit mbart kripëra që djegin gjethet, të cilat duhet t'i mbroni në përputhje me rrethanat. Nëse ka shumë erë që fryn në ballkonin tuaj, mund të instaloni mbështetëse për të forcuar kërcellin e bimës. Ju gjithashtu mund të vendosni mbrojtës plastikë nga era për të devijuar rrymat, ose lëvizni vazot në mënyrë që ato të jenë më të mbuluara, afër mureve.

6. Mbjellja

Ekzistojnë lloje të mbjelljes së drejtpërdrejtë (bizele, fasule të gjera, spinaq, rrepë, karotë, kungull, pjepër, shalqi, piper, rrepkë ose kastravec) që duhet të mbillen në vendin ku do të rriten më pas, sepse nëse i lëvizni, rrënjët nuk do të jenë në gjendje të rikuperohen. Të korrat që rriten shumë ngadalë (spec djegës, selino, patëllxhan, brokoli, lakër, lulelakër, qepë ose domate) mund të mbillen indirekt. Kjo do të thotë që së pari do të mbillni në një farë farash dhe më pas do të transplantoni filizin në vendin që do të jetë shtëpia e tij përfundimtare.

7. Ujitja

Një tjetër këshillë e rëndësishme për rritjen e bimëve në ballkon ka të bëjë me ujitjen. Para se të vazhdoni me ujë, kontrolloni që toka të jetë e thatë, duke futur një shkop druri ose duke goditur butësisht vazon. Nëse zhurma është e thatë dhe e pastër, është koha për të ujitur përsëri. Mos harroni se lotimi duhet të jetë i shpeshtë dhe i lehtë, për të parandaluar kalbjen e rrënjëve. Thjesht duhet të lagni tokën, duke shmangur njomjen e saj.Koha më e mirë e ditës është lindja ose perëndimi i diellit. Frekuenca mund të ndryshojë në varësi të diellit ose erës. Gjatë ditëve shumë të nxehta ose erërave të thata, mund t'ju duhet të ujitni bimët një herë në ditë.

8. Plehërimi i tokës për rritjen e bimëve

Një tregues që bimët kanë mungesë të disa lëndëve ushqyese është shfaqja e ngjyrës së verdhë ose të kuqërremtë në gjethet e tyre. Pika ku shfaqet (skajet, gjethet e rritura ose të reja) sugjeron se cilat lëndë ushqyese mund t'ju nevojiten. Çdo muaj, shtoni pleh të lëngshëm në tokë dhe, para çdo mbjelljeje ose një herë në vit, shtoni një shtresë tjetër plehu, në proporcionin me 5% të vëllimit të përgjithshëm të vazos.

9. Infektimet dhe sëmundjet

Kafshët që infektojnë janë insekte të tilla si marimangat, parazitët e bimëve, vemjet ose mizat e bardha. Nga ana tjetër, sëmundjet përbëhen nga viruse, kërpudha ose baktere që prekin bimën. Vëzhgoni bimët tuaja me kujdes dhe shpesh, për të zbuluar menjëherë praninë e ndonjë infeksioni. Izoloni bimën e infektuar për të parandaluar që ajo të infektojë të tjerët dhe trajtojeni atë, për aq sa është e mundur, duke përdorur infuzione natyrore, bazuar në infektimin ose sëmundjen që e dëmton atë. Vazo me një bimë të tharë. Izoloni bimën e vyshkur për të parandaluar që ajo të infektojë të tjerët. Në mënyrë që të shërohet, ajo duhet të marrë kujdes të veçantë.

10. Korrja

Shikoni kohën më të mirë për të zgjedhur çdo frut. Disa, në fakt, duhet të korren kur të jenë pjekur tashmë, ndërsa të tjerët, të tilla si patëllxhani ose kastraveci, kur janë akoma të gjelbërta. Në çdo rast, përdorni gërshërë ose një thikë për të prerë perimet. Nëse e thyeni, mund t'i dëmtoni. Mos harroni këto këshilla për rritjen e bimëve në ballkon. Nëse e keni këtë hapësirë të disponueshme në shtëpi, përfitoni nga ajo për të konsumuar ushqim të rritur nga vetë ju. Bujqësia urbane ofron përfitime të mëdha për planetin, duke rritur sasinë e gjelbërimit të pranishëm në qytete dhe duke kontribuar në zvogëlimin e gjurmës së karbonit dhe ripërdorimin e substancave të mbeturinave. Kjo do t'ju ofrojë një perspektivë të re se si ushqeheni dhe shtoni një detyrë të re në ditët tuaja, duke ju lejuar të keni kontakt me natyrën.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet